Κοσμος

Φωτιές κοντά στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες - Περίπου 1.000 τρακτέρ στους δρόμους

Κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγρότες έβαλαν φωτιά σε δρόμο των Βρυξελλών συνεχίζοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις
Αγρότες έβαλαν φωτιά σε δρόμο των Βρυξελλών συνεχίζοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις © EPA / OLIVIER HOSLET

Βρυξέλλες - Αγροτικές κινητοποιήσεις: Φωτιές και 1.000 τρακτέρ στους δρόμους του Βελγίου

Έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες βρίσκονται οργισμένοι αγρότες, που έχουν φτάσει στο Βέλγιο με τα τρακτέρ τους ήδη από το βράδυ της Τετάρτης (31.1). Νωρίτερα, οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες πάτησαν τις κόρνες των αγροτικών τους οχημάτων και έβαλαν φωτιές σε σωρούς από παλέτες, φωνάζοντας συνθήματα. 

Αυξημένη είναι η αστυνομική παρουσία υπό τον φόβο οι αγρότες να φτάσουν σε κοντινή απόφαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου έχουν καταφτάσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Όπως σημειώνει η ΕΡΤ, οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές είναι νέοι και οικογενειάρχες αγρότες που αισθάνονται όλο και περισσότερο πιεσμένοι από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό και την κλιματική αλλαγή που καταστρέφει τις καλλιέργειες. Οι αγρότες καταγγέλλουν μεταξύ άλλων «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους. Στην μεγάλης κλίμακας διαδήλωση των Βρυξελλών έχουν δηλώσει συμμετοχή αγροτικά σωματεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες να παραταθούν κατά ένα χρόνο οι εξαιρέσεις σε δασμούς που αφορούν σε αγροτικά ουκρανικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, θέτοντας ταυτόχρονα ένα είδους φρένο σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλόγιστη εισαγωγή σε πουλερικά, αυγά και ζάχαρη. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο δεν χαροποίησε ιδιαίτερα μια μερίδα κρατών μελών – μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες για τους αγρότες: «Υπέρ της παύσης στο καθεστώς αγρανάπαυσης»

Στις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη αναφέρθηκε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που εκατοντάδες αγρότες βρίσκονται έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, έχοντας ανάψει φωτιές. 

«Είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι 27 χώρες θα καταφέρουμε να πετύχουμε μια συμφωνία που θα δόσεις λύσεις σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Να μπορέσουμε να αποδεσμεύουμε πόρους στο πλαίσιο του δημοσιονομικού πλαισίου προκείμενου να υποστηρίξουμε εκείνες τις χώρες που δοκιμάζονται από προσφυγική κρίση αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η οποία δίνει ένα υπαρξιακό αγώνα για την ελευθερία της. Είμαστε αποφασισμένοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να βρούμε σήμερα μια λύση», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη χρηματοδότηση στην Ουκρανία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί ώστε να υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Σημείωσε ότι έτσι θα μπορέσουν να απελευθερωθούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια ώστε οι αγρότες να έχουν πρόσθετο εισόδημα. «Η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωτογενή τομέα ώστε στο μέτρο του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ