Κοσμος

Ρωσία: Δικαστήριο καταδίκασε 33χρονη καλλιτέχνιδα για διαμαρτυρία κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Η Αλεξάνδρα Σκοτσιλένκο βρέθηκε ένοχη για «διάδοση στρατιωτικών πληροφοριών»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία:  Δικαστήριο καταδίκασε σε 7 χρόνια φυλακή 33χρονη καλλιτέχνιδα για διαμαρτυρία κατά του πολέμου στην Ουκρανία
Εδώ και περισσότερο από ενάμισι χρόνο, η Αλεξάνδρα Σκοτσιλένκο είναι υπό κράτηση © ΕΡΑ / DMITRI LOVETSKY

Ρωσία: Δικαστήριο καταδίκασε σε 7 χρόνια φυλακή 33χρονη καλλιτέχνιδα για διαμαρτυρία κατά του πολέμου στην Ουκρανία - Η Αλεξάνδρα Σκοτσιλένκο βρέθηκε ένοχη για «διάδοση στρατιωτικών πληροφοριών»

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε την καλλιτέχνιδα Αλεξάνδρα Σκοτσιλένκο την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου σε κάθειρξη επτά ετών. Η Σκοτσιλένκο συνελήφθη στη Ρωσία τον Απρίλιο του 2022, επειδή αντικατέστησε τα καρτελάκια τιμών σε ένα σουπερμάρκετ με αντιπολεμικά μηνύματα στα οποία επέκρινε την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx0d7p8i24wh)

Η δικαστής Οξάνα Ντεμιάτσεβα καταδίκασε την κατηγορουμένη σε «επτά χρόνια σε σωφρονιστική αποικία», όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του AFP που ήταν παρών στο δικαστήριο.

Η 33χρονη Σκοτσιλένκο ακολουθεί δεκάδες επικριτές του Κρεμλίνου, επώνυμους ή ανώνυμους, που οδηγήθηκαν στη φυλακή επειδή επέκριναν την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Η δικαστής Βασιλεοστρόφσκι της Αγίας Πετρούπολης έκρινε τη Σκοτσιλένκο ένοχη για «διάδοση ψευδών πληροφοριών» που αφορούσαν τον στρατό.

Η Σκοτσιλένκο ξέσπασε σε κλάματα με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ενώ υποστηρικτές της που ήταν παρόντες στο ακροατήριο φώναζαν «Ντροπή» και «Σάσα είμαστε μαζί σου».

Την ίδια ημέρα, ο αντιφρονών στην εξορία Βλαντίμιρ Μίλοφ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών επειδή κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για εγκλήματα στην Ουκρανία.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει οκταετή ποινή κάθειρξης.

Πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η Σκοτσιλένκο είχε εμφανιστεί χαμογελαστή, με ένα χρωματιστό μπλουζάκι, όπου ήταν ζωγραφισμένη μια τεράστια κόκκινη καρδιά. Περίπου τριάντα άνθρωποι ήταν παρόντες στο ακροατήριο, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Αλεξάντρ Σοκούροφ.

«Όλοι όσοι είναι παρόντες σε αυτή την αίθουσα επιθυμούν ένα πράγμα: την ειρήνη! Γιατί να πολεμάμε;», διερωτήθηκε η Αλεξάνδρα Σκοτσιλένκο.

«Όλος ο κόσμος ξέρει πως δεν δικάζετε μια τρομοκράτισσα. Δεν δικάζετε μια εξτρεμίστρια. Δεν δικάζετε καν έναν πολιτικό ακτιβιστή. Δικάζετε μια ειρηνίστρια», είπε η 33χρονη. «Ελευθερία! Ελευθερία!», φώναξαν στη συνέχεια οι υποστηρικτές της.

Λίγο νωρίτερα, ο Αλεξάντρ Σοκούροφ είχε πει στο AFP πως ήρθε για να υποστηρίξει έναν «αγνό άνθρωπο». «Δεν μπορούσα να μην έρθω», πρόσθεσε ο σκηνοθέτης του σοβιετικού και ρωσικού κινηματογράφου ηλικίας 72 ετών.

«Ο Πούτιν λέει ψέματα εδώ και 20 χρόνια»

Ανοικτά ομοφυλόφιλη σε μια χώρα που απαγορεύει την «προπαγάνδα ΛΟΑΤΚΙ+» και χλευάζει τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με πολλές ΜΚΟ, η Αλεξάνδρα Σκοτισλένκο είχε δηλώσει στους δικαστές πως η ποινή που ζητείται εις βάρος της μπορεί να συνδέεται με ένα «μίσος για τις μειονότητες».

Η καλλιτέχνιδα κατηγορείται για μια πράξη διαμαρτυρίας τον Μάρτιο του 2022, μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Russian Artist Jailed After Posting Stickers Opposing Ukraine War | Putin's War at Home | FRONTLINE

Είχε κολλήσει πάνω σε καρτελάκια τιμών σε ένα σουπερμάρκετ στην Αγία Πετρούπολη σύντομες φράσεις όπου επέκρινε τον πόλεμο και ιδιαίτερα την πολιορκία της Μαριούπολης, που ήταν τότε σε εξέλιξη, και η οποία οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 20.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το Κίεβο.

«Ο Πούτιν λέει ψέματα εδώ και 20 χρόνια», έγραφε ένα από αυτά τα μηνύματα, ή ακόμη «Η τιμή αυτού του πολέμου, είναι η τιμή των παιδιών μας».

Η δίκη της ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 αλλά είχε καθυστερήσει κατ΄επανάληψη, με την πολιτική αγωγή να ζητά περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσει «αποδείξεις» και μαρτυρίες.

«Το μόνο που ήθελα ήταν να σταματήσει ο πόλεμος», είχε πει η Σκοτσιλένκο στο ακροατήριο στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Mediazona.

Εδώ και περισσότερο από ενάμισι χρόνο, η καλλιτέχνιδα τελούσε υπό κράτηση. Όλες οι αιτήσεις για περιορισμό κατ΄οίκον είχαν απορριφθεί επειδή η αδελφή της ζει στη Γαλλία, κάτι που η ρωσική δικαιοσύνη θεωρεί ότι αποτελεί κίνδυνο φυγής.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ