Κοσμος

Iron Dome: Πώς λειτουργεί το αντιπυραυλικό «τείχος» του Ισραήλ που αναχαίτισε τις επιθέσεις του Ιράν

Πότε αποκτήθηκε το σύστημα αεράμυνας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Iron Dome: Πώς λειτουργεί το αντιπυραυλικό τείχος του Ισραήλ
Iron Dome: Πώς λειτουργεί το αντιπυραυλικό τείχος του Ισραήλ © ATEF SAFADI/ EPA

Iron Dome: Πώς λειτουργεί το αντιπυραυλικό τείχος του Ισραήλ

Σχεδόν όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ σε μια πρωτοφανή επίθεση αργά το Σάββατο (13.04) αναχαιτίστηκαν και δεν πέτυχαν το στόχο τους, σύμφωνα με Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, αναδεικνύοντας την τρομερή και πολυεπίπεδη αντιπυραυλική άμυνα που αναπτύσσουν οι δύο συμμαχικοί εταίροι.

Τα περισσότερα από τα περισσότερα από τα 300 ιρανικά πυρομαχικά, η πλειονότητα των οποίων πιστεύεται ότι εκτοξεύθηκαν από το εσωτερικό του ιρανικού εδάφους κατά τη διάρκεια μιας πεντάωρης επίθεσης, αναχαιτίστηκαν πριν φθάσουν στο Ισραήλ, σε απόσταση άνω των 1.770 χιλιομέτρων από τα σημεία εκτόξευσής τους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0jngcbf2x0h)

Iron Dome: Πώς το σύστημα αεράμυνας εμπόδισε τις επιθέσεις

Το Ισραήλ διαθέτει μια σειρά από συστήματα για να εμποδίζει τις επιθέσεις από τα πάντα, από βαλλιστικούς πυραύλους με τροχιές που τους μεταφέρουν πάνω από την ατμόσφαιρα μέχρι πυραύλους κρουζ και πυραύλους που πετούν χαμηλά.

Το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ βρίσκεται συχνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων από τότε που η χώρα ξεκίνησε τη στρατιωτική της επίθεση στη Γάζα ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες πυροδότησαν τις σημερινές εχθροπραξίες στην περιοχή.

How Israel’s Iron Dome Works | WSJ

Ο Σιδηρούς Θόλος είναι το κατώτερο στρώμα της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας της χώρας (IMDO).

Υπάρχουν τουλάχιστον 10 συστοιχίες Iron Dome στο Ισραήλ, καθεμία από τις οποίες είναι εξοπλισμένη με ένα ραντάρ που ανιχνεύει πυραύλους και στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα σύστημα εντολών και ελέγχου που υπολογίζει γρήγορα αν ένα εισερχόμενο βλήμα αποτελεί απειλή ή αν είναι πιθανό να πλήξει μια ακατοίκητη περιοχή.

Εάν ο πύραυλος αποτελεί απειλή, το Iron Dome εκτοξεύει πυραύλους από το έδαφος για να τον καταστρέψει στον αέρα. Το επόμενο σκαλοπάτι της πυραυλικής άμυνας είναι το David's Sling, το οποίο προστατεύει από απειλές μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, σύμφωνα με το IMDO.

Inside Israel’s Iron Dome defense system

Το David's Sling, ένα κοινό έργο της ισραηλινής Rafael Advanced Defense System και του αμερικανικού αμυντικού κολοσσού Raytheon, χρησιμοποιεί αναχαιτιστικά συστήματα Stunner και SkyCeptor kinetic hit-to-kill για να εξουδετερώνει στόχους σε απόσταση έως και 186 μιλίων, σύμφωνα με το έργο Missile Threat του Κέντρου Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών (CSIS).

Πώς λειτουργούν τα συστήματα Arrow 2 και Arrow 3

Πάνω από το David's Sling βρίσκονται τα συστήματα Arrow 2 και Arrow 3 του Ισραήλ, που αναπτύχθηκαν από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το CSIS, το Arrow 2 χρησιμοποιεί κεφαλές θραύσης για να καταστρέψει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στην τελική τους φάση - καθώς καταδύονται προς τους στόχους τους - στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Το Arrow 2 έχει βεληνεκές 56 μίλια και μέγιστο ύψος 32 μίλια, σύμφωνα με την Missile Defense Advocacy Alliance, η οποία αποκάλεσε το Arrow 2 αναβάθμιση των αμερικανικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot που χρησιμοποιούσε κάποτε το Ισραήλ σε αυτόν τον ρόλο.

Εν τω μεταξύ, το Arrow 3 χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill για να αναχαιτίζει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα, πριν αυτοί εισέλθουν ξανά στην ατμόσφαιρα στο δρόμο τους προς τους στόχους.

Πώς λειτουργεί το Iron Dome
Πώς λειτουργεί το Iron Dome © BBC

Το Ισραήλ διαθέτει επίσης υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών F-35I stealth, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι που έφτασαν στο Ισραήλ έπεσαν στην αεροπορική βάση Νεταβίμ στο νότιο Ισραήλ, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι προκάλεσαν μόνο ελαφρές δομικές ζημιές. Η βάση λειτουργούσε και συνέχιζε τις επιχειρήσεις της μετά την επίθεση, με τα αεροπλάνα να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη βάση, πρόσθεσε.

Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία νωρίς το πρωί της Κυριακής έδειχναν μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-15 να επιστρέφουν στις βάσεις τους στο Ισραήλ μετά από επιτυχείς, όπως χαρακτηρίστηκαν, "αναχαιτίσεις" και "αποστολές εναέριας άμυνας".

Κάποια από τα όπλα που εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ είχαν εκτοξευθεί από το Ιράκ και την Υεμένη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ