- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνέδριο Αμερικανών αθεϊστών στη Φιλαδέλφεια
H «πόλη του κοσμικού κράτους» θα φιλοξενήσει το ετήσιο συνέδριο το τελευταίο τριήμερο του Μαρτίου
Ο αθεϊσμός και το φετινό συνέδριο στη Φιλαδέλφεια
Φέτος το συνέδριο των Αμερικανών αθεϊστών γίνεται στη Φιλαδέλφεια, πρώτη πρωτεύουσα των ΗΠΑ, το τελευταίο τριήμερο του Μαρτίου. Η οργάνωση, που χρονολογείται από το 1963, εκπροσωπεί περίπου 65 εκατομμύρια Αμερικανούς – αριθμός που ολοένα αυξάνεται. Αν και οι ΗΠΑ φαίνονται σταθερά στον αστερισμό της χριστιανικής θρησκείας και μάλιστα των φονταμενταλιστών, ο χριστιανισμός υποχωρεί σε όλες τις πολιτείες, ακόμα και στον περιβόητα προκαταληπτικό Νότο. Όσο για τη λεγόμενη Unchurched Belt, την ευρύτερη περιοχή στα βορειοδυτικά, έχει τα χαμηλότερα ποσοστά θρησκευτικής συμμετοχής στη χώρα: ο όρος προέρχεται από τη Ζώνη της Βίβλου η οποία αντιστοιχεί, αντιθέτως, στις νότιες πολιτείες και σε μέρος των μεσοδυτικών πολιτειών όπου επικρατεί θρησκοληψία και κοινωνικός συντηρητισμός.
Το 2008, δημοσκόπηση της Gallup διαπίστωσε ότι μόνο το 59% των κατοίκων στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες πίστευε στον Θεό, σε σύγκριση με 83% στη Μεσοδυτική και 86% στο Νότο
Η Unchurched Belt ονομάστηκε έτσι το 1985 από τους Rodney Stark και William Sims Bainbridge, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η Καλιφόρνια, το Όρεγκον και η Ουάσιγκτον είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά μελών εκκλησιάσματος κι ότι αυτό το μοτίβο παρέμενε σχεδόν σταθερό από το 1971 μέχρι το 1980. Αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά εκκλησιασμού παρατηρήθηκαν και παρατηρούνται όλο και εντονότερα και στην Ανατολική Ακτή, στις πολιτείες της Νέας Αγγλίας. Το 2008, δημοσκόπηση της Gallup διαπίστωσε ότι μόνο το 59% των κατοίκων στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες πίστευε στον Θεό, σε σύγκριση με 83% στη Μεσοδυτική και 86% στο Νότο. Στη συνέχεια, το 2011 η Gallup κατέδειξε ότι στις πολιτείες της Νέας Αγγλίας, στο Νιου Χάμσαϊρ και στο Βερμόντ, οι θρησκευόμενοι εκπροσωπούσαν το 23% του πληθυσμού· στο γειτονικό Μέιν το ποσοστό ήταν 25% που φαίνεται να ταυτίζεται κατά προσέγγιση με το παναμερικανικό επίπεδο. Σύμφωνα με έρευνα της Pew, τον Ιανουάριο του 2024 το 28% των Αμερικανών δηλώνουν ότι δεν έχουν καμιά θρησκεία, είναι «άθεοι» ή αγνωστικιστές: σ’ αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται άτομα που πιστεύουν γενικά σε κάποιο ανώτερο ον αλλά δεν πατούν ποτέ το πόδι τους σε εκκλησία.
Οι American Atheists είναι μη κερδοσκοπικός ακτιβιστικός οργανισμός που υπερασπίζεται τις ελευθερίες αυτού του 25% και προωθούν τον επίσημο διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας μέσω εντύπων όπως το American Atheist Magazine και δράσεων σε πανεπιστήμια, κολέγια, ομίλους και ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Ιδρύτρια της οργάνωσης ήταν η Madalyn Murray O'Hair (1919-1995) η οποία προχώρησε σ’ αυτήν την πρωτοβουλία μετά τη δικαστική μάχη για την κατάργηση της πρωινής προσευχής στα δημόσια σχολεία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της David Silverman (o οποίος καθαιρέθηκε το 2018 μετά από κατηγορίες για σεξουαλικά σκάνδαλα και σύγκρουση συμφερόντων), το 2013 η οργάνωση είχε 4.000 ενεργά μέλη, αλλά ίσως αυτός ο αριθμός είναι λίγο φουσκωμένος. Έτσι κι αλλιώς, αν και οι «άθεοι» έχουν σημειώσει επιτυχίες, όπως ήταν η κατάργηση της υποχρεωτικής ανάγνωσης της Βίβλου στα δημόσια σχολεία, η φήμη της οργάνωσης αμαυρώθηκε όταν το 1957 η Madalyn Murray O'Hair ζήτησε άσυλο στη Σοβιετική Ένωση στην πρεσβεία της ΕΣΣΔ στο Παρίσι. Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε να τη δεχθεί. Στις 25 Αυγούστου 1995 η O'Hair, ο γιος της Jon και η εγγονή της Robin εξαφανίστηκαν. Δολοφόνος ήταν ένας εργαζόμενος στα γραφεία της οργάνωσης, ο οποίος είχε βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο, ενώ παραδέχτηκε ότι έκλεψε συνολικά $54,000 από τους American Atheists. Τον Ιανουάριο του 2001 οι σοροί των θυμάτων βρέθηκαν σε ένα αγρόκτημα.
Η Ένωση Αθεϊστών έχει δραστηριοποιηθεί στους αγώνες για το δικαίωμα της άμβλωσης, δημιουργώντας παράλληλα ένα ταμείο για τη χρηματική στήριξη των γυναικών που θέλουν να διακόψουν την κύηση. Οι Αθεϊστές συνεργάζονται με πλήθος οργανώσεων όπως τo Freedom From Religion Foundation (FFRF) ο οποίος εκδίδει την εφημερίδα Freethought Today και κάνει τη ραδιοφωνική εκπομπή Freethought Radio, καθώς και τη Secular Student Alliance και την Internet Infidels.
Ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν οι Αμερικανοί αθεϊστές τον προσεχή Νοέμβριο; Δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση: φαίνεται ότι το 69% εξ αυτών ευνοούν τους Δημοκρατικούς, 15% τους Ρεπουμπλικανούς (πριν από τον Τραμπ) και 17% ψηφίζουν μικρότερα κόμματα. Eκ μέρους του γενικού κοινού, σύμφωνα με έρευνα της Gallup, 60% των Αμερικανών δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν άθεο υποψήφιο αν τους ικανοποιούσε «κατά τα άλλα». Αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί εντυπωσιακά από το 1958 όταν μόνο 18% θα ψήφιζαν άθεο υποψήφιο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πλήρη πολεμικό συντονισμό Ισραήλ και ΗΠΑ
Οι κατηγορίες πριν και μετά τον θάνατο του τραγουδιστή
Ο δούκας του Σάσεξ απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των σφαγών που αποδίδονται στον ρωσικό στρατό στην Μπούτσα
Ο Τζον Άμπεντσαϊν έβαλε τέλος στη ζωή του, μετά από σύλληψη για υλικό παιδικής πορνογραφίας
Αποκαλύψεις του BBC - Στέγαζε γυναίκες σε πολυτελή διαμερίσματα, ενώ η βρετανική αστυνομία αρνούνταν να τον ερευνήσει
Συνεχίζεται η πίεση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους της
Τι κι αν το YouTube τον πετάει από την πλατφόρμα, ο influencer συνεχίζει τα ακραία challenges
Κύμα κυβερνοεπιθέσεων μέσω Signal πλήττει υψηλόβαθμους πολιτικούς και διπλωμάτες
«Κανείς δεν περνάει τα Στενά χωρίς την άδειά μας», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
«Η Ελλάδα παίζει ήδη ρόλο σταθεροποιητή και την επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη», τόνισε στην ATHENS VOICE o Αμερικανός διπλωμάτης
Ο αποκλεισμός του mobile internet έχει δυσαρεστήσει πολλούς Ρώσους τους τελευταίους μήνες
Όσα άλλαξαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές εταιρείες
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται σήμερα το βράδυ στο Ισλαμαμπάντ, μαζί με μια μικρή ομάδα αντιπροσώπων
Η συγκινητική ιστορία του πιτσιρικά που έκλεψε την παράσταση
Η ακρίβεια στα καύσιμα λόγω του πολέμου στο Ιράν και η οικονομική αβεβαιότητα βουλιάζουν τα ποσοστά αποδοχής του
Η μακροσκελής ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της Ιαπωνίας, δεύτερη σε έκταση μετά από εκείνη του 2025 στο Όφουνατο
Επιχειρησιακό πλαίσιο για το Άρθρο 42.7 με φόντο τις δηλώσεις Τραμπ
Γυναίκα περιγράφει τη διαδικασία λίγο πριν το τέλος
Έκθεση προειδοποιεί για ζοφερές προοπτικές το 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.