Κοσμος

Η Open ΑΙ «ασπίδα» στο εκλογικό 2024

Οι προειδοποιήσεις εναντίον της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα μέτρα κατά της παραπληροφόρησης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Open AI κατά παραπληροφόρησης στο εκλογικό 2024
Open AI κατά παραπληροφόρησης στο εκλογικό 2024 © Steve Johnson/ Unsplash

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μέτρα κατά των fake news και της παραπληροφόρησης από το Open AI εν όψει αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων φέτος

Η εταιρεία πίσω από το ChatGPT, η OpenAI απάντησε στους φόβους ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στις εκλογές, καθώς περισσότερο από το ένα τρίτο του πλανήτη ετοιμάζεται να προσέλθει στις κάλπες το 2024.

«Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την κατάχρηση, να παρέχουμε διαφάνεια στο περιεχόμενο που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη και να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες για την ψηφοφορία», αναφέρει στην ανάρτησή της με τίτλο «Πώς η OpenAI προσεγγίζει τις παγκόσμιες εκλογές του 2024».

Η Open ΑΙ «ασπίδα» στο εκλογικό 2024
Συστήματα αυτόματης ψηφοφορίας στις ΗΠΑ © EPA/KYLE GRILLOT

Μεταξύ αυτών που ανησυχούν είναι και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ο οποίος είχε δηλώσει στο Κογκρέσο τον Μάιο ότι ήταν «νευρικός» σχετικά με την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των εκλογών μέσω μιας «διαδραστικής παραπληροφόρησης».

Τα μέτρα που λαμβάνει η Open ΑΙ κατά των fake news

Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο δήλωσε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα διεξαχθούν φέτος προεδρικές εκλογές, συνεργάζεται με την Εθνική Ένωση Γραμματέων Εξωτερικών, έναν οργανισμό που επικεντρώνεται στην προώθηση αποτελεσματικών δημοκρατικών διαδικασιών, όπως οι εκλογές.

To ChatGPT θα κατευθύνει τους χρήστες στο CanIVote.org όταν τίθενται ορισμένες ερωτήσεις σχετικές με τις εκλογές, πρόσθεσε.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι εργάζεται για να καταστήσει πιο εμφανές το πότε οι εικόνες έχουν δημιουργηθεί με Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιώντας το DALL-E, και σχεδιάζει να τοποθετήσει ένα εικονίδιο «cr» στις εικόνες για να υποδεικνύει ότι είναι προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης, ακολουθώντας το πρωτόκολλο που δημιουργήθηκε από τον Συνασπισμό για την προέλευση και την αυθεντικότητα του περιεχομένου.

Επεξεργάζεται επίσης τρόπους αναγνώρισης του περιεχομένου που δημιουργήθηκε με το DALL-E ακόμη και μετά την τροποποίηση των εικόνων.

Στην ανάρτησή της, η OpenAI τόνισε ότι οι πολιτικές της απαγορεύουν τη χρήση της τεχνολογίας της με τρόπους που έχει προσδιορίσει ως δυνητικά καταχρηστικούς, όπως η δημιουργία chatbots που προσποιούνται ότι είναι πραγματικοί άνθρωποι ή η αποθάρρυνση της συμμετοχής στις εκλογές.

Απαγορεύει επίσης στο DALL-E να δημιουργεί εικόνες πραγματικών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών υποψηφίων, όπως αναφέρεται.

Κίνδυνοι από την Τεχνητή Νοημοσύνη εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων
Κίνδυνοι από την Τεχνητή Νοημοσύνη εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων © Sumaid pal Singh Bakshi/ Unsplash

Ανησυχία για παραπληροφόρηση με επιρροή ΑΙ

Η επιρροή της AI στην παραπληροφόρηση εν όψει των εκλογών έχει προκαλέσει ανησυχία, με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να την κατατάσσει στην κορυφή των κινδύνων για τα επόμενα δυο έτη.

Οι φόβοι αυξήθηκαν για την Open AI από τότε που η εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Microsoft κυκλοφόρησε δύο προϊόντα: Το ChatGPT, το οποίο μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη γραφή, και το DALL-E, η τεχνολογία του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «deepfakes», δηλαδή εικόνων που μοιάζουν ρεαλιστικές αλλά είναι κατασκευασμένες.

Πιο επικίνδυνη και από την Κλιματική Αλλαγή

Η «Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων 2024» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη,  ανέβασε στην κατάταξη των κινδύνων την παραπληροφόρηση που προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη – και τις επιπτώσεις της στην κοινωνική πόλωση – πάνω από την Κλιματική Αλλαγή.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει μοντέλα για τον επηρεασμό μεγάλων πληθυσμών ψηφοφόρων με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε στην Σίλβια Αμάρο του CNBC η Καρολίνα Κλιντ, εμπορική διευθύντρια για την Ευρώπη στην εταιρεία συμβούλων Marsh McLennan, η οποία ήταν εκ των συντακτών της έκθεσης.

Η κατανομή των κινδύνων για την επόμενη δεκαετία μετατοπίζεται προς την κατεύθυνση των ακραίων καιρικών συνθηκών και των κρίσιμων αλλαγών στην παγκόσμια πολιτική τάξη, με τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί ένας νέος πολυπολικός, κατακερματισμένος κόσμος.

Οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν ότι ο συνδυασμός των κινδύνων «εξωθεί την ικανότητα προσαρμογής του κόσμου στα όριά της» ενώ κάλεσαν τους ηγέτες να επικεντρωθούν στην παγκόσμια συνεργασία και στη δημιουργία προστατευτικών δικλείδων έναντι των πλέον καταστροφικών αναδυόμενων κινδύνων.

OpenAI CEO Altman: Both Political Parties 'Hate' AI

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ