Κοσμος

Βαθιά αναστατωμένος ο Αντόνιο Γκουτέρες λόγω χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης από τον ισραηλινό στρατό

Ποια είναι η Lavender, η ΑΙ που διαλέγει ανθρώπινους στόχους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βαθιά αναστατωμένος ο Αντόνιο Γκουτέρες λόγω χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης από τον ισραηλινό στρατό
O ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για εντοπίσει στόχους στη Γάζα © IDF/Χ

Αντόνιο Γκουτέρες: «Αναστατωμένος» από τις πληροφορίες για χρήση τεχνητής νοημοσύνης από τον ισραηλινό στρατό

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Παρασκευή «βαθιά αναστατωμένος» από τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για χρήση τεχνητής νοημοσύνης από το Ισραήλ προκειμένου να αναγνωρίσει στόχους στη Γάζα. Ο κος. Γκουτέρες δεν αποδέχεται το ενδεχόμενο «αποφάσεις ζωής ή θανάτου» να αναθέτονται σε αλγόριθμους.

Βαθιά αναστατωμένος ο Αντόνιο Γκουτέρες λόγω χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης από τον ισραηλινό στρατό
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες © ΕΡΑ/MOHAMMAD ALI

Βαθιά αναστατωμένος, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες

«Είμαι βαθιά αναστατωμένος από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η εκστρατεία βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για τον καθορισμό στόχων, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες, οδηγώντας σε έναν μεγάλο αριθμό θυμάτων από τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους.

Καμία από τις «αποφάσεις ζωής ή θανάτου που έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρες οικογένειες δεν θα πρέπει να ανατίθεται στον ψυχρό υπολογισμό των αλγόριθμων», υπογράμμισε.

Lavender: Η ΑΙ του Ισραήλ που επιλέγει στόχους

Μια έρευνα που δημοσίευσαν τα μέσα +972 Magazine και Local Call, την οποία αναπαρήγαγαν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ αυτήν την εβδομάδα, περιγράφει την ύπαρξη ενός προγράμματος του ισραηλινού στρατού, που ονομάζεται «Lavender» και το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καθορίσει στόχους στη Γάζα, με ένα κάποιο περιθώριο λάθους.

«Προειδοποιώ εδώ και χρόνια για τους κινδύνους να μετατραπεί σε όπλο η τεχνητή νοημοσύνη και να περιοριστεί ο αναγκαίος ρόλος της ανθρώπινης παρέμβασης», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η ΤΝ θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μια δύναμη του καλού, προς όφελος του κόσμου και όχι για να συνεισφέρει στον πόλεμο σε ένα βιομηχανικό επίπεδο, θολώνοντας την ευθύνη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ