Κοσμος

Με τα τρακτέρ μέσα στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν προσπαθεί τώρα να κατευνάσει τους αγρότες

Παρουσία του Μακρόν η αυριανή σύνοδος κορυφής

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κομισιόν: Ρίχνει τους τόνους για τους αγρότες - Τρακτέρ μέσα στις Βρυξέλλες
© EPA/OLIVIER MATTHYS

ΕΕ: Η Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί στους αγρότες της ΕΕ να παρεκκλίνουν για ένα έτος από ορισμένους γεωργικούς κανόνες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη, με τους Βέλγους αγρότες να έχουν ήδη ξεκινήσει την προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και να προετοιμάζονται για μαζικές διαδηλώσεις την Πέμπτη, ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής. 

Προς το παρόν υπάρχουν μερικά σταθμευμένα τρακτέρ σε παρακείμενους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δρόμους, χωρίς όμως να έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία ή να έχουν αποκλειστεί σημεία στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Μακρόν

Με τις αγροτικές κινητοποιήσεις να σφίγγουν τον κλοιό και τα τρακτέρ να συγκλίνουν προς το Παρίσι, η γαλλική πολιτική ηγεσία αφενός επισκέπτεται τις Βρυξέλλες ελπίζοντας στην κατανόηση τους που θα της δώσει κάποια πρόσθετα περιθώρια παροχών στους αγρότες, αφετέρου δε επικεντρώνει την προσοχή της στο να παραμείνουν ανοιχτά τα αεροδρόμια της γαλλικής πρωτεύουσας καθώς και η κεντρική αγορά τροφίμων στο Ρουνζίς, η οποία είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης και κατά βάση τροφοδοτεί το Παρίσι και τα περίχωρα του.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε χθες, Τρίτη, στον τηλεοπτικό σταθμό France2 ότι περίπου 10.000 αγρότες έχουν στήσει μπλόκα σε 100 οδικές αρτηρίες της γαλλικής επικρατείας και ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν πρόκειται να επέμβουν αν δεν απειληθεί η ομαλή λειτουργία τόσο της αγοράς των τροφίμων, όσο και των δύο μεγάλων αεροδρομίων του Παρισιού.

BELGIUM FARMERS PROTEST
© EPA/OLIVIER MATTHYS



Εκ παραλλήλου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και θα θέσει, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, το αγροτικό ζήτημα, ενώ εκεί ήδη βρίσκεται και ο Υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φενό για να θέσει, όπως είπε, τα ζητήματα της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, αλλά και των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία.

Όσο για τον υπουργό Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, αυτός δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα επιδιώξει πάση θυσία να μην υπογραφεί η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Βολιβία, Ουρουγουάη, Παραγουάη) έναντι της οποίας έχουν τοποθετηθεί αρνητικά τα γαλλικά αγροτικά συνδικάτα. Η γαλλική πλευρά αναγνωρίζει ωστόσο ότι στο ζήτημα αυτό μάλλον είναι απομονωμένη.

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνδικάτων θα έχει τέλος σήμερα στο Παρίσι και ο πρωθυπουργός της χώρας Γκαμπριέλ Ατάλ, οι προγραμματικές δηλώσεις του οποίου χθες, ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, κάθε άλλο παρά τους ικανοποίησαν.

Τι προτείνει η Κομισιόν

Με φόντο τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί στους αγρότες της ΕΕ να επωφεληθούν από τις παρεκκλίσεις για το έτος 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές. Η πρόταση της Επιτροπής, που εστάλη σήμερα στα κράτη μέλη παρέχει μια πρώτη συγκεκριμένη πολιτική απάντηση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των αγροτών για το εισόδημα. Ακολουθεί επίσης αιτήματα που υποβλήθηκαν από πολλά κράτη μέλη στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γεωργίας.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι «οι αγρότες είναι η ραχοκοκαλιά της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και η καρδιά των αγροτικών περιοχών μας. Η διαρκής δέσμευση της Επιτροπής εκπληρώνεται μέσω του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ύψους 386,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος βοηθά στη σταθεροποίηση του εισοδήματος των ευρωπαίων αγροτών, επιβραβεύοντας παράλληλα τις προσπάθειές τους για το κλίμα και τη βιωσιμότητα. Το σημερινό μέτρο προσφέρει πρόσθετη ευελιξία στους αγρότες σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους αγρότες μας για να διασφαλίσουμε ότι η ΚΑΠ επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανταπόκρισης στις ανάγκες τους, ενώ θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δημόσια αγαθά για τους πολίτες μας».

Για να λάβουν τη στήριξη της ΚAΠ που δικαιούνται, οι αγρότες πρέπει να σέβονται ένα ενισχυμένο σύνολο εννέα προτύπων επωφελών για το περιβάλλον και το κλίμα. Αυτή η αρχή των όρων ισχύει για σχεδόν το 90% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης στην ΕΕ και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση των πρακτικών βιώσιμης γεωργίας. Αυτό το σύνολο βασικών προτύπων αναφέρεται ως GAEC, που σημαίνει «καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες».

Το πρότυπο GAEC 8 απαιτεί, μεταξύ άλλων, την αφιέρωση ενός ελάχιστου μεριδίου καλλιεργήσιμης γης σε μη παραγωγικές περιοχές ή χαρακτηριστικά. Το τελευταίο αναφέρεται συνήθως σε αγρανάπαυση, αλλά και σε χαρακτηριστικά όπως φράκτες ή δέντρα. Οι εκμεταλλεύσεις με λιγότερα από δέκα εκτάρια καλλιεργήσιμης γης συνήθως εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή. Σήμερα, η Επιτροπή παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους γεωργούς της ΕΕ να εξαιρεθούν από αυτήν την απαίτηση και να εξακολουθούν να είναι επιλέξιμοι για τη βασική άμεση ενίσχυση της ΚAΠ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ