Κοσμος

Αγόρασε προτομή από μαγαζί με μεταχειρισμένα και προέκυψε αρχαιολογικό εύρημα

Ήταν στη συλλογή του βασιλιά Λουδοβίκου της Βαυαρίας

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγόρασε προτομή από μαγαζί με μεταχειρισμένα και προέκυψε αρχαιολογικό εύρημα

ΗΠΑ: Αγόρασε προτομή και προέκυψε αρχαιολογικό εύρημα - Ήταν στη συλλογή του βασιλιά Λουδοβίκου της Βαυαρίας

Τον γύρο του κόσμου κάνει η ιστορία της Laura Young, μίας Τεξανής, η οποία ασχολείται με την αγοραπωλησία αντικών εδώ και περίπου δέκα χρόνια.

Σε μία «εξόρμησή» της στο φιλανθρωπικό κατάστημα της αλυσίδας Goodwill, εντόπισε και αγόρασε ένα μαρμάρινο αγαλματίδιο έναντι 35 δολαρίων.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε πως ήταν αρχαιολογικό εύρημα δύο χιλιάδων χρόνων ενώ ο σύμβουλος του Sotheby’s την ενημέρωσε, τελικά, ότι επρόκειτο για αυθεντική ρωμαϊκή προτομή του πρώτου αιώνα μ.Χ.

Μάλιστα, εικάζεται πως στη διάρκεια του 19ου αιώνα πέρασε στη συλλογή του βασιλιά Λουδοβίκου της Βαυαρίας (1825-1848). Ο Λουδοβίκος ήταν μεγάλος λάτρης της ρωμαϊκής τέχνης και η προτομή πέρασε στα χέρια του και τη φύλαγε στη βίλα του στη Γερμανία. Όταν, όμως, το κτίσμα βομβαρδίστηκε από συμμαχικές δυνάμεις στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λεηλατήθηκε από στρατιώτες, οπότε κάπως έτσι η προτομή βρήκε το δρόμο της για τις ΗΠΑ, όπου εξαφανίστηκε για πολλά χρόνια.

Τότε, όμως, εντοπίστηκε από την Young, η οποία μόλις διαπίστωσε την προέλευση του αγαλματιδίου, ενημέρωσε τη γερμανική κυβέρνηση και προγραμματίστηκε να επιστρέψει μέσα στο 2023 στην Ευρώπη. Μέχρι τότε, ωστόσο, θα κάνει μια στάση στο τεξανό μουσείο San Antonio Museum of Art.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ