Κοσμος

Όσμπορν για Γλυπτά του Παρθενώνα: Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία

«Ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν μιλά στον Έλληνα πρωθυπουργό, μιλά το Βρετανικό Μουσείο»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όσμπορν για Γλυπτά του Παρθενώνα: Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία
Όσμπορν για Γλυπτά του Παρθενώνα: Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία © ΑΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Αισιοδοξία συμφωνίας από τον Τζορτζ Όσμπορν - «Ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν μιλά στον Έλληνα πρωθυπουργό, μιλά το Βρετανικό Μουσείο» 

Την δυνατότητα το Βρετανικό Μουσείο να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα επανέλαβε ο Διευθυντής του Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μάλιστα δύο μέρες μετά τα όσα ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον Guardian.

Γλυπτά του Παρθενώνα
Τμήμα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ©Graham Barclay/ Getty Images

Ο Όσμπορν βρέθηκε καλεσμένος στο podcast «Political Currency», όπου κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του Στίβεν Φράι σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

Τζορτζ Όσμπορν: Συμφωνία που θα μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε την έκθεση των Μαρμάρων

«Μια συμφωνία που θα μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε την έκθεση των Μαρμάρων, των σπουδαίων Γλυπτών που κάλυπταν περιμετρικά την Ακρόπολη στην αρχαία Ελλάδα, αλλά όχι με τρόπο που αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξιώσεις του καθενός» απάντησε.

Και πρόσθεσε: «Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την οποία ένα τμήμα των Γλυπτών θα εκτίθεται ανά πάσα στιγμή στην Αθήνα σε αυτό που ο Στίβεν ορθώς αποκαλεί λαμπρό μουσείο. Ημουν εκεί μόλις πριν από λίγους μήνες. Και την ίδια ώρα ορισμένοι θαυμάσιοι ελληνικοί θησαυροί που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα θα έρχονται και θα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, όπως η Μάσκα του Αγαμέμνονα για παράδειγμα».

«Η Ελλάδα θα υποστηρίζει πάντοτε ότι είναι δικαιωματικά δικά της. Ο νόμος είναι πολύ ξεκάθαρος και αναφέρει ότι συνιστούν κτήση του Βρετανικού Μουσείου και έχουμε ακούσει τόσο από τη συντηρητική κυβέρνηση, όσο και τη δυνητική Εργατική κυβέρνηση του Στάρμερ πως αυτό δεν θα αλλάξει» διευκρίνισε.

«Ακόμα και αν η βρετανική κυβέρνηση δεν μιλά στον Ελληνα πρωθυπουργό, μιλά το Βρετανικό Μουσείο»

Ο Οσμπορν συμπλήρωσε ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι θετικά διακείμενοι απέναντι σε μία συμφωνία και εκτίμησε πως το ίδιο ισχύει και για την ελληνική κυβέρνηση. «Ακόμα και αν η βρετανική κυβέρνηση δεν μιλά στον Ελληνα πρωθυπουργό, μιλά το Βρετανικό Μουσείο», σχολίασε.

Μενδώνη σε Guardian: Η Ελλάδα θα γεμίσει το κενό στο Βρετανικό Μουσείο, αν επιστραφούν τα Γλυπτά

«Αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστραφούν στην Ελλάδα, τότε η χώρα μας είναι πρόθυμη να δανείσει αρχαιολογικούς θησαυρούς της στο Βρετανικό Μουσείο για να καλυφθεί το κενό που θα αφήσουν», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στον βρετανικό Guardian. Αυτό είναι και το πρώτο θέμα το βράδυ της Τετάρτης (27.12) στο βρετανικό μέσο που όλο αυτό το διάστημα έχει κρατήσει μια δίκαιη στάση στο ελληνικό αίτημα. Μάλιστα, ο Guardian σημειώνει ότι η Αθήνα για πρώτη φορά έδωσε μια γεύση για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει για να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραχώρηση των Γλυπτών λέγοντας ότι οποιεσδήποτε αρχαιότητες σταλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης πόλος έλξης του κοινού.

Οι αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου με τα ελληνικά έργα τέχνης «δεν θα αδειάσουν ποτέ» ακόμα και αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, εξήγησε η Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη».

«Σε περίπτωση που τα Γλυπτά του Παρθενώνα επανενωθούν με αυτά στην Ελλάδα, η Αθήνα είναι έτοιμη να οργανώσει εκ περιτροπής εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, ωστόσο επέμεινε ότι οι συζητήσεις με το Λονδίνο δεν έχουν επεκταθεί ακόμη σε συγκεκριμένα αντικείμενα.

«Θα κάλυπταν το κενό, θα διατηρούσαν και θα ανανέωναν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, ωστόσο προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειές της, θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».

Διάψευση για το σενάριο «παραρτήματος»

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν έχει δεσμευθεί πως οι διαπραγματεύσεις με στόχο την εξασφάλιση μιας δανειακής σύμβασης θα συνεχιστούν, παρά το διπλωματικό «ντόμινο» από την άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο μήνα.

Η υπουργός Πολιτισμού διέψευσε πως βρίσκεται «στο τραπέζι» το σενάριο για δημιουργία παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο μουσείο της Ακρόπολης. «Δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση», ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείσα αν η Ελλάδα αποκλείει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον του Βρετανικού Μουσείου, η Λίνα Μενδώνη απάντησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί «πλήρως» τις δυνατότητες που προσφέρουν ο διάλογος και η πολιτιστική διπλωματία.

Σχετικά με το αν θεωρεί ότι οι Βρετανοί δεν γνωρίζουν την αλήθεια για τον λόρδο Ελγιν και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποσπάστηκαν τα Γλυπτά, η Λίνα Μενδώνη επικαλέστηκε τον βουλευτή του Χέλστον, Χιου Χάμερσλεϊ, που το 1816 είχε σχολιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δεχθεί τα γλυπτά από τον διπλωμάτη ήταν «πράξη σφετερισμού».

Χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως τη μεγάλη «εθνική υπόθεση» της Ελλάδας, η κ. Μενδώνη ανέφερε: «Ακόμα και άνθρωποι που για χρόνια αντιδρούσαν στην επιστροφή των Γλυπτών, τώρα υποστηρίζουν το αίτημά μας». «Αν δεν ήμουν αισιόδοξη, δεν θα εργαζόμουν με θέρμη και πίστη για την εθνική υπόθεση της επανένωσης των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.