Κοσμος

Η ΕΕ ερευνά Meta και TikTok για τα fake news του πολέμου στο Ισραήλ

Επίσημο αίτημα στις δύο πλατφόρμες - Καλούνται να δώσουν απαντήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά έρευνα για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» και «παράνομου περιεχομένου» στα κοινωνικά δίκτυα Meta και TikTok.
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάδοση fake news μπαίνουν τα κοινωνικά δίκτυα Meta και TikTok © EPA/Sem Van Der Wal

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά έρευνα για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» και «παράνομου περιεχομένου» στα κοινωνικά δίκτυα Meta και TikTok.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά έρευνα για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» και «παράνομου περιεχομένου» στα κοινωνικά δίκτυα Meta (Facebook, Instagram) και TikTok, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Η Επιτροπή απέστειλε επίσημο αίτημα για πληροφορίες σε αυτές τις δύο πλατφόρμες, ως μέρος της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Συγκεκριμένα, ζητά πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει η Μeta και το TikTok για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους που σχετίζονται με την αξιολόγηση και τη μείωση του κινδύνου διάδοσης παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ειδικά από το TikTok, η Επιτροπή ζητά να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει για τη μείωση του κινδύνου διάδοσης παράνομου περιεχομένου, ιδίως τη διάδοση τρομοκρατικού και βίαιου περιεχομένου και ρητορικής μίσους και παραπληροφόρησης.

Επιπλέον, το αίτημα της Επιτροπής αφορά τη συμμόρφωση του TikTok και με την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο.

Προθεσμία έως τις 25 Οκτωβρίου σε Meta και TikTok από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Meta και το TikTok έχουν προθεσμία να απαντήσουν στην Επιτροπή ως τις 25 Οκτωβρίου 2023. Με βάση τις απαντήσεις η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επόμενα βήματα. Βάσει της νέας νομοθεσίας για τια ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για ανακριβείς, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες ως απάντηση στο αίτημα της.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες η Επιτροπή είχε στείλει ανάλογο αίτημα και στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

«Δεν θα αφήσουμε τον τρόμο και την παραπληροφόρηση να μας διχάσουν ή να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας», δήλωσε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.