Κοσμος

Καθηγητές του Χάρβαρντ υπερασπίζονται την πρόεδρο εν μέσω πιέσεων για παραίτηση

Κλονίζει τα αμερικανικά πανεπιστήμια η έξαρση αντισημιτικού λόγου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χάρβαρντ: Στηρίζουν την «πολιορκημένη» πρόεδρο του πανεπιστημίου Κλοντίν Γκέι οι καθηγητές - Πιέσεις για παραίτηση μετά τις δηλώσεις για αντισημιτισμό.
© EPA/Will Oliver

Χάρβαρντ: Στηρίζουν την «πολιορκημένη» πρόεδρο του πανεπιστημίου Κλοντίν Γκέι οι καθηγητές - Πιέσεις για παραίτηση μετά τις δηλώσεις για αντισημιτισμό.

Τουλάχιστον 570 καθηγητές του Χάρβαρντ υπερασπίστηκαν την πρόεδρο του πανεπιστημίου, Κλοντίν Γκέι, η οποία αντιμετωπίζει πιέσεις να παραιτηθεί μετά από δηλώσεις για αντισημιτισμό στο κάμπους, που έχουν ήδη προκαλέσει την παραίτηση της προέδρου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Μια συνοπτικά διατυπωμένη επιστολή υπογράφηκε από τουλάχιστον 570 καθηγητές και παραδόθηκε το βράδυ της Κυριακής στην 13μελή επιτροπή του Χάρβαρντ, η οποία έχει την εξουσία να απολύσει την πρόεδρο του πανεπιστημίου, Κλοντίν Γκέι. Περισσότεροι καθηγητές δήλωσαν ότι ήθελαν επίσης να υπογράψουν, σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες.

Η πίεση προς την Γκέι έχει αυξηθεί μετά την παραίτηση της προέδρου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Λιζ Μαγκίλ.

Εξηγήσεις στο Κογκρέσο για αντισημιτισμό - Παραιτήθηκε η Λιζ Μαγκίλ

Η Κλοντίν Γκέι, η Λιζ Μαγκίλ και η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, Σάλι Κόρνμπλουθ, κατέθεσαν ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με την αύξηση του αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο.

Η τριάδα αρνήθηκε να απαντήσει «ναι ή όχι» σε ερώτηση της Ρεπουμπλικανικής βουλευτή της Νέας Υόρκης Ελίζ Στέφανικ κατά τη διάρκεια της ακρόασης, σχετικά με το εάν η «έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων» παραβίαζε τους κώδικες συμπεριφοράς των πανεπιστημίων.

Περισσότεροι από 70 αμερικανοί νομοθέτες υπέγραψαν επιστολή που ζητούσε από τα διοικητικά συμβούλια των τριών πανεπιστημίων να απομακρύνουν τους προέδρους, επικαλούμενοι δυσαρέσκεια για την κατάθεσή τους.

Αλλά η Άλισον Φρανκ Τζόνσον, καθηγήτρια ιστορίας στο Χάρβαρντ και εκ των συγγραφέων της αναφοράς που παραδόθηκε στην επιτροπή του σχολείου, απέρριψε τις εκκλήσεις για απομάκρυνση της Γκέι.

«Έχω την εντύπωση ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόση υποστήριξη έχει, ως υπότροφος, συνάδελφος και διαχειριστής, στο πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων από ανθρώπους που μερικές φορές διαφωνούν μαζί της», έγραψε η Τζόνσον σε ένα email. «Δεν θέλουμε να τη χάσουμε εξαιτίας ενός πολιτικού τρικ».

Η Φρανκ Τζόνσον δεν αποκάλυψε το κείμενο της επιστολής, αλλά επιβεβαίωσε ότι ζητά από την επιτροπή του Χάρβαρντ «να μην υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης για απομάκρυνση της προέδρου».

Εβραίοι μαθητές, οικογένειες και απόφοιτοι έχουν κατηγορήσει τα σχολεία ότι ανέχονται τον αντισημιτισμό, ειδικά σε δηλώσεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών από τότε που η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους.

(Με πληροφορίες του Reuters)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ