Κοσμος

24 Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί στην Γάζα σε μια μέρα

Ζήτησε έρευνα ο Νετανιάχου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: 24 στρατιώτες νεκροί στην Γάζα
© EPA/ABIR SULTAN

Ισραή: 24 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα σε μια μέρα 

Εικοσιτέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια σφοδρών μαχών στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, ανακοινώνοντας τον υψηλότερο απολογισμό νεκρών σε μία ημέρα αφότου άρχισαν οι μάχες στο θύλακα.

Ο Χαγκάρι δήλωσε πως μαχητές εκτόξευσαν μια αυτοπροωθούμενη βομβίδα εναντίον άρματος μάχης. Ταυτόχρονα έκρηξη σημειώθηκε σε διώροφο κτίριο προκαλώντας την κατάρρευσή του ενώ βρίσκονταν μέσα σ' αυτό ισραηλινοί στρατιώτες.

«Εξακολουθούμε να μελετάμε και να ερευνάμε τις λεπτομέρειες του περιστατικού και τα αίτια της έκρηξης», δήλωσε νωρίς το πρωί ο εκπρόσωπος στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι ο πόλεμος θα καθορίσει το μέλλον του Ισραήλ «για τις επόμενες δεκαετίες». «Ο θάνατος των μαχητών αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του πολέμου», είπε.

Έρευνα ανακοίνωσε ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής έρευνας μετά την «καταστροφή» που προκάλεσε τον θάνατο 21 ισραηλινών εφέδρων κατά την διάρκεια μίας και μόνης επίθεση της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «ξεκίνησαν έρευνα για την καταστροφή. Πρέπει να αντλήσουμε όλα τα διδάγματα και να κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την ζωή των μαχητών μας», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνοντας λόγο για «μία από τις δυσκολότερες ημέρες» από την έναρξη του πολέμου.

Δίμηνη ανακωχή;

Το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς, μέσω των μεσολαβητών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, να υπάρξει δίμηνη παύση των μαχών και των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ανέφερε χθες Δευτέρα ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Η πρόταση δεν συνεπάγεται τον τερματισμό του πολέμου, θα πρόκειται για δεύτερη ανακωχή, όπως εκείνη με διάρκεια μιας εβδομάδας που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 παλαιστινίων κρατούμενων.

Η πρόταση του Ισραήλ προβλέπει την επιστροφή των ομήρων στη ζωή και των πτωμάτων κατά φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα αφορά γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Axios.

Θα ακολουθήσουν οι γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, οι άνδρες ηλικίας κάτω των 60 που δεν ανήκουν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, κατόπιν οι άρρενες ισραηλινοί στρατιωτικοί και, στην τελευταία φάση, τα πτώματα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, Ισραήλ και Χαμάς θα συνεννοηθούν εκ των προτέρων για τον αριθμό των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αφήνονται ελεύθεροι για κάθε όμηρο ανά κατηγορία και κατόπιν για τα ονόματά τους, πάντα σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του χθες με μέλη οικογενειών ομήρων, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε σε ισραηλινή «πρωτοβουλία», προσθέτοντας ωστόσο πως δεν είναι σε θέση να «αποκαλύψει λεπτομέρειες» για αυτή, σύμφωνα με τον Τύπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ