- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γιατί οι Νοτιοκορεάτισσες δεν θέλουν να κάνουν παιδιά;
Η χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον πλανήτη
Νότια Κορέα: Γιατί οι γυναίκες δεν θέλουν να κάνουν παιδιά; - Το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον πλανήτη
Η Nότια Κορέα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο και συνεχίζει να πέφτει, ξεπερνώντας το δικό της ρεκόρ χρόνο με το χρόνο.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη δείχνουν ότι μειώθηκε κατά άλλο ένα 8% το 2023 σε 0,72. Πρόκειται για τον αριθμό των παιδιών που αναμένεται να αποκτήσει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της. Για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να είναι 2,1. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, ο πληθυσμός της Κορέας εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο μισό μέχρι το 2100.
«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανεπτυγμένες χώρες βλέπουν τα ποσοστά γεννήσεων να μειώνονται, αλλά καμία με τόσο ακραίο τρόπο όσο η Νότια Κορέα.
Σε 50 χρόνια, ο αριθμός των ατόμων σε ηλικία εργασίας θα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, η ηλιακή ομάδα που μπορεί να συμμετάσχει στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία της χώρας θα έχει συρρικνωθεί κατά 58% και σχεδόν ο μισός πληθυσμός θα είναι άνω των 65 ετών.
Για σχεδόν 20 χρόνια, οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα ζευγάρια που αποκτούν παιδιά κατακλύζονται από μετρητά, από μηνιαία επιδόματα μέχρι επιδοτούμενη στέγαση και δωρεάν ταξί. Οι λογαριασμοί των νοσοκομείων και ακόμη και οι θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης καλύπτονται, αν και μόνο για όσους είναι παντρεμένοι.
Εργασιομανία
«Είναι δύσκολο να βρεις έναν άνδρα που να μπορεί να βγει ραντεβού στην Κορέα - κάποιον που θα μοιραστεί εξίσου τις δουλειές και τη φροντίδα των παιδιών», λέει η Yenjin «και οι γυναίκες που κάνουν μωρά μόνες τους δεν κρίνονται με καλό μάτι», προσθέτει.
Το 2022, μόνο το 2% των γεννήσεων στη Νότια Κορέα έγινε εκτός γάμου.
Αντ' αυτού, η Yejin έχει επιλέξει να επικεντρωθεί στην καριέρα της στην τηλεόραση, η οποία, όπως υποστηρίζει, δεν της αφήνει ούτως ή άλλως αρκετό χρόνο για να μεγαλώσει ένα παιδί. Τα κορεατικά ωράρια εργασίας είναι πασίγνωστα μακρά.
Η Yejin εργάζεται 9-6 (το κορεατικό ισοδύναμο του 9-5), αλλά λέει ότι συνήθως δεν φεύγει από το γραφείο πριν από τις 8 το βράδυ και επιπλέον υπάρχουν υπερωρίες. Μόλις επιστρέψει στο σπίτι, έχει χρόνο μόνο για να καθαρίσει το σπίτι ή να γυμναστεί πριν από τον ύπνο.
«Λατρεύω τη δουλειά μου, μου προσφέρει τόση ικανοποίηση», λέει. «Αλλά το να δουλεύεις στην Κορέα είναι δύσκολο, είσαι κολλημένος σε έναν αέναο κύκλο εργασίας».
Η Yejin λέει ότι υπάρχει επίσης πίεση να σπουδάζει στον ελεύθερο χρόνο της, για να γίνει καλύτερη στη δουλειά της: «Οι Κορεάτες έχουν αυτή τη νοοτροπία ότι αν δεν εργάζεσαι συνεχώς για την αυτοβελτίωση, θα μείνεις πίσω και θα αποτύχεις. Αυτός ο φόβος μας κάνει να δουλεύουμε διπλά σκληρά».
Μια 28χρονη γυναίκα, η οποία εργαζόταν σε τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, δήλωσε ότι είχε δει συναδέλφους της που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους ή που δεν πήραν προαγωγές μετά τη λήψη άδειας μητρότητας, γεγονός που ήταν αρκετό για να την πείσει να μην αποκτήσει ποτέ παιδί.
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δικαιούνται άδεια ενός έτους κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ ετών της ζωής του παιδιού τους. Αλλά το 2022, μόνο το 7% των νέων πατέρων χρησιμοποίησε μέρος της άδειάς του, σε σύγκριση με το 70% των νέων μητέρων.
Οι Κορεάτισσες είναι οι πιο μορφωμένες από τις χώρες του ΟΟΣΑ, ωστόσο η χώρα έχει το χειρότερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και ένα υψηλότερο από το μέσο όρο ποσοστό ανέργων γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό αποδεικνύει ότι τους παρουσιάζεται ένας συμβιβασμός - να κάνουν καριέρα ή να κάνουν οικογένεια. Όλο και περισσότερο επιλέγουν την καριέρα.
Πηγή: BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.