Κοσμος

Ανησυχητική αναφορά για υπερηχητικό πύραυλο που βρίσκεται στην κατοχή των Χούθι

Σημαντική πρόκληση για τα συστήματα αεράμυνας αν ισχύει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υεμένη: Οι Χούθι ενδέχεται να διαθέτουν υπερηχητικό πύραυλο
© EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ισχυρίζονται ότι έχουν στο οπλοστάσιό τους έναν νέο, υπερηχητικό πύραυλο, ανέφεραν την Πέμπτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, αυξάνοντας το διακύβευμα των επιθέσεών κατά της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο, αλλά δεν παρείχε αποδείξεις για τον ισχυρισμό. Ωστόσο, οι Χούθι έχουν εδώ και εβδομάδες αφήσει να εννοηθεί ότι σχεδιάζουν «εκπλήξεις» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι σε θέση να καταρρίψουν κάθε πύραυλο ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πλησιάζει τα τους πλοία στα ύδατα της Μέσης Ανατολής.

Η προσθήκη ενός υπερηχητικού πυραύλου στο οπλοστάσιό τους θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο τρομερή πρόκληση για τα συστήματα αεράμυνας που χρησιμοποιούν η Αμερική και οι σύμμαχοί της, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν σε μια τροχιά στην οποία τα αντιπυραυλικά συστήματα, όπως το αμερικανικό Patriot, μπορούν να προβλέψουν την πορεία τους και να τους αναχαιτίσουν. 

«Οι δυνάμεις των Χούθι δοκίμασαν με επιτυχία έναν πύραυλο που μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες έως και 8 Mach και λειτουργεί με στερεά καύσιμα», δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος προσκείμενος στην οργάνωση, σύμφωνα με την έκθεση του RIA. 

Η Ρωσία διατηρεί στενούς δεσμούς με το Ιράν, βασιζόμενη σε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την Ουκρανία. Οι αραβόφωνες υπηρεσίες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης έχουν αναφερθεί στενά στον πολυετή εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη, όπου οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι αντιπαρατίθενται με την κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία υποστηρίζεται από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Συνεχείς επιθέσεις από τον Νοέμβριο

Από τον Νοέμβριο, οι αντάρτες έχουν επανειλημμένα βάλει στο στόχαστρο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τα γύρω ύδατα λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Μεταξύ των πλοίων αυτών περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα με φορτίο που προοριζόταν για το Ιράν, τον κύριο υποστηρικτή των Χούθι, και ένα πλοίο βοήθειας που κατευθύνθηκε αργότερα σε έδαφος που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Παρά τις αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για περισσότερο από ενάμιση μήνα, οι αντάρτες Χούθι παραμένουν ικανοί να εξαπολύουν σημαντικές επιθέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η επίθεση τον περασμένο μήνα σε ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε λίπασμα το οποίο βυθίστηκε το Σάββατο και η κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Χούθι επιμένουν ότι οι επιθέσεις τους θα συνεχιστούν έως ότου το Ισραήλ σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν εξοργίσει τον ευρύτερο αραβικό κόσμο.

Πηγή: AP

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ