Κοσμος

Καπέλο του Ναπολέοντα πωλήθηκε έναντι 1,93 εκατομμυρίων ευρώ

Η ιστορία πίσω από το αντικείμενο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καπέλο του Ναπολέοντα πωλήθηκε έναντι 1,93 εκατομμυρίων ευρώ

Ναπολέων Βοναπάρτης: Καπέλο του πωλήθηκε έναντι 1,93 εκατ. ευρώ - Η ιστορία πίσω από το αντικείμενο

Το χαρακτηριστικό μαύρο δίκερο με την κόκκινη, άσπρη και μπλε κονκάρδα που φορούσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης δημοπρατήθηκε την Κυριακή στο Παρίσι έναντι 1,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Επρόκειτο για ένα καπέλο που αποτελούσε μέρος της συλλογής του Jean-Louis Noisiez, του ιδρυτή του γαλλικού ομίλου καθαρισμού, υγιεινής και συναφών υπηρεσιών GSF, ο οποίος πέθανε το 2022. Κατασκευάστηκε από τον επίσημο γουνοποιό του αυτοκράτορα, Pierre-Quentin-Joseph Baillon το 1806 ενώ ο Ναπολέοντας πρόσθεσε το cockade ενώ βρισκόταν στη Μεσόγειο, επιστρέφοντας από το νησί Έλβα την 1η Μαρτίου 1815.

Μέχρι τώρα η ταυτότητα και η εθνικότητα του αγοραστή δεν έχουν αποκαλυφθεί. Η δημοπρασία αποτέλεσε δέλεαρ για συλλέκτες απ' όλο τον κόσμο σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Osenat, καταφέρνοντας να σπάσει το δικό του ρεκόρ. Το 2014 πούλησε ένα καπέλο Napoleon I έναντι του ποσού των 1,884 εκατομμύριων ευρώ. Αγορασμένο από έναν Νοτιοκορεάτη επιχειρηματία, το καπέλο προήλθε από τη συλλογή της πριγκιπικής οικογένειας του Μονακό.

«Το καπέλο από μόνο του αντιπροσωπεύει την εικόνα του αυτοκράτορα», είπε ο υπεύθυνος δημοπρασίας Jean-Pierre Osenat στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Οκτώβριο.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως το καπέλο που πουλήθηκε την Κυριακή είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν στο κοινό και είχε εκτιμηθεί μεταξύ 600.000 και 800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Βέλγο συγγραφέα Yves Moerman, ο οποίος κατέγραψε τα καπέλα του Ναπολέοντα, αυτό το καπέλο φορούσε ο Ναπολέων (1769-1821) «περίπου στα μισά του δρόμου της Αυτοκρατορίας» ενώ ισχυρίζεται πως ο Γάλλος Αυτοκράτορας είχε φορέσει περίπου 120 τέτοια καπέλα.

Να σημειωθεί πως το 2018 ένα καπέλο που πιστεύεται ότι φορέθηκε κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βατερλώ πουλήθηκε για 350.000 ευρώ στη Λυών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY