Κοσμος

Γιατί η προτίμηση Πούτιν στον Μπάιντεν ίσως είναι «εκ του πονηρού»

Tι ανέφερε «φιλοπουτινικός» μπλόγκερ για την δήλωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί η προτίμηση Πούτιν στον Μπάιντεν ίσως είναι «εκ του πονηρού»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/Mikhael Klimentyev/Kremlin Pool

Βλαντιμίρ Πούτιν: Σκεπτικισμός για την δημόσια προτίμηση στον Μπάιντεν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να κερδίσει ο Tζο Μπάιντεν μια δεύτερη θητεία, χαρακτηρίζοντας τον Αμερικανό ομόλογό του έμπειρο και προβλέψιμο και απορρίπτοντας τις ανησυχίες για την ηλικία του.

Πούτιν: «Ο Μπάιντεν είναι της παλιάς σχολής»

Ήταν η πρώτη φορά που ο Πούτιν εξέφρασε άμεσα μια προτίμηση ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου και τα σχόλια ήταν αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη υπόθεση ότι το Κρεμλίνο υποστηρίζει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον επικρατέστερο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου ρωτήθηκε «ποιος θα ήταν καλύτερος» για τη Ρωσία, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ή ο Ρεπουπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπάιντεν», απάντησε ο Πούτιν και εξήγησε τους λόγους: «Είναι πιο έμπειρος και πιο προβλέψιμος, ένας πολιτικός της παλιάς σχολής».

Γιατί υπάρχει σκεπτικισμός

Ορισμένοι σχολιαστές απέρριψαν γρήγορα τα σχόλια του Πούτιν ως πρόκληση ή ίσως ως μια προσπάθεια να βαρύνει την εκστρατεία του Μπάιντεν φορτώνοντάς του την υποστήριξη ενός από τους κύριους αντιπάλους της Αμερικής. Στη συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα με τον Τάκερ Κάρλσον, πρώην παρουσιαστή του Fox News, ο Πούτιν απέφυγε να επικρίνει άμεσα τον Μπάιντεν και είπε ελάχιστα για τον Τραμπ, ενώ κάλεσε την Ουάσινγκτον να διαπραγματευτεί για την Ουκρανία - μια πρόταση που απορρίφθηκε γρήγορα από τον Λευκό Οίκο.

Ακόμη και ορισμένοι υποστηρικτές του Πούτιν, ωστόσο, αμφισβήτησαν κατά πόσον ο Ρώσος ηγέτης ήταν επαίνεσε πραγματικά τον Μπάιντεν. Μια ανάρτηση από έναν φιλοκρεμλίνο μπλόγκερ χαρακτήρισε τη συνέντευξη ως μια «φανταστική συνεδρία μεταμεσονύχτιου τρολαρίσματος» που μπορεί να είχε ως στόχο να ωφελήσει τον Τραμπ, δεδομένου ότι μια υποστήριξη από τον Πούτιν δεν είναι απαραίτητα επωφελής στην αμερικανική πολιτική.

Όταν ήταν πρόεδρος, ο κ. Τραμπ δέχθηκε σκληρή κριτική από τους Δημοκρατικούς για υπερβολική επιείκια προς τη Ρωσία και τον Πούτιν. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα μετά τη σύνοδο κορυφής του 2018 στο Ελσίνκι, όπου ο Τραμπ υποστήριξε τον Πούτιν έναντι των υπηρεσιών πληροφοριών της ίδιας της Αμερικής, προτού προσπαθήσει να κάνει πίσω.

Πηγή: New York Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ