Κοσμος

Απών ο Τραμπ από το ντιμπέιτ των ρεπουμπλικανών όσο είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις

Ντεσάντις και Χέιλι προσπαθούν να κερδίσουν την Αιόβα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Απών και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ από το ντιμπέιτ των ρεπουμπλικανών
Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις σε μεγάλο βαθμό © ΕΑΡ / AMANDA SABGA

ΗΠΑ: Απόψε το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των δύο ρεπουμπλικανών αντιπάλων του Τραμπ λίγο πριν από την έναρξη των προκριματικών εκλογών             

Δύο ρεπουμπλικανοί θα επιχειρήσουν το βράδυ της Τετάρτης να εμφανισθούν ως η καλύτερη εναλλακτική λύση από τον Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ πραγματοποιείται λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των προκριματικών εκλογών και ενώ ο πρώην πρόεδρος είναι το φαβορί παρά τα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyadk5u2kxuh)

Η Νίκι Χέιλι και ο Ρον Ντεσάντις, οι οποίοι υπολείπονται σημαντικά του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, παίζουν κατά κάποιο τρόπο τα ρέστα τους σ' αυτό το τελευταίο ντιμπέιτ πριν ψηφίσουν οι ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι της Αϊόβα.

Μια καλή εκλογική επίδοση την επόμενη Δευτέρα σ' αυτή τη μικρή πολιτεία, όπου το διακύβευμα είναι μεγάλο, θα τους χρησίμευε ως εφαλτήριο για να ελπίζουν ότι θα φθάσουν τον Ντόναλντ Τραμπ και θα ανατρέψουν τα προγνωστικά.

Οι άλλοι ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι συνεχίζουν την κούρσα με τόσο λίγη ορμή ώστε δεν κατάφεραν καν να καλύψουν τα κριτήρια που έχουν καθορισθεί από το κόμμα για να συμμετάσχουν σ' αυτό το ντιμπέιτ στο Ντε Μόιν.

ΗΠΑ: Απών και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ από το ντιμπέιτ των ρεπουμπλικανών
© ΕΡΑ / AMANDA SABGA

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα απουσιάζει από το ντιμπέιτ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, επέλεξε για άλλη μια φορά να μην συμμετάσχει στο ντιμπέιτ, εκτιμώντας ότι δεν θα είχε τίποτε να κερδίσει εκτιθέμενος στις επικρίσεις των αντιπάλων του.

Όμως φρόντισε και πάλι να οργανώσει ένα αντιπρόγραμμα, με μια προεκλογική εκδήλωση στην ίδια πόλη, η οποία θα αναμεταδοθεί από το συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, την ώρα που οι δύο αντίπαλοί του θα διεξάγουν το ντιμπέιτ τους στο CNN.

Η στάση του αυτή τού κόστισε μια μομφή από την πρώην πρεσβευτή στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, η οποία ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «είναι καιρός για τον Ντόναλντ Τραμπ να φανεί». «Στο βαθμό που το πεδίο του ντιμπέιτ περιορίζεται, γίνεται πιο δύσκολο γι' αυτόν να κρύβεται», διαβεβαίωσε η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας,

Ο Ντεσάντις τον επέκρινε επίσης γι' αυτό, δηλώνοντας πρόσφατα: «Έρχεται για να κάνει μια ομιλία μισής, μιας ώρας και ξαναφεύγει, αντί να ακούσει τους κατοίκους της Αϊόβα, να απαντήσει στις ερωτήσεις τους».

Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται και σε μια νέα δημοσκόπηση (Πανεπιστήμιο του Σάφολκ / USA Today) που δείχνει ότι 51% των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων δεν σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν αυτό το ντιμπέιτ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο συγκέντρωσης δημοσκοπήσεων RealClearPolitics, ο Τραμπ προηγείται στην Αϊόβα με 52,3% της πρόθεσης ψήφου, μακράν μπροστά από την Χέιλι και τον Ντεσάντις, καθένας από τους οποίους βρίσκεται γύρω στο 16%.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyaelre16ixl)

Σε εθνικό επίπεδο, ο  Ντόναλντ Τραμπ παίρνει το 51,5% της πρόθεσης ψήφου

Το προβάδισμά του δεν μειώνεται παρά τις δικαστικές διαδικασίες σε βάρος του. Αντίθετα ο μεγιστάνας ενσωμάτωσε τις απαγγελίες κατηγοριών και τις δίκες εναντίον του στην προεκλογική εκστρατεία του, μέχρι του σημείου να τυπώσει τη δικαστική φωτογραφία του ως υπόπτου σε κούπες και μπλουζάκια.

Την Τρίτη, βρισκόταν ενώπιον του ομοσπονδιακού εφετείου της Ουάσινγκτον, που εξετάζει το αίτημά του για ποινική ασυλία ως πρώην πρόεδρος. Και την Πέμπτη, θα βρεθεί και πάλι ενώπιον του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο αστικής δίκης ως ύποπτος για απάτες στη διάχειριση του οργανισμού Τραμπ.

ΗΠΑ: Απών και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ από το ντιμπέιτ των ρεπουμπλικανών
© ΕΡΑ / AMANDA SABGA

Ντεσάντις και Χέιλι δεν απειλούν τον Τραμπ

Ενώ κάποτε παρουσιαζόταν ως σοβαρή απειλή για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντεσάντις δεν κατάφερε ποτέ να «απογειώσει» την υποψηφιότητά του. Σε σημείο που προσπαθεί τώρα να παραμείνει κοντά στην Χέιλι, την υποψήφια που έχει τις περισσότερες πιθανότητες, πλην του Τραμπ, το μέλλον του οποίου εξαρτάται από ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στην Αϊόβα.

ΗΠΑ: Απών και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ από το ντιμπέιτ των ρεπουμπλικανών
Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία και κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις © ΕΡΑ / ERIK S. LESSER

Για την Νίκι Χέιλι, μια καλή επίδοση στην Αϊόβα θα ήταν το ιδανικό εφαλτήριο προς την επόμενη ψηφοφορία, στις 23 Ιανουαρίου στο Νιού Χαμσάιρ, όπου οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίζουν στις προκριματικές των ρεπουμπλικανών. Οι ψηφοφόροι αυτοί θα μπορούσαν να την ευνοήσουν περισσότερο απ' ό,τι τον Τραμπ, καθιστώντας ενδεχομένως πιο αμφίρροπη την κούρσα.

ΗΠΑ: Απών και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ από το ντιμπέιτ των ρεπουμπλικανών
Η ρεπουμπλικανή υποψήφιος για Πρόεδρος και πρώην Κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι © ΕΡΑ / CJ GUNTHER

Χωρίς να έχει κάνει μια τέλεια προεκλογική εκστρατεία, η Χέιλι έχει αρκετούς υποστηρικτές, έχει συγκεντρώσει αρκετά χρήματα και έχει καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις ώστε να δέχεται τώρα τις επιθέσεις του Τραμπ και των συμμάχων του, που μέχρι τώρα την αγνοούσαν.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ