Κοσμος

Charlie Munger: Πέθανε το δεξί χέρι του Warren Buffett - Οι 3 κανόνες του για επιτυχημένη ζωή

Ο πιο στενός συνεργάτης του «προφήτη της Ομάχα» ήταν 99 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τσάρλι Μούνγκερ (αριστερά) με τον Γουόρεν Μπάφετ (δεξιά)
Ο Τσάρλι Μούνγκερ (αριστερά) με τον Γουόρεν Μπάφετ (δεξιά) © Visual China Group μέσω Getty Images

Charlie Munger: Πέθανε το δεξί χέρι του Warren Buffett

Πέθανε σε ηλικία 99 ετών ο Τσάρλι Μούνγκερ (Charlie Munger), δισεκατομμυριούχος επενδυτής και δεξί χέρι του Γουόρεν Μπάφετ (Warren Buffett) στην Berkshire Hathaway.

Ο Μούνγκερ έφυγε ειρηνικά από τη ζωή το πρωί της Τρίτης (28/11) σε νοσοκομείο της Καλιφόρνια. Θα γινόταν 100 ετών την Πρωτοχρονιά.

«Η Berkshire Hathaway δεν θα μπορούσε να έχει φτάσει στη σημερινή της κατάσταση χωρίς την έμπνευση, τη σοφία και τη συμμετοχή του Τσάρλι», ανέφερε ο Μπάφετ στην ανακοίνωσή του.

Ποιος ήταν ο Charlie Munger

Ο Τσάρλι Τόμας Μούνγκερ γεννήθηκε στην Ομάχα την 1η Ιανουαρίου 1924. Αν και κατάγονταν από την ίδια περιοχή, θα συναντιόταν αρκετά αργότερα στη ζωή του με τον Γουόρεν Μπάφετ.

Όπως ο Μπάφετ, είχε δουλέψει και αυτός ως έφηβος στο κατάστημα του παππού του. Μετέπειτα, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και ίδρυσε τη δική του νομική εταιρεία το 1962.

Το 1959, ο 35χρονος Τσάρλι Μούνγκερ επέστρεψε στην πατρίδα του, την Όμαχα, για δουλειές και εκεί γνώρισε τον τότε 29χρονο επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ. Ήταν η αρχή μιας φιλίας και συνεργασίας δεκαετιών.

Όσο ο Μπάφετ ήταν πολυλογάς και έλεγε εύφημα σχόλια, τόσο ο Μούνγκερ ήταν ο σιωπηλός του διδύμου. «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω», έλεγε συχνά μετά τις φλύαρες τοποθετήσεις του Μπάφετ.

Ο Μούνγκερ ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wesco Financial από το 1984 έως το 2011, όταν η Berkshire του Μπάφετ αγόρασε τις υπόλοιπες μετοχές της ασφαλιστικής και επενδυτικής εταιρείας με έδρα την Πασαντίνα της Καλιφόρνιας.

Ο Γουόρεν Μπάφετ έλεγε ότ ιχάρη στον συνεργάτη του διεύρυνε την επενδυτική του στρατηγική, εστιάζοντας σε εταιρείες υψηλότερης ποιότητας αλλά σε χαμηλότερες τιμές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ότι το 1972 ο Μούνγκερ έπεισε τον Μπάφετ να εξαγοράσει την See's Candies έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων, παρόλο που η καλιφορνέζικη εταιρεία παραγωγής καραμελών είχε ετήσια κέρδη προ φόρων μόνο περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε, έχει αποφέρει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις για την Berkshire.

«Έχω έναν φίλο που λέει ότι ο πρώτος κανόνας του ψαρέματος είναι να ψαρεύεις εκεί που είναι τα ψάρια. Ο δεύτερος κανόνας του ψαρέματος είναι να μην ξεχνάς ποτέ τον πρώτο κανόνα. Έχουμε γίνει καλοί στο να ψαρεύουμε εκεί που είναι τα ψάρια», είχε πει ο 93χρονος τότε Μούνγκερ στη συνάντηση της Berkshire το 2017.

Πέρα από αντιπρόεδρος της Berkshire, ο Τσάρλι Μούνγκερ ήταν δικηγόρος ακινήτων, πρόεδρος και εκδότης της Daily Journal Corp., μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Costco, φιλάνθρωπος και αρχιτέκτονας.

Στις αρχές του 2023, η περιουσία του υπολογιζόταν σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια - ένα ποσό κατά πολύ μικρότερο από την ασύλληπτη περιουσία του Μπάφετ, η οποία υπολογίζεται σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φορούσε χοντρά γυαλιά, γιατί είχε χάσει το αριστερό του μάτι μετά από επιπλοκές από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη το 1980.

Οι τρεις κανόνες της επιτυχίας από τον Charlie Munger

Σε άρθρο του στο CNBC, ο Τσάρλι Μούνγκερ είχε γράψει τους τρεις βασικούς κανόνες για μια επιτυχημένη ζωή, προσθέτοντας ότι «με τον Γουόρεν Μπάφετ είχα και τους τρεις». Οι κανόνες αυτοί είναι:

1. Μην πουλάτε τίποτα που δεν θα αγοράζατε εσείς οι ίδιοι

«Ο ασφαλέστερος τρόπος για να προσπαθήσετε να πάρετε αυτό που θέλετε είναι να αξίζετε αυτό που θέλετε. Είναι ο χρυσός κανόνας. Θέλετε να παραδώσετε στον κόσμο αυτό που θα αγοράζατε εσείς αν βρισκόσασταν στην άλλη άκρη.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που έχουν αυτό το ήθος κερδίζουν στη ζωή, και δεν κερδίζουν μόνο χρήματα και τιμές - κερδίζουν τον σεβασμό και την άξια εμπιστοσύνη των ανθρώπων με τους οποίους συναλλάσσονται.

Επιπλέον, υπάρχει τεράστια ευχαρίστηση στη ζωή που μπορεί να αποκομίσει κανείς από το να κερδίζει την άξια εμπιστοσύνη. Η φήμη και η ακεραιότητα είναι τα πιο πολύτιμα περιουσιακά σας στοιχεία - και μπορούν να χαθούν σε χρόνο μηδέν».

2. Μην εργάζεστε για κάποιον που δεν σέβεστε και δεν θαυμάζετε

«Ιδιαίτερα θέλετε να αποφύγετε να εργάζεστε απευθείας κάτω από κάποιον που δεν θαυμάζετε και δεν θέλετε να του μοιάσετε. Είναι επικίνδυνο. Όλοι μας υποκείμεθα στον έλεγχο σε κάποιο βαθμό από πρόσωπα εξουσίας, ιδιαίτερα από πρόσωπα εξουσίας που μας ανταμείβουν. Η σωστή αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου απαιτεί τόσο κάποιο ταλέντο όσο και θέληση.

Τα κατάφερα στην εποχή μου εντοπίζοντας τους ανθρώπους που θαύμαζα και κάνοντας ελιγμούς, χωρίς να επικρίνων κανέναν, έτσι ώστε να εργάζομαι συνήθως υπό το σωστό είδος ανθρώπων. Πολλοί εργοδότες θα το επιτρέψουν αυτό, αν είσαι αρκετά έξυπνος για να τα καταφέρεις με κάποιο τακτ».

3. Δουλέψτε μόνο με ανθρώπους που σας συμπαθούν

«Έχω διαπιστώσει ότι το έντονο ενδιαφέρον για οποιοδήποτε θέμα είναι απαραίτητο αν πρόκειται πραγματικά να διαπρέψετε. Μπορούσα να αναγκάσω τον εαυτό μου να είναι αρκετά καλός σε πολλά πράγματα, αλλά δεν μπορούσα να διαπρέψω σε κάτι στο οποίο δεν είχα έντονο ενδιαφέρον ή δεν το απολάμβανα.

Αν είναι εφικτό, πρέπει να ελιχθείτε, να κάνετε κάτι για το οποίο έχετε έντονο ενδιαφέρον, μαζί με ανθρώπους των οποίων η παρέα σας αρέσει.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να έχετε μεγάλη επιμονή. Μου αρέσει αυτή η λέξη γιατί για μένα σημαίνει: "Κάτσε κάτω μέχρι να το κάνεις". Είχα θαυμάσιους συνεργάτες, γεμάτους επιμονή, σε όλη μου τη ζωή. Νομίζω ότι τους απέκτησα εν μέρει επειδή προσπάθησα να τους αξίζω, και εν μέρει επειδή ήμουν αρκετά έξυπνος για να τους επιλέξω, και εν μέρει επειδή υπήρξε και λίγη τύχη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ