Κοσμος

Οι Χούθι έκοψαν τρία υποθαλάσσια καλώδια των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χούθι: Έκοψαν τρία υποθαλάσσια καλώδια των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών
© EPA/Yemeni Al-Joumhouriya

Χούθι: Έκοψαν τρία υποθαλάσσια καλώδια των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών 

Τρία υποθαλάσσια καλώδια της Ερυθράς Θάλασσας που παρέχουν διαδίκτυο και τηλεπικοινωνίες σε όλο τον κόσμο έχουν κοπεί, καθώς η υδάτινη οδός παραμένει στόχος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα.

Ενώ η παγκόσμια ναυσιπλοΐα έχει ήδη διαταραχθεί μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μιας κρίσιμης διαδρομής για τις μεταφορές φορτίων και ενέργειας από την Ασία και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, το σαμποτάζ των τηλεπικοινωνιακών γραμμών θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την πολύμηνη κρίση.

Οι γραμμές που κόπηκαν περιλαμβάνουν τις γραμμές Asia-Africa-Europe 1, Europe India Gateway, Seacom και TGN-Gulf, δήλωσε η HGC Global Communications. Η εταιρεία περιέγραψε ότι οι περικοπές επηρεάζουν το 25% της κίνησης που ρέει μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Η Tata Communications, μέρος του ινδικού ομίλου και πίσω από τη γραμμή Seacom-TGN-Gulf, δήλωσε στο AP ότι «ξεκίνησε άμεσες και κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες» μετά τη διακοπή της γραμμής.

«Επενδύουμε σε διάφορες κοινοπραξίες καλωδίων για να αυξήσουμε την ποικιλομορφία μας και ως εκ τούτου, σε τέτοιες περιπτώσεις διακοπής καλωδίων ή εμπλοκής, είμαστε σε θέση να αναδρομολογήσουμε αυτόματα τις υπηρεσίες μας», δήλωσε η Tata.

Άλλες εταιρείες που βρίσκονται πίσω από αυτές τις γραμμές, οι οποίες παρέχουν δεδομένα στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, δεν απάντησαν αμέσως σε ερωτήματα της Δευτέρας από το AP.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η διεθνώς αναγνωρισμένη εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης ισχυρίστηκε ότι οι Χούθι σχεδίαζαν να επιτεθούν στα καλώδια. Οι γραμμές φάνηκε να έχουν κοπεί στις 24 Φεβρουαρίου, με την οργάνωση NetBlocks να σημειώνει ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο ανατολικοαφρικανικό έθνος του Τζιμπουτί υπέστη διακοπές δύο ημέρες αργότερα. Η Seacom εξυπηρετεί το Τζιμπουτί.

Παραμένει ασαφές πώς οι Χούθι θα μπορούσαν να επιτεθούν στα υποθαλάσσια καλώδια. Οι αντάρτες δεν είναι γνωστό ότι έχουν την ικανότητα κατάδυσης για να στοχεύσουν τις γραμμές, οι οποίες βρίσκονται εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ωστόσο, τα υποθαλάσσια καλώδια μπορούν να κοπούν από άγκυρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ρίχνονται από ορισμένα από τα πλοία που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σε επιθέσεις. Ένα παρασυρόμενο πλοίο με την άγκυρά του να ξύνει τη θάλασσα θα μπορούσε να είναι ο ένοχος.

Καθημερινές επιθέσεις από τον Νοέμβριο

Από τον Νοέμβριο, οι αντάρτες έχουν επανειλημμένα βάλει στο στόχαστρο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τα γύρω ύδατα λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Μεταξύ των πλοίων αυτών περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα με φορτίο που προοριζόταν για το Ιράν, τον κύριο υποστηρικτή των Χούθι, και ένα πλοίο βοήθειας που κατευθύνθηκε αργότερα σε έδαφος που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Παρά τις αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για περισσότερο από ενάμιση μήνα, οι αντάρτες Χούθι παραμένουν ικανοί να εξαπολύουν σημαντικές επιθέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η επίθεση τον περασμένο μήνα σε ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε λίπασμα το οποίο βυθίστηκε το Σάββατο και η κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Χούθι επιμένουν ότι οι επιθέσεις τους θα συνεχιστούν έως ότου το Ισραήλ σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν εξοργίσει τον ευρύτερο αραβικό κόσμο.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε επιβράδυνση των επιθέσεων. Ο λόγος παραμένει ασαφής. «Τέσσερα έως οκτώ πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και των συμμάχων περιπολούν πλέον στην Ερυθρά Θάλασσα κάθε μέρα», δήλωσε ο ταγματάρχης, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Πηγή: Associated Press

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.