Κοσμος

Σαν Σήμερα 13 Μαρτίου ολοκληρώνεται ο Xειμερινός Πόλεμος

Η γλυκόπικρη νίκη του Στάλιν στην Φινλανδία

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν Σήμερα 13 Μαρτίου ολοκληρώνεται ο Xειμερινός Πόλεμος
© WikimediaCommons

Σαν Σήμερα 13 Μαρτίου ολοκληρώνεται ο Ρωσο-φινλανδικός πόλεμος

Σαν Σήμερα 13 Μαρτίου του 1940 λήγει ο Χειμερινός Πόλεμος με την Συνθήκη της Μόσχας. Η Φινλανδία παραχώρησε το 9% των εδαφών της, το πιο σημαντικό από τα οποία ήταν το ανατολικό τμήμα της Καρελίας, μια περιοχή στα ανατολικά του Ελσίνκι που εκτεινόταν σχεδόν μέχρι το Λένινγκραντ. Οι Σοβιετικοί κατέλαβαν τη λίμνη Λάντογκα και την έκταση μεταξύ της λίμνης και του Φινλανδικού Κόλπου. Πήραν επίσης μια περιοχή της βορειοανατολικής Φινλανδίας. 

Η κατάσταση πριν τον πόλεμο

Πριν από τον Ρωσο-Φινλανδικό Πόλεμο, τα προβλήματα είχαν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται για τη Ρωσία και τη Γερμανία. Το άκρως κυνικό γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη επίθεσης, που συνήφθη τον Αύγουστο του 1939, απέδιδε την περιοχή της Βαλτικής στην ανατολική Ευρώπη στην αποκλειστική σφαίρα επιρροής της κομμουνιστικής Ρωσίας. Ο σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν ξεκίνησε αμέσως ένα πρόγραμμα προσάρτησης παραδοσιακά ρωσοκρατούμενων εδαφών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, για να αποτελέσει εμπόδιο σε κάθε πιθανή γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση. Δικαιολογημένα, ο Στάλιν δεν εμπιστευόταν τον ισχυρό άνδρα των Ναζί, Αδόλφο Χίτλερ, ότι θα κρατούσε το λόγο του ούτε δευτερόλεπτο περισσότερο από όσο ο Χίτλερ θεωρούσε σκόπιμο.

Ο σοβιετικός ηγέτης φοβόταν ότι η φιλογερμανική -ή τουλάχιστον αντιρωσική- γειτονική του χώρα στα βόρεια, η Φινλανδία, θα ενωνόταν με τη Γερμανία σε μια επίθεση κατά της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα, απαίτησε να επιτραπεί στους Ρώσους να σταθμεύσουν στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές-κλειδιά της Φινλανδίας και να μετακινηθούν τα ρωσο-φινλανδικά σύνορα στον Καρελιανό Ισθμό μεταξύ του Κόλπου της Φινλανδίας και της λίμνης Λαδόγκα κατά 20 μίλια βορειοδυτικά, ώστε να δημιουργηθεί μια νεκρή ζώνη για την καλύτερη προστασία της ρωσικής πόλης του Λένινγκραντ στο ακραίο ανατολικό άκρο του Κόλπου. Σε αντάλλαγμα, οι Σοβιετικοί θα παραχωρούσαν κάποια άχρηστη ερημική γη στην ανατολική Καρελία και θα έκαναν χάρτινες εμπορικές και αμυντικές συμφωνίες.

Why didn't the USSR Annex Finland (Short Animated Documentary)

Ένας απροετοίμαστος Κόκκινος Στρατός

Απαντώντας στην απροσδόκητη απόρριψη από το Ελσίνκι των σοβιετικών αιτημάτων, τα οποία θεωρούσε επείγοντα και λογικά, ο Στάλιν διέταξε τον Κόκκινο Στρατό στις 13 Νοεμβρίου 1939 να προετοιμαστεί για εισβολή. Όπως και η χώρα που εκπροσωπούσε, ο Κόκκινος Στρατός ήταν ένας κολοσσός θεωρητικά, με εκατοντάδες μεραρχίες, χιλιάδες αεροσκάφη και άρματα μάχης. Το 1939, ο Κόκκινος Στρατός ήταν ακόμα μια άγνωστη ποσότητα. Ωστόσο ο ρωσικός στρατός δεν είχε δοκιμαστεί σε συμβατικό πόλεμο, εκτός από μια σύντομη σύγκρουση με τους Ιάπωνες στη Μαντζουρία την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1939.

Η μεγάλη εκκαθάριση

Μακράν το πιο σοβαρό και παραλυτικό πλήγμα στην αποτελεσματικότητα του Κόκκινου Στρατού στα πρόθυρα του Ρωσο-Φινλανδικού Πολέμου ήταν οι παρατεταμένες συνέπειες της εκκαθάρισης του Στάλιν από το σώμα των αξιωματικών του κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών. Ο δικτάτορας, βλέποντας συνωμοσίες εναντίον του σε κάθε ευκαιρία, είχε αποδεκατίσει την ηγεσία του Κόκκινου Στρατού σε μια προσπάθεια να εξαλείψει κάθε πιθανό εμπόδιο στον απόλυτο έλεγχό του στη χώρα. Οι εσωτερικές απειλές θεωρούνταν πάντα η πιο άμεση απειλή για την εξουσία του. 

Ο Φινλανδικός στρατός

Ο αντίπαλος του Κόκκινου Στρατού στα τέλη του 1939 ήταν ο φινλανδικός εθνικός στρατός 33.000 ανδρών, ομαδοποιημένων σε τρεις μεραρχίες πεζικού, μια ταξιαρχία ελαφρού πεζικού και μια ταξιαρχία ιππικού, που υποστηρίζονταν από περίπου 15 τάγματα πυροβολικού, λιγότερα από 70 αεροσκάφη και δώδεκα γαλλικά άρματα Renault της εποχής του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το βαρύ πυροβολικό αποτελούνταν από πυροβόλα των 105mm και 107mm, αλλά υπήρχαν λίγα από αυτά στο οπλοστάσιο των Φινλανδών. Όλο το πυροβολικό ήταν ιπποκίνητο και κάθε πυροβολαρχία διέθετε τέσσερα έως έξι πυροβόλα.

Τα τρία μέτωπα του ρωσο-φινλανδικού πολέμου

Οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Φινλανδικού Πολέμου θα χωρίζονταν σε τρεις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές: τον Καρελιανό Ισθμό, την περιοχή αμέσως βόρεια της λίμνης Λαντόγκα και την περιοχή βορειότερα της λίμνης. Μακράν το σημαντικότερο μέτωπο ήταν ο Καρελιανός Ισθμός, βόρεια του Λένινγκραντ. Τα ανοιχτά χωράφια και οι εν μέρει καλλιεργημένες δασικές εκτάσεις του καθιστούσαν την τοπογραφία ευνοϊκή για μηχανοκίνητους ελιγμούς μεγάλης κλίμακας. Ένα εκτεταμένο δίκτυο λιμνών, ο ισθμός αποτελούσε αρχικά εμπόδιο, αλλά μόλις οι λίμνες πάγωσαν στα μέσα Δεκεμβρίου, έγιναν καθαρό έδαφος. Ο ισθμός, με διάμετρο 65 μίλια στο ευρύτερο σημείο του, προστατεύονταν από μια φινλανδική αμυντική θέση γνωστή ως Γραμμή Mannerheim.

29 November 1939, foreign journalists at Mainila, where a border incident between Finland and the Soviet Union escalated into the Winter War.
© WikimediaCommons

Ο σημαντικότερος στόχος για τους Ρώσους ήταν η κατάληψη της πόλης Viipuri στη βορειοδυτική γωνία του ισθμού. Με το ζωτικής σημασίας οδικό δίκτυο της πόλης στα χέρια τους, οι Σοβιετικοί θα είχαν μια εύκολη δίοδο για να διεισδύσουν στο πυκνοκατοικημένο δυτικό και βόρειο τμήμα της Φινλανδίας. Η σοβιετική στρατηγική ήταν να προχωρήσει κατά μήκος ολόκληρων των φινλανδικών συνόρων πιέζοντας τον εχθρό σκληρά από οκτώ διαφορετικές κατευθύνσεις μέσω μιας συντονισμένης προέλασης από τα δυτικά. Αυτό θα επέτρεπε στους Ρώσους να σφυροκοπήσουν τη Γραμμή Mannerheim. Στο βορρά, το σχέδιο προέβλεπε ότι η Δέκατη Τέταρτη Στρατιά με έδρα το Μουρμάνσκ θα καταλάμβανε το λιμάνι της Λαπωνίας Πέτσαμο και θα καταλάμβανε την πόλη Ούλου στον Κόλπο της Βοθνίας. Με την επίτευξη αυτού του στόχου, μεγάλο μέρος της βοήθειας που έφτανε στους Φινλανδούς από τη Σουηδία θα παρεμποδιζόταν.

Η φινλανδική στρατηγική

Την παραμονή του πολέμου, οι Φινλανδοί δημιούργησαν μια δύναμη κάλυψης που εκτεινόταν 625 μίλια από τον Αρκτικό Ωκεανό προς νότο προς τη βόρεια όχθη της λίμνης Ladoga, με πολιτοφύλακες και εφέδρους υπό τον υποστράτηγο Viljo Tuompo. Από τη βόρεια όχθη της λίμνης Ladoga και εκτεινόμενη 60 μίλια βορειότερα ήταν το 4ο Σώμα του υποστράτηγου Woldemar Hagglund, αποτελούμενο από δύο μεραρχίες πεζικού. Στη δυτική πλευρά του Ισθμού του Καρέλια βρισκόταν το Φινλανδικό ΙΙ Σώμα υπό τον υποστράτηγο Harald Ohquist, με τρεις μεραρχίες πεζικού και προωθημένες δυνάμεις που επιχειρούσαν μπροστά από τη Γραμμή Mannerheim. Στα ανατολικά, που συνδέονταν με τη νότια όχθη της λίμνης Ladoga, βρίσκονταν δύο μεραρχίες από τις δύο μεραρχίες πεζικού του ΙΙΙ Σώματος και ένα απόσπασμα στρατευμάτων κάλυψης. Τη γενική διοίκηση των ΙΙΙ και IV Σωμάτων ασκούσε ο στρατηγός Hugo V. Ostermann της Στρατιάς του Καρελιανού Ισθμού.

Στις 30 Νοεμβρίου, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές προανήγγειλαν την έναρξη του Χειμερινού Πολέμου. Την ίδια ημέρα, σοβιετικά αποβατικά τμήματα του Στόλου της Βαλτικής κατέλαβαν πολλά νησιά στον Κόλπο της Φινλανδίας. Την επόμενη ημέρα, η Ρωσία  εισέβαλε στα σύνορα με 120.000 άνδρες, 1.000 άρματα μάχης και 600 πυροβόλα. Από την αρχή, οι ρωσικές φάλαγγες αντιμετώπισαν τεράστια μποτιλιαρίσματα που προκλήθηκαν από τις κακές οδικές συνθήκες, τις χιονοθύελλες και τη συμβολική φινλανδική αντίσταση, τα οποία περιόρισαν τη ρωσική προέλαση ή την ακινητοποίησαν εντελώς.

Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, οι Φινλανδοί είχαν αποσυρθεί στη Γραμμή Mannerheim, μια σειρά από 109 θέσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα που κάλυπταν 80 μίλια. Μπροστά στη γραμμή υπήρχαν τεράστια πεδία από συρματοπλέγματα, χιλιάδες νάρκες τοποθετημένες σε όλες τις πιθανές οδούς προσέγγισης και πέντε έως επτά σειρές από γρανιτένιους βράχους βυθισμένους στο έδαφος για να χρησιμεύουν ως αντιαρματικά εμπόδια. Η κύρια αδυναμία της γραμμής ήταν το γεγονός ότι τα οχυρά της βρίσκονταν πολύ μακριά μεταξύ τους για να παρέχουν αμοιβαία υποστήριξη πυρός το ένα στο άλλο. Πιο κρίσιμο ήταν ότι οι Φινλανδοί δεν διέθεταν αρκετό πυροβολικό ή πυρομαχικά για να υποστηρίξουν τη γραμμή. 

Η μάχη για το Tolvajarvi

Οι σφοδρές επιδρομές μικρών μονάδων, ακολουθούμενες από μεγαλύτερες επιθέσεις μεγέθους τάγματος, επέτρεψαν στους Φινλανδούς να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση βόρεια της λίμνης Ladoga. Περιορισμένες στους λίγους δρόμους της περιοχής λόγω του βαθύ χιονιού και παρεμποδισμένες από το δριμύ ψύχος και την έλλειψη τροφίμων και κατάλληλου ρουχισμού, οι αποθαρρυμένες σοβιετικές δυνάμεις περικυκλώθηκαν από τους Φινλανδούς στα απειλητικά δάση. Πιεζόμενοι από τον αόρατο εχθρό τους, οι Σοβιετικοί προσπάθησαν να υποχωρήσουν ή οχυρώθηκαν στη χιονισμένη ερημιά για να περικυκλωθούν και να κατακρημνιστούν από τους Φινλανδούς. Η μάχη για το Tolvajarvi κόστισε στη Φινλανδία 630 νεκρούς και 1.320 τραυματίες. Οι Ρώσοι είχαν 5.000 νεκρούς, 5.000 τραυματίες και 600 αιχμαλώτους. Πενήντα εννέα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν. Η νίκη στο Tolvajarvi εξασφάλισε το βόρειο πλευρό της Φινλανδίας για το υπόλοιπο του πολέμου.

Με το μέτωπο του Tolvajarvi σταθεροποιημένο, ο Φινλανδός αρχιστράτηγος ξεκίνησε επίθεση κατά των ρωσικών 18ης και 168ης Μεραρχιών Πεζικού και της 34ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένω  βόρεια της λίμνης Ladoga. Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου 1940, το ρωσικό μέτωπο της Ladoga ήταν διαλυμένο, με τις γραμμές ανεφοδιασμού κομμένες και πολλά ρωσικά τάγματα περικυκλωμένα. Οι θύλακες των παγιδευμένων Ρώσων έγιναν σύντομα γνωστοί στον κόσμο ως mottis, η φινλανδική λέξη που υποδηλώνει ένα σωρό ξυλείας που προορίζεται να κοπεί σε κομμάτια καυσόξυλων.

Winter War - Battle of Suomussalmi 1939-40 | Russo-Finnish War 1939

Οι Σοβιετικοί στην συνέχεια έβαλαν στο στόχαστρό τους το Suomussalmi, μια επαρχιακή πόλη 4.000 κατοίκων στο μέσο της Φινλανδίας. Οι σοβιετικές 44η και 163η μεραρχίες της 9ης στρατιάς είχαν αναλάβει την κατάληψή της. Από εκεί, επρόκειτο να κινηθούν προς την πόλη Oulu, αποκόπτοντας τη σιδηροδρομική σύνδεση της χώρας με τη Σουηδία. Η 163η θα προέλαυνε στην πόλη σε δύο φάλαγγες από τα βόρεια και τα ανατολικά, ενώ η μηχανοκίνητη 44η Μεραρχία θα ακολουθούσε προς υποστήριξη.

Η 163η κινήθηκε αργά, με τον βαρύ εξοπλισμό και τα μεταφορικά της μέσα να αναγκάζονται να παραμένουν στους λίγους δρόμους της περιοχής. Τα φινλανδικά στρατεύματα του σκι επιβράδυναν ακόμη περισσότερο τη μονάδα επιτιθέμενα σε βάσεις ανεφοδιασμού και φάλαγγες ανεφοδιασμού στα μετόπισθεν. Παρ' όλα αυτά, οι Ρώσοι κατέλαβαν το Suomussalmi στις 7 Δεκεμβρίου. Λίγες ημέρες αργότερα, έφτασαν φινλανδικές ενισχύσεις από την 9η Μεραρχία, αφού διένυσαν μια απόσταση 100 μιλίων.

Στις 11 Δεκεμβρίου, χωρίς καμία υποστήριξη από το πυροβολικό, οι Φινλανδοί αντεπιτέθηκαν στην πόλη, αποκόπτοντας τις εχθρικές γραμμές ανεφοδιασμού και προλαμβάνοντας κάθε πιθανότητα ρωσικής υποχώρησης. Η ρωσική 44η Μεραρχία έφτασε σε απόσταση τεσσάρων μιλίων από το Suomussalmi στις 22 Δεκεμβρίου και αμέσως αποκλείστηκε και περικυκλώθηκε. Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι παγιδευμένοι Ρώσοι επιχείρησαν να ξεφύγουν προς τα ανατολικά. Οι Φινλανδοί υιοθέτησαν μια ελαστική άμυνα που παρέσυρε τα εχθρικά τεθωρακισμένα και το πεζικό στα δάση, ώστε να μπορούν να αντεπιτεθούν από τα στρατεύματα του σκι που κινούνταν αθόρυβα.  Η μάχη για το Suomussalmi κόστισε στους Ρώσους πάνω από 30.000 άνδρες νεκρούς και αιχμαλώτους, 43 άρματα μάχης και 270 άλλα οχήματα. Οι Φινλανδοί έχασαν 900 νεκρούς και 1.770 τραυματίες στην μάχη.

Σπάζοντας τη γραμμή Mannerheim

Καθώς το 1939 μετατράπηκε σε 1940, ο Στάλιν, εξοργισμένος από την έλλειψη προόδου του πολέμου, όρισε τον στρατηγό Semyon K. Timoshenko νέο διοικητή της ρωσικής στρατιάς.  Η νέα σοβιετική επίθεση στη Γραμμή Mannerheim ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 1940, με περισσότερα από 300.000 βλήματα πυροβολικού να συντρίβουν τις φινλανδικές θέσεις γύρω από τη Summa την πρώτη ημέρα. Η ρωσική επίθεση στο έδαφος κατευθύνθηκε προς την πόλη Viipuri. Παρά τις νέες και βελτιωμένες τακτικές, ένα στοιχείο παρέμεινε το ίδιο: οι Ρώσοι εξακολουθούσαν να είναι πρόθυμοι να δεχτούν τεράστιες απώλειες προκειμένου να κερδίσουν. Ανεξάρτητα από το πόσοι άνδρες και οχήματα χάνονταν, οι επιθέσεις επαναλαμβάνονταν στον τομέα που είχε οριστεί για κάθε μεραρχία, έως και πέντε φορές την ημέρα, με νέες μονάδες να ρίχνονται στην μάχη. Τελικά, στις 11 Φεβρουαρίου, συνέβη το αναπόφευκτο - οι Ρώσοι διέσπασαν τη γραμμή. Οι Φινλανδοί αντεπιτέθηκαν στις 13 του μηνός αλλά αποκρούστηκαν. 

Συνθηκολόγηση

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, η απώλεια εδαφών και ανδρών - 75.000 νεκροί ή τραυματίες από την έναρξη του πολέμου - είχε εξαντλήσει το φινλανδικό έθνος. Ήταν επίσης προφανές ότι δεν θα ερχόταν βοήθεια από τις δυτικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση του Ελσίνκι ζήτησε και έλαβε κατάπαυση του πυρός στις 13 Μαρτίου. Δεν έμενε τίποτε άλλο να γίνει από το να υπολογιστεί το κόστος: 25.000 Φινλανδοί νεκροί, με άλλους 44.000 τραυματίες. Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι 215.000 πέθαναν ή τραυματίστηκαν. (Οι σύγχρονες αρχές εικάζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των Ρώσων νεκρών ήταν 230.000 έως 270.000, με επιπλέον 200.000 έως 300.000 τραυματίες). Οι Φινλανδοί κατέστρεψαν επίσης 2.300 τεθωρακισμένα οχήματα και 700 ρωσικά αεροπλάνα

Στο τέλος, η Φινλανδία έχασε τον Καρελιανό Ισθμό και αναγκάστηκε να επιτρέψει στα σοβιετικά δικαιώματα βάσης στο λιμάνι του Χάνγκο. Περισσότεροι από 420.000 Φινλανδοί πολίτες εκτοπίστηκαν. Αλλά το πιο εκπληκτικό αποτέλεσμα του άγριου πολέμου ήταν ότι οι Φινλανδοί διατήρησαν την ανεξαρτησία τους. Για τον Στάλιν και τη Σοβιετική Ένωση, η νίκη ήταν γλυκόπικρη. Ο Χειμερινός Πόλεμος τους είχε κοστίσει τεράστιο εθνικό κύρος και ενθάρρυνε τον Αδόλφο Χίτλερ να εξετάζει όλο και πιο προσεκτικά μια εισβολή προς ανατολάς στη Μητέρα Ρωσία - μια εισβολή που θα ξεκινούσε τον Ιούνιο του 1941, με την κωδική ονομασία Μπαρμπαρόσα.

Πηγή: Warfare History

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ