- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
«Χτύπημα» για το Πεκίνο η εκλογή του φιλοδυτικού υποψηφίου στην Ταϊβάν
O Γουίλιαμ Λάι θεωρείται» κόκκινο πανί» για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα
Ταϊβάν: Νέος πρόεδρος ο Γουίλιαμ Λάι
Ο υποψήφιος ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την Κίνα ως «σοβαρός κίνδυνος» εξαιτίας των θέσεών του υπέρ της ανεξαρτησίας, είναι ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν.
Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν σήμερα στις 16:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) στην Ταϊβάν και σύντομα άρχισε στη συνέχεια η καταμέτρηση των ψήφων, η οποία γίνεται με το χέρι. Εκατομμύρια Ταϊβανέζοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ενώ μακρές ουρές σχηματίζονταν μπροστά από τα περίπου 18.000 εκλογικά τμήματα της νήσου. Το 2020 η συμμετοχή στις εκλογές είχε φτάσει στο 75% στην νήσο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, χαρίζοντας στην Ταϊβάν τον χαρακτηρισμό προτύπου δημοκρατίας στην Ασία.
Yπερ της ανεξαρτησίας από την Κίνα ο Γουίλιαμ Λάι
Τις πρώτες βραδινές ώρες (τοπική ώρα), ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε ή Γουίλιαμ Λάι, του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), συγκέντρωνε το 41,6% των ψήφων, σύμφωνα με αυτά τα επίσημα αποτελέσματα που αφορούν πάνω από το 60% των εκλογικών τμημάτων, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, ο Χου Γιου-ιχ, υποψήφιος του Κουομιντάνγκ (KMT), ο οποίος υποστηρίζει την προσέγγιση με το Πεκίνο, συγκέντρωνε το 33,2% των ψήφων.
Το αποτέλεσμα δίνει στο κυβερνών κόμμα μια άνευ προηγουμένου τρίτη συνεχόμενη θητεία στην προεδρία και σηματοδοτεί ότι η αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν θα συνεχίσει να κινείται στην πολιτική και οικονομική τροχιά μακριά από το Πεκίνο, η οποία καθιερώθηκε υπό την απερχόμενη πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία απέρχεται λόγω ορίων στην προεδρική θητεία.
Οι αντιδράσεις ΗΠΑ και Κίνας
Η Κίνα υποστήριξε σήμερα πως η επανένωση με την Ταϊβάν είναι «αναπόφευκτη», μετά την εκλογή στο έδαφος αυτό που διεκδικείται από το Πεκίνο του υποψηφίου Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος προέρχεται από ένα κόμμα που τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της ανεξαρτησίας.
Η ψηφοφορία «δεν θα εμποδίσει την αναπόφευκτη τάση προς την επανένωση με την Κίνα», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, ο Τσεν Μπινχουά, εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου που είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν. Ο ίδιος υποστήριξε πως τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του Λάι δεν αντιπροσωπεύει την κοινή γνώμη στο νησί.
Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ «δεν υποστηρίζουν» την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
«Kόκκινο πανί» για την Κίνα
Κατά την προεκλογική περίοδο, η Κίνα κατήγγειλε επανειλημμένως τον Λάι ως «επικίνδυνο αυτονομιστή» και απέρριψε τα επανειλημμένα αιτήματά του για συνομιλίες. Ο Λάι δηλώνει ότι δεσμεύεται για την διατήρηση της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν και την ενίσχυση της άμυνας της νήσου.
Εδώ και χρόνια, η Κίνα κλιμακώνει τις πιέσεις, διπλωματικές και στρατιωτικές, στην Ταϊβάν, καθώς επιδιώκει την επανένωση της νήσου με την υπόλοιπη επικράτειά της. Το Πεκίνο δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής» επανένωσης με τη νήσο, οι 23 εκατομμύρια κάτοικοι της οποίας κυβερνώνται βάσει δημοκρατικού συστήματος, αλλά δεν αποκλείει την προσφυγή στη βία αν χρειαστεί.
Ζωτικής σημασίας
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την Ταϊβάν σε περίπτωση απόπειρας εισβολής από την Κίνα, αν και η φύση και η έκταση αυτής της υποστήριξης παραμένει ασαφής - μια πολιτική γνωστή ως «στρατηγική ασάφεια». Όλα αυτά καθιστούν την Ταϊβάν ένα από τα βασικά σημεία ανάφλεξης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Η Ταϊβάν κατέχει ζωτική θέση στον κόσμο για διάφορους λόγους - υπάρχουν λίγες άλλες νεαρές δημοκρατίες που επιδεικνύουν τόσο ισχυρή δέσμευση για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές όσο η ίδια. Επίσης, αν η βιομηχανία ημιαγωγών της Ταϊβάν απειληθεί ή ανασταλεί, τα τσιπ πυριτίου που παρέχει για πολλούς από τους υπολογιστές, τα τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα και τον ιατρικό εξοπλισμό μας θα στερέψουν επίσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ο Δούκας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ζωή του στο εδώλιο μάρτυρα
Στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Επιφυλάξεις Βερολίνου για το εγχείρημα Τραμπ
Καθώς επιχείρησε να δώσει στρατηγικό περίβλημα στις δηλώσεις του
Αιχμές του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου για την Ευρώπη προκάλεσαν ένταση και αιφνίδια αποχώρηση
Ο Τραμπ αναμένεται να κλιμακώσει τις πιέσεις του προκειμένου οι ΗΠΑ να αποκτήσουν τη Γροιλανδία
Διαδηλώσεις έξω από το Ευρωκοινοβούλιο
Από το δυστύχημα στην Ισπανία μέχρι τους δασμούς του Τραμπ, τη Eurovision και την απώλεια του Βαλεντίνο – η εβδομάδα σε αριθμούς
Απεργία ζητά το συνδικάτο μηχανοδηγών μετά τα δυστυχήματα με 42 νεκρούς και σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια
Eξέλιξη που θα μπορούσε να καθυστερήσει την υλοποίησή της ή ακόμη και να την «εκτροχιάσει»
Η ζωή του Τζιμ, που έστω και αργά ανακάλυψε ότι ήταν ίντερσεξ
ΠΡOΣΟΧΗ: Το άρθρο περιλαμβάνει σκληρές περιγραφές βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Τριντό ανέδειξε την «ήπια ισχύ» με προσωπική αναφορά
Εμπλέκονται και οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που είχαν δεσμευτεί να βοηθήσουν στην έρευνα
Ο Καναδός πρωθυπουργός μίλησε για τον ρόλο των μεσαίων δυνάμεων
Απρόβλεπτος και αντιφατικός, παραδέχεται ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν άλλον περιορισμό πέρα από τον εαυτό του
Πώς κατέρρευσε το αίσθημα ασφάλειας για το φημισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.