- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ομάν: Καμία επαφή με το δεξαμενόπλοιο που έχει καταληφθεί - Απενεργοποιημένο το σύστημα επικοινωνιών
Δεν υπάρχουν νεότερα για την κατάσταση του 20χρονου Έλληνα δόκιμου πλοίαρχου
Empire Navigation: Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ με την κατάληψη του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου - Δεν υπάρχει καμία επαφή με το πλήρωμα
Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ με την κατάληψη του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου St NIKOLAS, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation, που κατελήφθη από ομάδα 5 ενόπλων στα ανοιχτά του Ομάν, ενώ έπλεε στα ανοιχτά του Ομάν. Από χθες (11.01) το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν.
Τη θέση του πλοίου επιβεβαίωσε με νέο ενημερωτικό της σημείωμα σήμερα το απόγευμα η διαχειρίστρια εταιρεία Empire Navigation, προσθέτοντας ότι έως αυτή τη στιγμή δεν έχει καταφέρει να έρθει σε άμεση επαφή με το πλήρωμα μετά την κατάληψη, καθώς το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών έχει απενεργοποιηθεί από τους απαγωγείς.
Προσθέτει ότι από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε το συμβάν ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες ελληνικές και διεθνείς αρχές καθώς και οι συγγενείς των μελών του πληρώματος.
Σημειώνεται ότι το ελληνόκτητο τάνκερ επιβαίνουν 20 άτομα πλήρωμα (19 υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας Ελληνας δόκιμος).
Tο δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Ιράκ) φορτίο περίπου 145.000 κ.μ. αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγα (Τουρκίας), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.
Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το περιστατικό και βρίσκεται σε επικοινωνία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει αρχικά με τον Έλληνα ναυτικό και στη συνέχεια να τον μεταφέρει με ασφάλεια πίσω στην πατρίδα.
Τζον Κίρμπι: Να απελευθερώσουν αμέσως πλοίο και πλήρωμα
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, καταδίκασε, ως «πρωτοφανή», την κατάσχεση του από τους Ιρανούς του πετρελαιοφόρου ελληνικής ιδιοκτησίας, υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, St. Nikolas και ενώ έπλεε νόμιμα σε ύδατα στον Κόλπο του Ομάν.
«Η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο και το πλήρωμά του. Αυτές οι προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες πρέπει να σταματήσουν», τόνισε.
Η δήλωση του Τζον Κίρμπι
«Καταδικάζουμε την κατάληψη εκ μέρους του Ιράν του πλοίου Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι υπό σημαία και ελληνική ιδιοκτησία πετρελαιοφόρο των Νήσων Μάρσαλ, ενώ διέπλευε νόμιμα σε ύδατα στον Κόλπο του Ομάν. Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο και το πλήρωμά του. Αυτή η παράνομη κατάσχεση ενός εμπορικού πλοίου είναι απλώς η πιο πρόσφατη συμπεριφορά του Ιράν – ή που επέτρεψε το Ιράν – με στόχο τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι ενέργειες απλώς θα προσθέσουν αβεβαιότητα για την εμπορική ναυτιλία και για τις περιφερειακές και παγκόσμιες οικονομίες. Προκλητικές ενέργειες όπως αυτή που προέρχονται από το Ιράν αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία και πρέπει να σταματήσουν. Εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των ανησυχητικών και αποσταθεροποιητικών συμπεριφορών του Ιράν».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.