Πολιτικη & Οικονομια

Ενοποίηση δικογραφιών για την οπαδική βία στα πρότυπα της Χρυσής Αυγής

Τι θα ζητήσουν Οικονόμου και Βρούτσης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε δύο μέτωπα η μάχη κατά της οπαδικής βίας
Σε δύο μέτωπα η μάχη κατά της οπαδικής βίας ©ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSΙ

Οπαδική βία: Ενοποίηση δικογραφιών στα πρότυπα της Χρυσής Αυγής - Αναζητείται εγκληματική οργάνωση - Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μεταβαίνουν την Τρίτη Γιάννης Οικονόμου και Γιάννης Βρούτσης

Τη συνένωση των δικογραφιών που αφορούν σε περιστατικά οπαδικής βίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν πίσω από αυτά κρύβεται κάποια εγκληματική οργάνωση, με δομή, συγκεκριμένη ηγεσία και διάρκεια, είναι ο νέος τρόπος που προσεγγίζει η κυβέρνηση τα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός γηπέδων.

Η συνένωση δικογραφιών ήταν το «κλειδί» στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και είναι το πρότυπο που θα αξιοποιηθεί και στην περίπτωση της οπαδικής βίας. Οι δικογραφίας θα μελετηθούν όχι ως μεμονωμένες αξιόποινες πράξεις συγκεκριμένων προσώπων, αλλά υπό το πρίσμα συμμοριών που δρουν στο πλαίσιο μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κεντρική ιδέα πίσω από την επιλογή αυτή είναι πως υπάρχει ένας πυρήνας ατόμων που συμμετέχει τόσο σε γηπεδικά επεισόδια, όσο και σε επεισόδια εκτός αγωνιστικών χώρων, όπως πχ στο περιθώριο διαφόρων ειδών κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Με τη συσχέτιση υποθέσεων οπαδικής βίας και την εξέτασή τους σε συνδυασμό με άλλες υποθέσεις βίας στόχος είναι ο εντοπισμός των συμμοριών που αποτελούν αυτόν τον πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxlqpk9z9sux)

Τα στοιχεία που παραπέμπουν σε εγκληματική δομή

Η ιδέα αυτή βασίζεται σε ευρήματα και μαρτυρίες που έχουν προκύψει μετά τη δολοφονική επίθεση εις βάρος του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη και τα όσα συνέβησαν εκεί. Ο ίδιος ο 18χρονος που κατηγορείται για την εκτόξευση της φωτοβολίδας κατά του αστυνομικού κάνει λόγο για ύπαρξη καθοδηγητή.

Ο 18χρονος φέρεται να περιέγραψε τον άνδρα που έδωσε στον ίδιο και σε άλλα άτομα που βρίσκονταν μαζί του οδηγίες για την επίθεση στους αστυνομικούς, αναφέροντας ότι όταν πήρε τα εισιτήρια από τον σύνδεσμο τους είπαν ότι «πάνε για επεισόδια». Φέρεται ακόμη να υποστήριξε ότι ένας άνδρας, 35-40 χρονών, ήταν εκείνος που τους έδωσε οδηγίες, «πολεμοφόδια» και ναυτικές φωτοβολίδες και του έδειξε πώς να την εκτοξεύσει. «Δεν ήξερα πως να την χρησιμοποιήσω και μου έδειξε εκείνη τη στιγμή το ίδιο άτομο», είπε.

Κατά άλλες πληροφορίες έξω από το γήπεδο την ώρα του αγώνα και πριν από τα επεισόδια στάθμευσε βαν με τα «πολεμοφόδια» από όπου και τα προμηθεύτηκαν οι νεαροί που προκάλεσαν τα επεισόδια με την αστυνομία.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με τις Αρχές, ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και παραπέμπουν σε οργανωμένη δομή, δηλαδή σε μια εγκληματική οργάνωση -και αυτό είναι που θα διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxlp4ffd2qq9)

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου Οικονόμου και Βρούτσης

Για τον λόγο αυτόν, σήμερα (12/12) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσουν, εκ μέρους της κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις, ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα.

Αναφορικά με την επίσκεψή του στην Eισαγγελία του Αρείου Πάγου την Τρίτη, μαζί με τον Γιάννη Βρούτση, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τη Δευτέρα ότι θα ζητηθεί από την Δικαιοσύνη αναβάθμιση του συνόλου της υπόθεσης αυτής.

«Θα ζητήσουμε να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμοριών, με διασύνδεση, όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας αλλά με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα: εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες - και με ένα βαθύ ιστορικό που δε θα καλύπτει ούτε τους 2, 3 ή 6 μήνες ή 1 χρόνο, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πιο πίσω σε δολοφονίες και σε πρόσωπα που η παρουσία τους, παρά το γεγονός ότι είχε επισημανθεί εκεί, εξακολουθούσε και εξακολουθεί να επισημαίνεται στους αθλητικούς χώρους και στο οικοσύστημα το οπαδικό».

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι θα ζητηθεί επανέλεγχος μιας σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσει συνολικά τις Αρχές να αντιμετωπίσουν, και σε ό,τι αφορά τους φυσικούς, αλλά ενδεχομένως και τους ηθικούς αυτουργούς, όλη αυτή την έξαρση της εγκληματικής δραστηριότητας από αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων.

Πρόκειται για μια μάχη σε διπλό μέτωπο, καθώς εκ παραλλήλου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας εντός των γηπέδων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxlp3559yneh)

Τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας 

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η διεξαγωγή των αγώνων της Super League για δύο μήνες κεκλεισμένων των θυρών και η τοποθέτηση καμερών υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα.

Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν: 

Έως 12 Φεβρουαρίου κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες της Super League 1. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β της Super League 2 οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.

Έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία προβλέπει ότι με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης -του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού- το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η πρώτη σχετική κοινή υπουργική απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για τον Europa League ο οποίος θα διεξαχθεί για προφανώς λόγος ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

Έως 12 Φεβρουαρίου θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης προκειμένου να εξεταστεί η παράταση της εφαρμογής της σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακολουθών προϋποθέσεων:

Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1.
Ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές.
Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Κάμερες στα γήπεδα

Μέχρι 18 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε όλα τα γήπεδα της superleague και θα ελέγχεται από την αστυνομία.

Ανάλογα με την χωρητικότητα του γηπέδου θα τοποθετεί και αντίστοιχος αριθμών καμερών.

Θα δημιουργηθεί ειδικό δωμάτιο, όπου θα υπάρχουν αστυνομικοί που θα χειρίζονται τις κάμερες και θα ζουμάρουν στην κερκίδα ή τις κερκίδες που γίνονται τα επεισόδια.

Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει καταγραφικό που θα καταγράψει όλες τις σκηνές βίας, και το οπτικό υλικό σαν αποδεικτικό στοιχείο θα συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα

Ο κάθε φίλαθλος όταν αγοράζει το εισιτήριο θα δίνει ΑMKA και στοιχεία ταυτότητας, και το εισιτήριο θα είναι ονομαστικό.

Το εισιτήριο, εκτός από τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου του, θα καταγράφει την θύρα, την σειρά και τον αριθμό της θέσης που κάθεται. 

Στόχος είναι η δυνατότητα ταυτοποίησης δραστών επεισοδίων, μέσω της καταγραφής από τις κάμερες των θέσεων που αυτά σημειώνονται.

Κατά την είσοδο στο γήπεδο θα γίνεται και διαδικασία ταυτοπροσωπίας προκειμένου να διαπιστωθεί ότι εκείνος που αγόρασε το εισιτήριο και ο ίδιος που εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο.

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση »»» Ρέντη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ