Κοσμος

Έξαρση αντισημιτισμού στις ΗΠΑ- Αντιδράσεις για την στάση του Χάρβαρντ και άλλων δύο πανεπιστημίων

«Η έκκληση για γενοκτονία δεν παραβιάζει τους κανόνες συμπεριφοράς»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Στο Κογκρέσο οι πρόεδροι 3 πανεπιστημίων μετά την έξαρση αντισημιτισμού  «Η έκκληση για γενοκτονία δεν παραβιάζει τους κανόνες συμπεριφοράς»
Το αμερικάνικο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ © Wikimedia Commons / David Adam Kess

Έξαρση αντισημιτισμού στις ΗΠΑ- Αντιδράσεις για την στάση του Χάρβαρντ και άλλων δύο πανεπιστημίων - «Η έκκληση για γενοκτονία δεν παραβιάζει τους κανόνες συμπεριφοράς»

Οι μαρτυρίες των προέδρων τριών κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων σε ακρόαση στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα για την έξαρση αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις έχει πυροδοτήσει σημαντικές αντιδράσεις και εκκλήσεις για την παραίτησή τους.

Stefanik goes after Harvard president on campus antisemitism

Τα πανεπιστήμια δέχθηκαν πυρά για τον τρόπο που απάντησαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία συνέπεσε με φοιτητικές διαμαρτυρίες και μια έκρηξη αντισημιτικών και αντιαραβικών εγκλημάτων μίσους στις Η.Π.Α.

Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Claudine Gay, η πρόεδρος του ΜΙΤ Sally Kornbluth και η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Elizabeth Magill εμφανίστηκαν την Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας και Εργατικού Δυναμικού της Βουλής, όπου υπερασπίστηκαν τις απαντήσεις τους σε περιστατικά αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις τους.

Οι επικριτές καταδίκασαν τις απαντήσεις των τριών προέδρων στην ερώτηση «ναι ή όχι» της Ρεπουμπλικανικής βουλευτή της Νέας Υόρκης Elise Stefanik κατά τη διάρκεια της ακρόασης σχετικά με το εάν η «έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων» παραβίαζε τους κώδικες συμπεριφοράς των πανεπιστημίων.

Οι πρόεδροι είπαν με διάφορους τρόπους η κάθε μία ότι η απάντηση εξαρτάται από τις περιστάσεις.

Οι αντιδράσεις μετά τις δηλώσει των τριών προέδρων

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Andrew Bates εξέδωσε μια αυστηρή δήλωση μετά την ακρόαση. «Είναι απίστευτο ότι πρέπει να ειπωθεί: το κάλεσμα για γενοκτονία είναι τερατώδες και αντίθετο με όλα όσα εκπροσωπούμε ως χώρα», είπε ο Bates.

«Οποιεσδήποτε δηλώσεις που υποστηρίζουν τη συστηματική δολοφονία Εβραίων είναι επικίνδυνες και εξοργιστικές», αναφέρεται στην ανακοίνωση και «πρέπει όλοι να σταθούμε σταθερά εναντίον τους, στο πλευρό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των πιο βασικών αξιών που μας ενώνουν ως Αμερικανούς».

Ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Josh Shapiro είπε ότι η πρόεδρος του UPenn, Magill απέτυχε να ενεργήσει με ηθική σαφήνεια. Κάλεσε το διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημίου, του οποίου είναι μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου, να συνεδριάσει σύντομα και να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στο θέμα.

Ο Mark Rowan, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στο πανεπιστήμιο του Wharton School of Business και της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Apollo Global Management, κάλεσε το διοικητικό συμβούλιο να ακυρώσει την υποστήριξη για την Magill.

Οι φοιτητές των πανεπιστημίων της Πενσυλβάνια και του Χάρβαρντ επέκριναν τους προέδρους των πανεπιστημίων τους, ανέφεραν οι New York Times, καθώς και οι ηγέτες των επιχειρήσεων οι οποίοι επίσης τις αποδοκίμασαν. Ο Bill Ackman της Pershing Square Capital Management, ένας απόφοιτος του Χάρβαρντ, ζήτησε να παραιτηθούν και ο Clifford Asness της AQR Capital Management είπε ότι θα ήθελε να σταματήσει να κάνει δωρεές.

Οι αντισημιτικές πράξεις έχουν αυξηθεί στις πανεπιστημιουπόλεις το τελευταίο διάστημα

Οι πρόεδροι των πανεπιστημίων ερωτήθηκαν σχετικά με ενδεχόμενο τιμωρίας για φοιτητές και ομάδες φοιτητών και ποια πράξη θα μπορούσε να δικαιολογήσει πειθαρχικά μέτρα.

Penn president testifies at Capitol Hill hearing on antisemitism on college campuses

Η Gay, πρόεδρος του Χάρβαρντ, είπε ότι το πανεπιστήμιο προστατεύει την ελευθερία του λόγου μέχρι να μετατραπεί σε bullying. Σε δήλωσή της είπε ότι η προστασία της ελευθερίας του λόγου δεν πρέπει να ταυτίζεται με την αποδοχή της βίας κατά των Εβραίων φοιτητών.

«Οι εκκλήσεις για βία ή γενοκτονία κατά της εβραϊκής κοινότητας ή οποιασδήποτε θρησκευτικής ή εθνοτικής ομάδας είναι άθλιες, δεν έχουν θέση στο Χάρβαρντ και όσοι απειλούν τους Εβραίους φοιτητές μας θα λογοδοτήσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι αναφορές για αντιαραβικές, αντιμουσουλμανικές και αντισημιτικές πράξεις έχουν αυξηθεί στις πανεπιστημιουπόλεις και τα εγκλήματα μίσους έχουν αυξηθεί σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνες σε τουλάχιστον έξι κολέγια για φερόμενα περιστατικά αντισημιτισμού και ισλαμοφοβίας τον περασμένο μήνα. Το Χάρβαρντ αντιμετωπίζει τώρα ομοσπονδιακή έρευνα για καταγγελίες για αντισημιτισμό και ισλαμοφοβία στην πανεπιστημιούπολη.

Με πληροφορίες από Axios       

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ