Κοσμος

Λέκκας: Όσο το ρήγμα της Ανατολίας δεν ενεργοποιείται, σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό

Ανησυχητικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Τουρκία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λέκκας: Όσο το ρήγμα της Ανατόλιας δεν ενεργοποιείται, σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό
Φωτογραφία Αρχείου © EPA/ERDEM SAHIN

Σεισμός - Τουρκία: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Λέκκας - Ανησυχητικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Τουρκία

Ο σεισμός που σημειώθηκε στην Τουρκία τη Δευτέρα (4.12) της τάξεως των 5,1 Ρίχτερ έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Μάλιστα τόνισε στο MEGA πως ο σεισμός που σημειώθηκε χθες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός γιατί «όσο το ρήγμα της Ανατόλιας δεν ενεργοποιείται, θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό».

«Ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος αλλά έγινε αισθητός σε περιοχές που έχουν πάθει καταστροφές το 1999»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) τόνισε αρχικά: «Ανησύχησα για την Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος και είχε πολύ μικρές ζημιές, έγινε αισθητός όμως στην Προύσα, στην Κωνσταντινούπολη και το Ιζμίτ. Είναι περιοχές που είχαν πάθει καταστροφές το 1999 με τον σεισμό που είχε γίνει. Ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος, αλλά είναι σε κομβικό σημείο που δρομολογεί τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία, έχει μήκος της τάξης 1.500 χλμ. κι αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα».

«To ρήγμα ενεργοποιείται και κατά τμήματα» τόνισε ο Εύθυμης Λέκκας

«Είναι σε κομβικό σημείο που δρομολογεί τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία, έχει μήκος της τάξης 1.500 χλμ κι αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα».

Ειδικά για το ρήγμα της Ανατολίας για το οποίο υπήρχε η εκτίμηση ότι θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί μέχρι το 2020, ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι «όσο το ρήγμα δεν ενεργοποιείται, σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Εάν δώσει ισχυρό σεισμό, περίπου 100.000 κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν».

Κίνδυνος και για την Αγία Σοφία

«Υπάρχει κίνδυνος και για την Αγία Σοφία, γιατί είναι κτίριο συμβολικό, ένα κτίριο που έχει ηλικία της τάξης 1.500 ετών. Κατά περιόδους στους σεισμούς στο Βυζάντιο και στη συνέχεια έπαθε ζημιές από μεγάλους σεισμούς, όμως τώρα κουβαλά μία ιστορία 1.500 ετών», είπε ο καθηγητής.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxg434cqt6v5)

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 11 χλμ

Η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και έγινε ιδιαιτέρως αισθητή στην Κωνσταντινούπολη. 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 6 χλμ. βόρειο-βορειοανατολικά της πόλης Μουδανιά, και 27 χλμ. βορειοδυτικά της Προύσας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11 χλμ.

Η λύση από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο
Σεισμός τώρα στην Τουρκία - Ποιο το μέγεθος και το επίκεντρο © Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

«Στον σεισμό που σημειώθηκε με μέγεθος 5,1 βαθμών στα ανοικτά των ακτών του Γκεμλίκ στη θάλασσα του Μαρμαρά και έγινε αισθητός στις γειτονικές επαρχίες, όλες οι ομάδες των αρμόδιων φορέων μας, ιδίως η AFAD, στάλθηκαν στην περιοχή για επιτόπιες έρευνες. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Εύχομαι στους πολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό περαστικά. Είθε ο Θεός να προστατεύει τη χώρα και το έθνος μας από καταστροφές», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλικαγιά.

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης, Νταβούτ Γκιουλ, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας δεν δέχτηκαν κάποια αναφορά για ζημιές. «Υπάρχει μια άλλη ζώνη ρήγματος που διέρχεται από το Γκέμλικ (Κίος), νότια της λίμνης της Νίκαιας. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλους σεισμούς» ανέφερε στο CNN Turk o σεισμολόγος Σουκρού Έρσοϊ και τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σεισμός αυτός είναι προάγγελος ενός μεγαλύτερου που θα ακολουθήσει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ