- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Συνελήφθη ο «Νίνι», στενός συνεργάτης του «Ελ Τσάπο»
Ήταν καταζητούμενος στις ΗΠΑ ως διακινητής φαιντανύλης
ΗΠΑ: Συνελήφθη ο «Νίνι», στενός συνεργάτης του «Ελ Τσάπο» - Ήταν καταζητούμενος στις ΗΠΑ ως διακινητής φαιντανύλης
Φερόμενος ως διακινητής φαιντανύλης, καταζητούμενος στις ΗΠΑ, οι αρχές των οποίων προσέφεραν αμοιβή 3 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του, τέθηκε υπό κράτηση χθες Τετάρτη στο Μεξικό, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Ο Νέστορ Ισίδρο Πέρες Σάλας, ή «Νίνι», φέρεται να είναι στενός συνεργάτης των γιων του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν, ή «Ελ Τσάπο», εγκάθειρκτου στις ΗΠΑ.
Τέθηκε υπό κράτηση στην Κουλιακάν, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το εθνικό μητρώο συλλήψεων και ΜΜΕ.
Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τον «Νίνι» ότι είναι επικεφαλής της ασφάλειας των γιων του «Τσάπο» Γκουσμάν, ή «Τσαπίτος», όπως αποκαλούνται.
Néstor Isidro Pérez Salas, jefe de sicarios de los Chapitos, fue capturado este miércoles en #Culiacán, #Sinaloa. Descrito como "sanguinario y despiadado", por el Nini el Departamento de Justicia de Estados Unidos ofrecía 3 millones de dólares. pic.twitter.com/hmKDWMgOKn
— 【𝚅𝚒𝚌𝚎𝚟𝚎𝚛𝚜𝚊 𝙽𝚘𝚝𝚒𝚌𝚒𝚊𝚜】® (@ViceversaNews) November 23, 2023
Οι μεξικανικές αρχές εξέδωσαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ τον έναν από τους «Τσαπίτος», τον Οβίδιο Γκουσμάν. Άλλοι τρεις γιοι του «Τσάπο» όμως παραμένουν ακόμη ελεύθεροι.
Οι αμερικανικές αρχές λένε πως ο «Νίνι» διακινεί για λογαριασμό του καρτέλ Σιναλόα «τεράστιες» ποσότητες φαιντανύλης, του συνθετικού ναρκωτικού που ενοχοποιείται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους τοξικομανών από υπερβολική δόση κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί πως ο Πέρες Σάλας εργάζεται «άμεσα» για τη φράξια γιου του «Τσάπο», του Ιβάν Αρτσιβάλντο Γκουσμάν Σαλασάρ, ηγέτη του καρτέλ Σιναλόα το τρέχον διάστημα μαζί με τον Ισμαέλ «Μάγιο» Σαμπάδα, ιδρυτικό μέλος της συμμορίας.
Λέει ακόμη πως διευθύνει τους «Νίνις», ένοπλη ομάδα «εξαιρετικά βίαιη», στην οποία έχει ανατεθεί η ασφάλεια των «Τσαπίτος».
Τον Απρίλιο, ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης άσκησε δίωξη στον «Νίνι» για συνωμοσία με σκοπό την εισαγωγή φαιντανύλης, κοκαΐνης και μεθαμφεταμινών στην αμερικανική επικράτεια, κατοχή οπλοπολυβόλων και αντίποινα εναντίον μαρτύρων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
🚨 Fue desplegado un fuerte operativo militar en Culiacán, Sinaloa, para la captura de Néstor Isidro Pérez Salas , alias 'El Nini', jefe de seguridad de Los Chapitos.#Capturas #Culiacanazo #EjercitoMexicano #Chapitos #Operativo #seguridad pic.twitter.com/W5XYn2UX8B
— Sintexto (@SintextoMX) November 23, 2023
Το καρτέλ Σιναλόα θεωρείται από την ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) υπεύθυνο «σε μεγάλο βαθμό» για τη διακίνηση φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.
Η φαιντανύλη, πολύ ισχυρό συνθετικό οπιοειδές, 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη και 100 φορές ισχυρότερο από την μορφίνη, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές προκαλεί μεγάλο μέρος των θανάτων από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ, οι οποίοι άγγιξαν τους 107.000 το 2021. Παράγεται με βάση χημικές ουσίες που συχνά εξάγονται από την Κίνα και, πάντα σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, εισάγεται στην αμερικανική επικράτεια κυρίως από μεξικανικά καρτέλ.
Η σύλληψη του «Νίνι» ανακοινώθηκε προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον μεξικανό ομόλογό του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ο οικοδεσπότης διαβεβαίωσε πως «εργαζόμαστε πλάι-πλάι για να καταπολεμήσουμε τη διακίνηση όπλων και να αντιμετωπίσουμε το οργανωμένο έγκλημα και την επιδημία οπιοειδών, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης».
ΗΠΑ και Μεξικό ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως έκλεισαν συμφωνία με την Κίνα για να μειωθεί η ροή των πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φαιντανύλης από τον ασιατικό γίγαντα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι
Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από επίθεση κοντά στη Χεβρώνα
Από τον Ιούνιο του 2028 θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση
Οι ισχυρισμοί του Ρώσου προέδρου και το διπλωματικό αδιέξοδο
Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να παρενέβη προσωπικά
«Ήταν αντίγραφο», απαντά το Πεντάγωνο
«Χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις εκτός από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους», δηλώνει ο ηθοποιός
«Είμαι εδώ, θα το παλέψουμε μαζί», του είπε η Ρεμπέκα Γκέιχαρτ όταν έμαθε για τη διάγνωσή του
Σημαντική απειλή για την οικονομία της Σίλικον Βάλεϊ
Συνολικά, 450 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές στο Παρίσι και 228 λεηλατήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο
Απαιτεί μάλιστα και συγγνώμη
«Αυτή τη φορά θα σε σκοτώσουμε», φώναζαν οι περαστικοί
Χιλιάδες συλλήψεις για ταραχές και λεηλασίες - Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα κιτ πρώτης ανάγκης
Η δόνηση χτύπησε την περιοχή Σιζάνγκ προκαλώντας συναγερμό για καταστροφές
Τι λέει για τον κίνδυνο εξάπλωσης
Συγκλονιστικές καταθέσεις φίλων και γονέων θύματος
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται εξ αποστάσεως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.