Κοσμος

Τρεις φορές μεγαλύτερη η παραγωγή βλημάτων της Ρωσίας έναντι της Δύσης

Τα στοιχεία που επικαλείται το CNN για τον πόλεμο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Τρεις φορές μεγαλύτερη η ρωσική παραγωγή βλημάτων από ΗΠΑ και Ευρώπη
© EPA/KATERYNA KLOCHKO

Ουκρανία: Τρεις φορές μεγαλύτερη η ρωσική παραγωγή βλημάτων από ΗΠΑ και Ευρώπη

Η Ρωσία φαίνεται ότι θα παράγει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα πυρομαχικά από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ένα βασικό πλεονέκτημα ενόψει μιας νέας επίθεσης στην Ουκρανία που αναμένεται αργότερα φέτος.

Ουκρανία: Πόλεμος παραγωγής ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία

Η Ρωσία παράγει περίπου 250.000 πυρομαχικά πυροβολικού το μήνα, ή περίπου 3 εκατομμύρια το χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ. Συλλογικά, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μόνο περίπου 1,2 εκατομμύρια πυρομαχικά ετησίως για να τα στείλουν στο Κίεβο, δήλωσε στο CNN ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

Ο αμερικανικός στρατός έθεσε ως στόχο να παράγει 100.000 βλήματα πυροβολικού το μήνα μέχρι το τέλος του 2025 - λιγότερο από το μισό της μηνιαίας ρωσικής παραγωγής - και ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι πλέον ανέφικτος με 60 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας να έχουν κολλήσει στο Κογκρέσο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του στρατού στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.

«Αυτό στο οποίο βρισκόμαστε τώρα είναι ένας πόλεμος παραγωγής», δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Το αποτέλεσμα στην Ουκρανία εξαρτάται από το πώς κάθε πλευρά είναι εξοπλισμένη για να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο».

Αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία εκτοξεύει σήμερα περίπου 10.000 βλήματα την ημέρα, σε σύγκριση με μόλις 2.000 την ημέρα από την ουκρανική πλευρά. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν παραχωρήσει στην Ουκρανία μια σειρά από εξαιρετικά εξελιγμένα συστήματα, όπως το άρμα M-1 Abrams και, σύντομα, μαχητικά αεροσκάφη F-16. Αλλά στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι ο πόλεμος θα κερδηθεί ή θα χαθεί πιθανότατα με βάση το ποιος θα ρίξει τα περισσότερα βλήματα πυροβολικού.

Η ρωσική πολεμική μηχανή σε «πλήρη ετοιμότητα»

Η Ρωσία λειτουργεί εργοστάσια πυροβολικού «24 ώρες το 24ωρο» σε εναλλασσόμενες 12ωρες βάρδιες, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι εργάζονται τώρα στον αμυντικό τομέα, από κάπου 2 έως 2,5 εκατομμύρια πριν από τον πόλεμο. Η Ρωσία εισάγει επίσης πυρομαχικά: Το Ιράν έστειλε τουλάχιστον 300.000 βλήματα πυροβολικού πέρυσι και η Βόρεια Κορέα παρείχε τουλάχιστον 6.700 κοντέινερ με πυρομαχικά που μετέφεραν εκατομμύρια βλήματα.

Μια αντιστοιχία στις ΗΠΑ θα ήταν αν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικαλούνταν τον νόμο για την αμυντική παραγωγή, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να διατάσσει εταιρείες να παράγουν γρήγορα εξοπλισμό για την υποστήριξη της εθνικής άμυνας.

Η επιτάχυνση αυτή της Ρωσίας εξακολουθεί να μην είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Δύσης, με τους ίδιους να μην αναμένουν ότι η Ρωσία θα σημειώσει σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης βραχυπρόθεσμα. 

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Ρωσία ήταν η παραγωγή αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων. Παράγει περίπου 125 άρματα μάχης το μήνα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι παλαιότερα μοντέλα που έχουν ανακατασκευαστεί. Περίπου το 86% των αρμάτων μάχης που παρήγαγε η Ρωσία το 2023 ήταν ανακατασκευές, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Η «μετασχηματισμένη» οικονομία της Ρωσίας

Οι αξιωματούχοι παρακολουθούν επίσης στενά την οικονομία της Ρωσίας για ενδείξεις σχετικά με το πώς η αλληλεπίδραση μεταξύ ενός υπερφορτωμένου αμυντικού τομέα, των δυτικών κυρώσεων και των προσπαθειών του Πούτιν να περιχαρακώσει την οικονομία του για πόλεμο επηρεάζει την ικανότητα της Ρωσίας να στηρίξει τη σύγκρουση.

Ο πόλεμος έχει απολύτως «μεταμορφώσει» την οικονομία της Ρωσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, από τη μετασοβιετική περίοδο όπου το πετρέλαιο ήταν ο κορυφαίος τομέας. Τώρα, η άμυνα είναι ο μεγαλύτερος τομέας της ρωσικής οικονομίας και το πετρέλαιο πληρώνει γι' αυτήν.

«Βραχυπρόθεσμα - ας πούμε, για τους επόμενους 18 μήνες περίπου - μπορεί να μην είναι εξελιγμένη, αλλά είναι μια ανθεκτική οικονομία», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ