Συρρικνώθηκε ο πληθυσμός της Κίνας το 2023 για δεύτερη συνεχή χρονιά
Πρώτη η Ινδία ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου
Συρρικνώθηκε ο πληθυσμός της Κίνας το 2023 για δεύτερη συνεχή χρονιά με την Ινδία να είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου
Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε το 2023, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, με τον δείκτη γεννητικότητας να επιβραδύνεται, την ώρα που το κόστος της εκπαίδευσης αυξάνεται και οι κοινωνικές συμπεριφορές μεταβάλλονται.
Το 2022, η Κίνα ανακοίνωσε την πρώτη συρρίκνωση του πληθυσμού της σε έξι δεκαετίες, ενώ την περασμένη χρονιά, έχασε τον τίτλο της «πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου» από την Ινδία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Στα τέλη του 2023, ο εθνικός πληθυσμός ανήλθε σε 1,40967 δισεκ. ανθρώπους», με άλλα λόγια σημειώθηκε «μείωση κατά 2,08 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2022», ανέφερε η κινεζική στατιστική υπηρεσία.
Η κινεζική κυβέρνηση επιτρέπει στα ζευγάρια να αποκτήσουν 3 παιδιά
Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει τη συρρίκνωση του πληθυσμού προσφέροντας οικογενειακά επιδόματα και άλλα κίνητρα, που παραμένουν ωστόσο όχι ιδιαίτερα γενναία, προχωρώντας σε επικοινωνιακή εκστρατεία, και πλέον επιτρέποντας σε όλα τα ζευγάρια να αποκτούν τρία παιδιά.
Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο ανθρώπους που έχουν την κινεζική υπηκοότητα και τόπο διαμονής την ηπειρωτική Κίνα. Δεν συνυπολογίζονται οι κάτοικοι των ημιαυτόνομων περιφερειών (Χονγκ Κονγκ, Μακάο), ούτε αυτοί της Ταϊβάν, νήσου με 23 εκατομμύρια κατοίκους που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία, προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την υπόλοιπη χώρα, ακόμα και διά της βίας αν χρειαστεί.
Η συρρίκνωση της περασμένης χρονιάς είναι υπερδιπλάσια από αυτήν του 2022, όταν ο ασιατικός γίγαντας είδε τον πληθυσμό του να συρρικνώνεται κατά 850.000 ανθρώπους.
Αυτή ήταν η πρώτη χρονιά που μειώθηκε ο πληθυσμός της Κίνας από τα χρόνια του 1960.
Τη δημογραφική παρακμή εξηγούν διάφοροι λόγοι, όπως το υψηλό κόστος της εκπαίδευσης, η έλλειψη εμπιστοσύνης στο οικονομικό μέλλον, ή ακόμη η αυξανόμενη δυσφορία απέναντι στον θεσμό της οικογένειας — ο γάμος είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην Κίνα προτού οποιοδήποτε ζευγάρι αποκτήσει παιδί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την ώρα που η χώρα πενθεί για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος της Κυριακής
Προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση μέσω της στρατιωτικής ισχύος
Εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία - Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Ο Γιενς-Φρέντερικ Νίλσεν προειδοποιεί για αυξημένη εγρήγορση amid δηλώσεων Τραμπ περί αμερικανικού ελέγχου
Σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τι υποστηρίζει η υπεράσπιση της εφημερίδας
Έκτακτη συνέντευξη για τον έναν χρόνο ως πρόεδρος των ΗΠΑ
Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα χρήματα των πελατών έχουν δεσμευτεί σε κρασιά
Επικαλούμενος την επιστολή στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας
Πού επικεντρώνονται οι έρευνες
Μια από τις τραγικές ιστορίες του δυστυχήματος
Σε ηλικία μόλις 29 ετών
Η συμφωνία είχε κλειστεί τον Ιούλιο έπειτα από συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Οι Κούρδοι ακυρώνουν τη συμφωνία με το καθεστώς της Δαμασκού – Αποχωρούν από το αλ-Χολ, συγκρούσεις και στην Τουρκία
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η επιβολή ενός νέου τύπου αστυνομικού κράτους
Ο θρυλικός σέντερ του ΝΒΑ συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο
Στο σημείο της τραγωδίας το βασιλικό ζεύγος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.