Κοσμος

Δυο νεκροί σε πλοίο υπό ελληνική διαχείριση μετά από πυραυλική επίθεση του Χούθι

Διαχειρίστρια είναι η εταιρεία Third January Maritime με έδρα τον Πειραιά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χούθι: Δυο νεκροί σε πλοίο μετά από πυραυλική επίθεση
X/True Confidence

Χούθι: Δυο νεκροί σε πλοίο μετά από πυραυλική επίθεση

Τουλάχιστον δύο ναυτικοί σκοτώθηκαν από την επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στο πλοίο True Confidence, στον Κόλπο του Άντεν, όπως ανέφερε το πλήρωμά του και επιβεβαίωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι δύο ναυτικοί είναι τα πρώτα θύματα αφότου οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων στην περιοχή αυτήν, τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Άλλοι έξι ναυτικοί τραυματίστηκαν. Το πλήρωμα εγκατέλειψε το σκάφος, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο. Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 23 άτομα, 20 ναυτικοί και τρεις ένοπλοι φρουροί. Οι 15 από αυτούς κατάγονταν από τις Φιλιππίνες, τέσσερις από το Βιετνάμ, δύο από τη Σρι Λάνκα, ένας από την Ινδία και ένας από το Νεπάλ.

Λίγο νωρίτερα οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη, αναφέροντας ότι έπληξαν το True Confidence με πυραύλους, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. «Η επιχείρηση έγινε αφού το πλήρωμα αγνόησε τα προειδοποιητικά μηνύματα από τις ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σαρέα, σε ομιλία του στην τηλεόραση.

Το True Confidence ανήκει στην καταχωρημένη στη Λιβερία εταιρία True Confidence Shipping και διαχειρίστρια είναι η εταιρεία Third January Maritime με έδρα τον Πειραιά, ανέφεραν οι εταιρείες στην κοινή ανακοίνωσή τους. Οι Έλληνες διαχειριστές του True Confidence δήλωσαν ότι το πλοίο χτυπήθηκε περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού της Υεμένης, του Άντεν. 

Καθημερινές επιθέσεις από τον Νοέμβριο

Από τον Νοέμβριο, οι αντάρτες έχουν επανειλημμένα βάλει στο στόχαστρο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τα γύρω ύδατα λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Μεταξύ των πλοίων αυτών περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα με φορτίο που προοριζόταν για το Ιράν, τον κύριο υποστηρικτή των Χούθι, και ένα πλοίο βοήθειας που κατευθύνθηκε αργότερα σε έδαφος που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Παρά τις αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για περισσότερο από ενάμιση μήνα, οι αντάρτες Χούθι παραμένουν ικανοί να εξαπολύουν σημαντικές επιθέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η επίθεση τον περασμένο μήνα σε ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε λίπασμα το οποίο βυθίστηκε το Σάββατο και η κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Χούθι επιμένουν ότι οι επιθέσεις τους θα συνεχιστούν έως ότου το Ισραήλ σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν εξοργίσει τον ευρύτερο αραβικό κόσμο.

Πηγή: Associated Press, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.