- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε στα 102 του χρόνια ο τελευταίος επιζών αμερικανικού πολεμικού πλοίου από το Περλ Χάρμπορ
Ο Λου Κόντερ ήταν τότε 20 χρονών
Περλ Χάρμπορ: Πέθανε στα 102 του χρόνια ο τελευταίος Αμερικανός επιζών
Ο τελευταίων επιζών του USS Arizona, του αμερικανικού πολεμικού που έμεινε στην ιστορία διότι βυθίστηκε όταν ο ιαπωνικός αυτοκρατορικός στρατός βομβάρδισε το Περλ Χάρμπορ, πέθανε στα 102 του χρόνια, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα οργάνωση αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.
Πέθανε στο σπίτι του στην Γκρας Βάλι, στην Καλιφόρνια, έχοντας πλάι του συγγενείς του, ανέφερε η Pacific Historic Parks μέσω Facebook.
Για «σπαρακτική απώλεια» έκανε λόγο η Αϊλίν Άτερνταϊκ, πρόεδρος και γενική διευθύντρια της Pacific Historic Parks, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης. «Ο Λου Κόντερ ενσάρκωνε αυτό που σήμαινε να είναι κανείς μέλος της σπουδαιότερης γενιάς, εκείνων των Αμερικανών το συλλογικό θάρρος, τα επιτεύγματα και οι θυσίες των οποίων έσωσαν τη χώρα μας από την τυραννία».
«Η καριέρα του στο Πολεμικό Ναυτικό ήταν εξαίρετη και δεν έπαψε ποτέ να παροτρύνει τα σχολεία, τους γονείς και τους απλούς Αμερικανούς να μην ξεχάσουν ποτέ το Περλ Χάρμπορ», πρόσθεσε.
Περλ Χάρμπορ: Η ζωή του Λου Κόντερ
Ο Λου Κόντερ ήταν εικοσάχρονος πηδαλιούχος τρίτης τάξης στο θωρηκτό και βοήθησε να σωθούν ναύτες την 7η Δεκεμβρίου 1941, όταν ιαπωνικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό.
Ο βομβαρδισμός, που ώθησε τις ΗΠΑ να εμπλακούν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε ολοσχερώς τα περισσότερα από τα πλοία του στόλου, τα οποία στάθμευαν στη ναυτική βάση της Χαβάης, στοιχίζοντας τη ζωή σε 2.000 και πλέον Αμερικανούς.
Πάνω από 1.000 άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στο USS Arizona έχασαν τη ζωή τους και τα πτώματα πολλών παραμένουν ως ακόμα και σήμερα στο ναυαγισμένο θωρηκτό.
Ο Λου Κόντερ έγινε πιλότος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε δυο φορές, ιδίως ανοικτά της Νέας Γουινέας, όπου το πλήρωμά του και ο ίδιος προσθαλασσώθηκαν σε νερά γεμάτα καρχαρίες.
Ως αξιωματικός πληροφοριών, συμμετείχε σε αποστολές μάχης στην Κορέα και δημιούργησε πρόγραμμα εκπαίδευσης του ναυτικού. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, διετέλεσε σύμβουλος των προέδρων Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, Τζον Κένεντι και Λίντον Τζόνσον.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πτήση επαναπατρισμού που ήταν προγραμματισμένη θα καθυστερήσει
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Ο Πέδρο Σάντσεθ και η στάση της αριστεράς στον πόλεμο του Ιράν
Το Ιράν απειλεί όσες ευρωπαϊκές χώρες συμμαχήσουν με ΗΠΑ και Ισραήλ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.