Κοσμος

Ποιοι είναι οι 13 Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς που απελευθερώθηκαν

Η πρώτη «ανάσα» ελευθερίας μετά από 48 ημέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποιοι είναι οι 13 Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς που απελευθερώθηκαν
Ποιοι είναι οι 13 Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς που απελευθερώθηκαν

Ισραήλ: Οι όμηροι της Χαμάς που απελευθερώθηκαν - Η πρώτη «ανάσα» ελευθερίας μετά από 48 ημέρες

Τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων ένα ηλικίας 2 ετών και έξι ηλικιωμένες γυναίκες άνω των 70 ετών συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο των ομήρων που απελευθερώθηκαν, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Στο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρονται τα ονόματα των 13 ομήρων. Μεταξύ αυτών βρίσκονται μια μητέρα 34 ετών και οι δύο κόρες της ηλικίας 2 και 4 ετών, μια γυναίκα ηλικίας 85 ετών, όπως επίσης και μια οικογένεια, η γιαγιά, η κόρη της και ο εγγονός της.

Κανένας άνδρας δεν απελευθερώθηκε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx78orkk570x)

Τα ονόματα των Ισραηλινών που απελευθερώθηκαν

  • Hannah Katzir
  • Margalit Mozes
  • Yafa Ader
  • Hannah Perry
  • Adina Moshe
  • Danielle Aloni
  • Emilia Aloni
  • Ruthi Mondar
  • Keren Mondar
  • Ohad Mondar
  • Aviv Asher
  • Raz Asher
  • Doron Katz-Asher

Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους που απελευθέρωσε η Χαμάς

Η Margalit Mozes, 78 ετών, απήχθη από το σπίτι της στις 7 Οκτωβρίου. Δίδασκε για 25 χρόνια και έπλεκε μάλλινα καπέλα για πρόωρα μωρά στο νοσοκομείο Tel Hashomer του Ισραήλ ως εθελόντρια. Ο πρώην σύζυγός της, Gadi Mozes, κάτοικος του κιμπούτς, απήχθη επίσης. Η Margalit έχει επιβιώσει από τον καρκίνο και είναι λάτρης της φύσης και ιδιαίτερα των πουλιών.

Η Adina Moshe, 72 ετών, απήχθη επίσης από το σπίτι της αφού τρομοκράτες δολοφόνησαν τον σύζυγό της, Said (David ) Moshe. Η Adina είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Η Hanna Katzir -για την οποία η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι πέθανε στην αιχμαλωσία, σε ένα φρικτό παράδειγμα ψυχολογικού πολέμου- είναι μεταξύ των 13 Ισραηλινών που απελευθερώθηκαν, όπως επιβεβαιώνει η οικογένειά της.

Τρία μέλη της οικογένειας Mundar που είχαν κρατηθεί όμηροι από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είναι μεταξύ των 13 Ισραηλινών που απελευθερώθηκαν.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι είναι ο 9χρονος Ohad, η 55χρονη μητέρα του Keren Mundar και η γιαγιά του Ruti, 78 ετών.

Ο σύζυγος της Ruti, Avraham Mundar, παραμένει στη Γάζα.

Η 44χρονη Daniel Aloni και η 5χρονη κόρη της Emilia απήχθησαν από το Kibbutz Nir Oz ενώ επισκέπτονταν την αδελφή της Daniel.

Η 85χρονη Yaffa Adar απήχθη από το σπίτι της και μεταφέρθηκε στη Γάζα με ένα όχημα που οδηγούσε η Χαμάς -μια εικόνα που έκτοτε έχει γίνει σύμβολο του πολέμου. Η Adar έχει τρία παιδιά, οκτώ εγγόνια και επτά δισέγγονα.

Ένα από τα εγγόνια της, ο 38χρονος Tamir Adar, απήχθη επίσης στη Γάζα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx78erpk5k7d)

Το Ισραήλ έχει λάβει ήδη τη λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν το Σάββατο

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη λάβει τη λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν αύριο Σάββατο, κατά τη δεύτερη ημέρα της συμφωνηθείσας ανακωχής στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου Channel 12, η λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα 13 Ισραηλινών (σ.σ. όπως και σήμερα). Αυτήν τη φορά όμως, αφορά περισσότερα παιδιά. Μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν σήμερα ήταν μόνο τρία παιδιά.

Πρώτο μήνυμα Νετανιάχου μετά την απελευθέρωση των 13 Ισραηλινών ομήρων

Στην πρώτη του δήλωση μετά την απελευθέρωση των πρώτων 13 ισραηλινών ομήρων, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρει: «Ολοκληρώσαμε τώρα την επιστροφή των πρώτων ομήρων μας - των παιδιών, των μητέρων τους και άλλων γυναικών. Κάθε μία από αυτές είναι ένας ολόκληρος κόσμος».

«Αλλά τονίζω σε εσάς, τις οικογένειες των ομήρων, και σε εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ: Δεσμευόμαστε για την επιστροφή όλων των απαχθέντων», προσθέτει ο Νετανιάχου. «Αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου και είμαστε δεσμευμένοι να επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου».

Παράλληλα, ο υπουργός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι «ολόκληρο το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ανάμεικτων συναισθημάτων - χαρά, πόνος, θλίψη και αποφασιστικότητα», καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό των ομήρων απελευθερώθηκε απόψε.

Χαρακτηρίζει τον αγώνα για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων ως «ηθική επιταγή» και δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν όλοι.

Νωρίτερα, ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε: «Η ισραηλινή κυβέρνηση καλωσορίζει την επιστροφή των πολιτών μας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ