Κοσμος

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε»: Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου μετά την επίθεση του Ιράν

Υπόσχεση για νίκη του ισραηλινού πρωθυπουργού - Σύσκεψη στο Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: Αντίδραση Νετανιάχου μετά την επίθεση Ιράν
Ισραήλ: Αντίδραση Νετανιάχου μετά την επίθεση του Ιράν © ATEF SAFADI/ EPA

Ισραήλ: Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου μετά την επίθεση του Ιράν και η υπόσχεση για νίκη

«Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων», δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η επίθεση που έγινε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή από το Ιράν με πάνω από 300 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα φορτωμένα εκρηκτικά, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ  σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον του προξενείου του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για γενίκευση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0jl50489qsx)

«Θα νικήσουμε» διαμηνύει ο Νετανιάχου μετά την επίθεση του Ιράν

Ταυτόχρονα, σύμμαχοι του Ιράν, ιδίως οι Χούθι της Υεμένης και η λιβανική Χεζμπολά, εξαπέλυσαν επίσης επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, με τους πρώτους να απογειώνουν drones και τη δεύτερη να προχωρά στην εκτόξευση δυο ομοβροντιών εναντίον των κατεχόμενων υψιπέδων του Γκολάν.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, συζήτησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν έπειτα από συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του. Ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε στη συνομιλία αυτή την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο κ. Μπάιντεν προσπάθησε επίσης να αποθαρρύνει ενδεχόμενη ισραηλινή αντεπίθεση στο Ιράν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0jl6zw28pp5)

Χαγκάρι: O απολογισμός της ιρανικής επίθεσης

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι παρείχε μια ενημέρωση μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Είπε ότι περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, το 99% των οποίων αναχαιτίστηκαν.

Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι, αλλά ένα 10χρονο κορίτσι τραυματίστηκε από θραύσματα, δήλωσε ο κ. Hagari. Πρόσθεσε ότι κάποιες από τις εκτοξεύσεις έγιναν από το Ιράκ και την Υεμένη εκτός από το Ιράν.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Χαγκάρι

Γκάλαντ: Η εκστρατεία δεν έχει ακόμη τελειώσει

Μετά την αξιολόγηση της κατάστασης με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό πολεμικού γραφείου Μπένι Γκαντζ, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δηλώνει ότι το Ισραήλ κατάφερε να ανακόψει την κύρια ιρανική επίθεση.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι «η εκστρατεία δεν έχει ακόμη τελειώσει. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να προσέχουμε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου των IDF και να προετοιμαζόμαστε για κάθε σενάριο».

«Το Ισραήλ άντεξε απόψε μια επίθεση από εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι IDF σταμάτησαν την επίθεση εντυπωσιακά», λέει, επαινώντας τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους.

Λέει ότι όλος ο κόσμος είδε το Ιράν ως αυτό που είναι, «ένα τρομοκρατικό κράτος που επιτίθεται στο Ισραήλ από απόσταση 1.500 χιλιομέτρων και προσπαθεί να ενεργοποιήσει όλους τους πληρεξουσίους του».

Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Προβλέπεται εντός της ημέρας να συνεδριάσει εντός της ημέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του οποίου Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη «σοβαρή κλιμάκωση». Επίσης εντός της ημέρας, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συζητήσουν για να συντονίσουν την «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην «αναίσχυντη» επίθεση του Ιράν, ανήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ισραήλ: Εκρήξεις στους αιθέρες από την επίθεση του Ιράν

Λίγο πριν από τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σειρά εκρήξεων πάγωσε τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ. Ο ουρανός γέμισε πορτοκαλί και κίτρινα φώτα, με πολλούς πολίτες να μοιράζονται εικόνες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι δρόμοι άδειασαν, όλος ο κόσμος έσπευσε να γυρίσει στο σπίτι του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ελιγιάχου Μπαράκα, έμπορος στο κέντρο της πόλης.

Οι συγκλονιστικές εικόνες με την αναχαίτιση πυραύλων πάνω από τα Ιεροσόλυμα, ιερό τόπο τριών θρησκειών, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Explosions seen over Israel and West Bank after Iran launches drones and missiles

Στην πόλη ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας, όπως και στη Νεγκέβ και σε άλλες ισραηλινές πόλεις.

Περίπου μια ώρα μετά την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της επιχείρησης, που βαφτίστηκε «Έντιμη Υπόσχεση», το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκε «πρώτο κύμα βαλλιστικών πυραύλων», με στόχους «βαθιά στο εσωτερικό των κατεχόμενων εδαφών» (σ.σ. του Ισραήλ).

«Η Πολεμική Αεροπορία της Αεροδιαστημικής Δύναμης του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους και drones εναντίον συγκεκριμένων στόχων στο εσωτερικό των κατεχομένων εδαφών», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το σώμα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0jjycttcp3l)

Άνοιξε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

Το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του από τις 00:30 και τον άνοιξε ξανά στις 07:30, σύμφωνα με την αρχή αερολιμένων της χώρας. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα  - πρώτη ημέρα της εβδομάδας στο Ισραήλ - και αύριο Δευτέρα.

«Πρόκειται για σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και στο κακούργο ισραηλινό καθεστώς» και οι ΗΠΑ «πρέπει να μείνουν μακριά», τόνισε η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη.

«Η υπόθεση μπορεί να θεωρηθεί λήξασα», ωστόσο «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο λάθος, η ανταπόδοση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή», διεμήνυσε.

Στους δρόμους του Ιράν οι πολίτες πανηγυρίζουν

Φωνάζοντας «θάνατος στο Ισραήλ» και «θάνατος στην Αμερική», χιλιάδες πολίτες βρήκαν στους δρόμους πόλεων του Ιράν για να πανηγυρίσουν την ιρανική επίθεση.

Τα λεπτά που ακολούθησαν την έναρξη της επιχείρησης, στον λογαριασμό του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ στην πλατφόρμα Χ αναρτήθηκε απόσπασμα βίντεο από την ομιλία που εκφώνησε την Τετάρτη, στο οποίο τόνιζε πως «το διαβολικό καθεστώς θα τιμωρηθεί».

Διεθνείς αντιδράσεις μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Ιορδανία και Λίβανος, χώρες που γειτονεύουν με το Ισραήλ, όπως και το Ιράκ, που γειτονεύει με το Ιράν, ανακοίνωσαν πως κλείνουν τον εναέριο χώρο τους. Η Αίγυπτος, άλλος γείτονας του Ισραήλ, έθεσε σε συναγερμό την αντιαεροπορική άμυνά της και παρότρυνε όλα τα μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε πως στέλνει επιπλέον μαχητικά στην Εγγύς Ανατολή για να αναχαιτίσουν «οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση» αν είναι «απαραίτητο».

Το Παρίσι καταδίκασε την ιρανική επίθεση και το Βερολίνο προειδοποίησε πως μπορεί να βυθίσει όλη την περιοχή «στο χάος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ