Κοσμος

Οι Βίκινγκς είχαν γυάλινα παράθυρα, υποστηρίζει το Εθνικό Μουσείο Δανίας

Αλλάζει η εικόνα που έχουμε για τους «βάρβαρους» του Βορρά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Βίκινγκς είχαν γυάλινα παράθυρα, υποστηρίζει το μουσείο της Δανίας
Ο ερευνητής του Εθνικού Μουσείου της Δανίας, Mads Dengsø Jessen κρατά ένα θραύσμα από γυαλί παραθύρου από την εποχή των Βίκινγκς © Χ / Nationalmuseet

Οι Βίκινγκς είχαν γυάλινα παράθυρα, υποστηρίζει μουσείο της Δανίας. Αλλάζει η εικόνα που έχουμε για τους «βάρβαρους» του Βορρά

Οι Βίκινγκς είχαν παράθυρα από γυαλί κάτι που συνήθως σχετίζεται μόνο με μεσαιωνικές εκκλησίες και κάστρα, που σημαίνει ότι οι Σκανδιναβοί ευγενείς κάθονταν σε δωμάτια τα οποία φωτίζονταν μέσω τζαμιών, δήλωσαν Δανοί ερευνητές την Πέμπτη σύμφωνα με το Associated Press. Οι υαλοπίνακες μπορούν να χρονολογηθούν πολύ πριν από τις εκκλησίες και τα κάστρα του Μεσαίωνα με τα οποία συνδέονται τα τζάμια, όπως δήλωσαν.

Οι Βίκινγκς είχαν γυάλινα παράθυρα, υποστηρίζει το Εθνικό Μουσείο Δανίας
Θραύσματα υαλοπινάκων χρονολογούνται από την εποχή των Βίκινγκς © Χ / Nationalmuseet

Αλλάζει η εικόνα που έχουμε για τους Βίκινγκς

«Αυτή είναι μια ακόμη αλλαγή της εικόνας που έχουμε για τους υποτίθεται "βάρβαρους" Βίκινγκς που απλά κουνούν τα ξίφη τους», δήλωσε ο Mads Dengsø Jessen, ανώτερος ερευνητής στο Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης.

Τα τελευταία 25 χρόνια, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει θραύσματα γυαλιού σε έξι ανασκαφές στη νότια Σουηδία, τη Δανία και τη βόρεια Γερμανία.

Στην Κοπεγχάγη, 61 θραύσματα υαλοπινάκων αναλύθηκαν και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα κομμάτια γυαλιού μπορούν να χρονολογηθούν πολύ πριν από τις εκκλησίες και τα κάστρα του Μεσαίωνα και ότι οι Βίκινγκς είχαν παράθυρα με υαλοπίνακες μεταξύ 800 και 1100 μχ. Η εποχή των Βίκινγκ θεωρείται ότι διήρκησε από το 793 έως το 1066 μχ.

Danish researchers have discovered that Vikings had windows

Τα γυάλινα παράθυρα προορίζονταν για την ελίτ

«Συνδέαμε μέχρι τώρα το πρώιμο γυαλί παραθύρων με τον Μεσαίωνα, επομένως υποθέταμε ότι το γυαλί δεν θα μπορούσε να προέρχεται από την εποχή των Βίκινγκς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Μουσείο. Τα θραύσματα γυαλιού «μπορούν να χρονολογηθούν στην εποχή των Βίκινγκς και πιθανότατα θα πρέπει να χρησιμοποιούνταν και εκείνη τη χρονική περίοδο», είπε ο Torben Sode, συντηρητής του μουσείου που κατέληξε πρώτος στο συμπέρασμα.

Το μουσείο είπε ότι τα γυάλινα παράθυρα προορίζονταν για τα ανώτερα μέλη της κοινωνίας και για θρησκευτική χρήση, όπως συνέβαινε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Dengsø Jessen είπε ότι μπορεί να υπήρχαν γυάλινα παράθυρα στα τεράστια κτίρια αιθουσών των Βίκινγκς. Δεν ήταν μεγάλα, διάφανα παράθυρα όπως τα ξέρουμε σήμερα, αλλά πιθανώς μικρότερα παράθυρα, πιθανώς αποτελούμενα από επίπεδο τζάμι σε διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου και του καφέ. Η ιδέα δεν ήταν να μπορέσουμε να κοιτάξουμε έξω, αλλά να δημιουργήσουμε μια πολύχρωμη εισροή φωτός στο κτίριο.

Οι Βίκινγκς είχαν γυάλινα παράθυρα, υποστηρίζει το μουσείο της Δανίας
Σύγχρονη αναπαράσταση μάχης των Βίκινγκς © ΕΡΑ / ADAM VAUGHAN

Το γυαλί των Βίκινγκς αποκτήθηκε μάλλον μέσω εμπορίου

Το μουσείο είπε ότι «το πιο πιθανό είναι ότι οι Βίκινγκς απέκτησαν το γυαλί μέσω του εμπορίου». Οι Σκανδιναβοί γνωστοί ως Βίκινγκς συνήθιζαν να κάνουν μεγάλης κλίμακας επιδρομές, αποικισμό, κατάκτηση και εμπόριο σε όλη την Ευρώπη φθάνοντας ακόμη και στη Βόρεια Αμερική.

«Στην πραγματικότητα, μιλάμε για μια καλλιεργημένη ελίτ των Βίκινγκς σε επίπεδο βασιλείου που ισοδυναμούσε, για παράδειγμα, με τον Καρλομάγνο, βασιλιά των Φράγκων. Αυτό είναι κάτι που συχνά παραλείπεται στα απλοϊκά χολιγουντιανά πορτρέτα των Βίκινγκς», είπε ο Dengsø Jessen.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ