Κοσμος

Προ των πυλών η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ μέσω εισπνοής αζώτου

Είχε αποτύχει η εκτέλεση του με ένεση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
HΠΑ: Αναμένεται η πρώτη εκτέλεση μέσω εισπνοής αζώτου
© Unsplash

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αναστολή της εκτέλεσης θανατοποινίτη μέσω εισπνοής αζώτου

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε σήμερα προσφυγή με αίτημα να εμποδίσει τις αρχές στην Αλαμπάμα να προχωρήσουν στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ με χορήγηση αερίου αζώτου.

Η προσφυγή αφορούσε τον καταδικασμένο για δολοφονία Κένεθ Σμιθ, του οποίου η προγραμματισμένη για το 2022 εκτέλεση ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή επειδή απέτυχε η προσπάθεια για τη χορήγηση ενδοφλέβιου διαλύματος προτού εκπνεύσει η προθεσμία του εντάλματος.

Το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα των δικηγόρων ότι μια δεύτερη απόπειρα εκτέλεσης της θανατικής ποινής, αφότου ο Σμιθ επέζησε της προηγούμενης – επώδυνης για τον ίδιο – προσπάθειας, θα συνιστούσε παραβίαση της 8ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ που αφορά την κακομεταχείριση κρατουμένων.

Ως εκ τούτου, η εκτέλεση του θανατοποινίτη Κένεθ Σμιθ θα γίνει αύριο Πέμπτη με χορήγηση αερίου αζώτου.

Ο Σμιθ καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία της Ελίζαμπεθ Σένετ το 1988. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο σύζυγός της, ο πάστορας Τσαρλς Σένετ, είχε πληρώσει τον Σμιθ και έναν άλλο άνδρα από 1.000 δολάρια ο καθένας μέσω ενός μεσάζοντα για να πραγματοποιήσουν τη δολοφονία.

«Υποξία του αζώτου»

Η μέθοδος, γνωστή ως «υποξία του αζώτου», στην ουσία λειτουργεί με την αντικατάσταση του οξυγόνου που εισπνέει ο θανατοποινίτης με άζωτο. Αυτό μειώνει σε μερικά λεπτά σε θανάσιμα χαμηλά επίπεδα το οξυγόνο στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα, προκαλώντας τον θάνατό του από ασφυξία. 

Η επιλογή του ως υποψηφίου για τη νέα αυτή μέθοδο, λίγους μάλιστα μήνες μετά την αποτυχημένη εκτέλεσή του με ένεση, έχει επικριθεί ως διπλή παραβίαση της όγδοης τροπολογίας περί «βάναυσων και ασυνήθιστων ποινών».

«Η Αλαμπάμα έχει βασανίσει ήδη μία φορά τον Κένεθ Σμιθ, δένοντάς τον και σφυροκοπώντας τον με βελόνες για πάνω από μία ώρα σε μια αποτυχημένη απόπειρα να τον σκοτώσει. Είναι ασύλληπτα ανεύθυνο και απάνθρωπο να προσπαθήσει ξανά χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που δεν έχει δοκιμαστεί και που έχει όλες τις προϋποθέσεις να προξενήσει φρικτούς πόνους» ανέφερε η Μάγια Φόα, διευθύντρια της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve.

Η ίδια χαρακτήρισε το νέο δημοσιευμένο πρωτόκολλο για τις εκτελέσεις με άζωτο «ανησυχητικά αόριστο – οι αρχές προφανώς δεν γνωρίζουν τι κάνουν και απλώς ελπίζουν για το καλύτερο. Η πολιτεία αντιμετωπίζει ένα ανθρώπινο ον σαν πειραματόζωο και αυτό το αποκαλεί δικαιοσύνη».  Το άζωτο έχει εγκριθεί ως μέσο εκτέλεσης σε τρεις πολιτείες, Αλαμπάμα, Μισισιπή και Οκλαχόμα. 

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.