- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ο Πούτιν δίνει σε ξένους που πολέμησαν στην Ουκρανία, τη ρωσική υπηκοότητα
Πρόκειται κυρίως για Κουβανούς και Αφρικανούς
Πούτιν: Yπηκοότητα σε ξένους που πολέμησαν στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα που επιτρέπει σε ξένους πολίτες που πολέμησαν για λογαριασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία να αποκτήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους την ρωσική υπηκοότητα.
Το διάταγμα αναφέρει ότι άτομα που έχουν υπογράψει συμβάσεις κατά την διάρκεια της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο στην Ουκρανία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν ρωσικό διαβατήριο οι ίδιοι, οι σύζυγοι, τα παιδιά και οι γονείς τους, αφού καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχουν υπογράψει σύμβαση για τουλάχιστον ένα έτος.
Εκείνοι που δικαιούνται να πάρουν την υπηκοότητα είναι άτομα που είχαν υπογράψει συμβάσεις με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ή άλλους «στρατιωτικούς σχηματισμούς», μια κατηγορία που θα μπορούσε να ισχύει για ομάδες όπως η μισθοφορική οργάνωση Wagner.
Το μέτρο φαίνεται να στοχεύει στην δημιουργία κινήτρων για ξένους που έχουν στρατιωτική εμπειρία για να υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στις ρωσικές δυνάμεις.
Η Μόσχα δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία για τον αριθμό των ξένων που πολεμούν στο πλευρό της στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά το Reuters είχε πρόσφατα αναφερθεί σε Κουβανούς που υπέγραψαν συμβάσεις με τον στρατό έναντι αμοιβής που υπερβαίνει κατά 100 φορές και πλέον τον μέσο μισθό στην Κούβα, και για τρεις Αφρικανούς που στρατολογήθηκαν από την Wagner, εκ των οποίων δύο σκοτώθηκαν εν ώρα δράσης.
Μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εκτιμούσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στοιχίσει στην Ρωσία 315.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες, ή περίπου το 90% της στρατιωτικής της δύναμης όταν άρχισε ο πόλεμος, είχε δηλώσει στο Reuters τον περασμένο μήνα μια πηγή προσκείμενη στις μυστικές υπηρεσίες.
Η Ρωσία στρατολόγησε 300.000 άνδρες τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά την πρώτη επιστράτευση που πραγματοποίησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξαν έντονες φήμες ότι θα επαναληφθεί η αντιλαϊκή αυτή κίνηση, ίσως μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο στις οποίες ο Πούτιν αναμένεται να εξασφαλίσει μια ακόμη εξαετή θητεία.
Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν χρειάζεται μια ακόμη επιστράτευση, επειδή πέρυσι εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες υπέγραψαν εθελοντικά συμβάσεις για να γίνουν επαγγελματίες στρατιώτες.
Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν αποκαλύψει το μέγεθος των απωλειών τους στον πόλεμο που συνεχίζεται 22 μήνες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι πρότεινε να επιστρατευθούν επιπλέον 450.000-500.000 άνδρες και το ουκρανικό κοινοβούλιο άρχισε σήμερα να αναθεωρεί το επίμαχο κείμενο ενός νομοσχεδίου που θα αυστηροποιήσει και θα επεκτείνει τους κανονισμούς της επιστράτευσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Η κοινή δήλωση των 27 κρατών-μελών
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Με όλες τις σημαντικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, καλλιεργείται η αίσθηση ότι όλοι λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε
Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
367 ημέρες έχει διαρκέσει η θερμική καταιγίδα Vera, που συνεχίζει να επηρεάζει τη Γη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.