Κοσμος

Σ. Λαβρόφ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέπραξαν πραξικόπημα στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Δύση για εμπλοκή στον πόλεμο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σ. Λαβρόφ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέπραξαν πραξικόπημα στην Ουκρανία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση για πραξικόπημα στην Ουκρανία © ΕΡΑ / DUMA PRESS

Σ. Λαβρόφ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέπραξαν πραξικόπημα στην Ουκρανία - Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Δύση για εμπλοκή στον πόλεμο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι είναι αυτή που παραβίασε τις συμφωνίες και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι διέπραξαν πραξικόπημα στην Ουκρανία. Είπε ότι δεν υπάρχουν μόνο ξένοι μισθοφόροι στην Ουκρανία, αλλά και μόνιμοι αξιωματικοί, ενώ έσπευσε να απαντήσει και στην πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν πρέπει να αποκλείεται η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czifck633y21)

Λαβρόφ: Στην Ουκρανία υπάρχουν Βρετανοί και Γάλλοι αξιοωματικοί

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε σε ερωτήσεις Τούρκου δημοσιογράφου, σε πάνελ στο πλαίσιο του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας, στην Τουρκία, όπου υποστήριξε ότι «μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία» άτομα ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ έγιναν υπουργοί και πως όλα αυτά τα γεγονότα οδήγησαν τις εξελίξεις στη σημερινή κατάσταση.

Ο Λαβρόφ τόνισε ακόμη ότι στην Ουκρανία εκτός από ξένους μισθοφόρους υπάρχουν και ξένοι μόνιμοι αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένων Βρετανών και Γάλλων. «Πριν από το πραξικόπημα, οι Αμερικανοί είχαν εκατοντάδες θέσεις σε υπουργεία, όπως και τώρα υποτίθεται ότι έχουν τους δικούς τους μισθοφόρους. Αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν και μόνιμοι αξιωματικοί, Βρετανοί και Γάλλοι. Αυτό το γνωρίζουμε καλά» είπε.

Αναφερόμενος στη δήλωση Μακρόν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Ο Μακρόν είπε κάτι. Αμέσως έσπευσαν και προσπάθησαν να διορθώσουν τα λόγια του. “Δεν το εννοούσε έτσι” είπαν. “Θα σταλούν στρατεύματα εδώ, αλλά δεν θα πολεμήσουν, θα δώσουν μόνο εκπαίδευση”. Έτσι, ομολόγησαν ότι θα στείλουν στρατεύματα εδώ».

«Δεν έχουμε σχέδια για τις χώρες τις Βαλτικής»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «φροϋδικό ολίσθημα» τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ότι η ήττα της Ουκρανίας απειλεί με στρατιωτική αντιπαράθεση το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. «Αυτό που είχαν στο μυαλό τους βγήκε με ένα φροϋδικό ολίσθημα. Εξάλλου, πριν από αυτό, όλοι έλεγαν πως “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χάσει η Ουκρανία”, γιατί ο Πούτιν δεν θα σταματήσει εκεί και θα καταλάβει τις Βαλτικές χώρες, την Πολωνία, τη Φινλανδία» είπε για να καταλήξει ότι τελικά αποδείχθηκε το αντίθετο.

«Δεν έχουμε και δεν μπορούμε να έχουμε τέτοια σχέδια. Οι Αμερικανοί όμως έχουν. Διότι αισθάνονται ότι η Ευρώπη απομακρύνεται από αυτούς. Η Ευρώπη ήταν το κύριο θύμα της πολιτικής να οδηγηθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε επίσης: «Πώς μπορεί η Ουάσινγκτον να ζητά σοβαρά άδεια για τις στρατηγικές μας εγκαταστάσεις, όταν πολλές επιθέσεις των Ουκρανών στις στρατηγικές αεροπορικές μας βάσεις με όπλα μεγάλου βεληνεκούς δεν θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή Αμερικανών εμπειρογνωμόνων και τον εκσυγχρονισμό των πυραύλων»;

Τι είπε ο Ρώσος Υπουργός για την Παλαιστίνη

Μιλώντας για το Παλαιστινιακό, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ σαμποτάρουν τα ψηφίσματα για την Παλαιστίνη και ότι την μετέτρεψαν σε μια χώρα που δεν θα αποκτήσει ποτέ αυτονομία. «Οι ΗΠΑ οδηγούν τη διαδικασία σε ένα σημείο όπου οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να έχουν το δικό τους κράτος» υποστήριξε. «Θα γίνουν πολύ ωραίες δηλώσεις, για παράδειγμα ότι η Παλαιστίνη θα γίνει μέλος του ΟΗΕ, αλλά επί του εδάφους όλα θα παραμείνουν ως έχουν. Με άλλα λόγια, παρουσιάζουν μια όμορφη εικόνα, αλλά το status quo δεν αλλάζει» υποστήριξε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Απαντώντας, στην ερώτηση «ποιον θα θέλατε να δείτε στον Λευκό Οίκο;» ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός στη βάση των ίσων δικαιωμάτων και της ειλικρίνειας.

Τέλος, ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για καταγραφές από συνομιλίες Γερμανών αξιωματικών, που συζητούσαν για τις επιθέσεις στη γέφυρα της Κριμαίας. Σχολίασε δε ειρωνικά πως οι συνομιλίες αυτές «από τη μία πλευρά είναι εντυπωσιακές, από την άλλη όχι», λέγοντας: «Δεν ξέρω τι να πω, αλλά τα πρόσωπα των συναδέλφων μας στο ΝΑΤΟ έχουν πέσει. Δεν ξέρω πώς θα δώσουν εξηγήσεις στους λαούς τους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ