Κοσμος

Εκτελέστηκε ο πρώτος θανατοποινίτης με άζωτο

Είχε γίνει αποτυχημένη προσπάθεια να εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
HΠΑ: Η Αλαμπάμα εκτέλεσε θανατοποινίτη με άζωτο
Συνέντευξη τύπου της οικογένειας © EPA/DAN ANDERSON

HΠΑ: Η Αλαμπάμα εκτέλεσε θανατοποινίτη με άζωτο - Πρώτη φορά στα χρονικά

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια στην Αλαμπάμα, η Κέι Άιβι, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ότι οι αρχές προχώρησαν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στην εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που επικρίνει ο ΟΗΕ, καθώς εκτιμά πως πιθανόν αποτελεί «βασανιστήριο».

Το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα των δικηγόρων ότι μια δεύτερη απόπειρα εκτέλεσης της θανατικής ποινής, αφότου ο Σμιθ επέζησε της προηγούμενης – επώδυνης για τον ίδιο – προσπάθειας, θα συνιστούσε παραβίαση της 8ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ που αφορά την κακομεταχείριση κρατουμένων.

Είχε γίνει αποτυχημένη προσπάθεια να εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022.

Ο Σμιθ καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία της Ελίζαμπεθ Σένετ το 1988. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο σύζυγός της, ο πάστορας Τσαρλς Σένετ, είχε πληρώσει τον Σμιθ και έναν άλλο άνδρα από 1.000 δολάρια ο καθένας μέσω ενός μεσάζοντα για να πραγματοποιήσουν τη δολοφονία.

«Υποξία του αζώτου»

Η μέθοδος, γνωστή ως «υποξία του αζώτου», στην ουσία λειτουργεί με την αντικατάσταση του οξυγόνου που εισπνέει ο θανατοποινίτης με άζωτο. Αυτό μειώνει σε μερικά λεπτά σε θανάσιμα χαμηλά επίπεδα το οξυγόνο στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα, προκαλώντας τον θάνατό του από ασφυξία. 

Η επιλογή του ως υποψηφίου για τη νέα αυτή μέθοδο, λίγους μάλιστα μήνες μετά την αποτυχημένη εκτέλεσή του με ένεση, έχει επικριθεί ως διπλή παραβίαση της όγδοης τροπολογίας περί «βάναυσων και ασυνήθιστων ποινών».

«Η Αλαμπάμα έχει βασανίσει ήδη μία φορά τον Κένεθ Σμιθ, δένοντάς τον και σφυροκοπώντας τον με βελόνες για πάνω από μία ώρα σε μια αποτυχημένη απόπειρα να τον σκοτώσει. Είναι ασύλληπτα ανεύθυνο και απάνθρωπο να προσπαθήσει ξανά χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που δεν έχει δοκιμαστεί και που έχει όλες τις προϋποθέσεις να προξενήσει φρικτούς πόνους» ανέφερε η Μάγια Φόα, διευθύντρια της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve.

Η ίδια χαρακτήρισε το νέο δημοσιευμένο πρωτόκολλο για τις εκτελέσεις με άζωτο «ανησυχητικά αόριστο – οι αρχές προφανώς δεν γνωρίζουν τι κάνουν και απλώς ελπίζουν για το καλύτερο. Η πολιτεία αντιμετωπίζει ένα ανθρώπινο ον σαν πειραματόζωο και αυτό το αποκαλεί δικαιοσύνη».  Το άζωτο έχει εγκριθεί ως μέσο εκτέλεσης σε τρεις πολιτείες, Αλαμπάμα, Μισισιπή και Οκλαχόμα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ