Κοσμος

«Καμπανάκι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έλον Μασκ για fake news στο X αναφορικά με το Ισραήλ

Μαίνεται η κόντρα των δύο πλευρών - Η απάντηση του δισεκατομμυριούχου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Έλον Μασκ
Ο Έλον Μασκ © EPA/JUSTIN LANE

Έλον Μασκ: Η επιστολή της ΕΕ για τα fake news σχετικά με το Ισραήλ - Μαίνεται η κόντρα των δύο πλευρών - Η απάντηση του δισεκατομμυριούχου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε επίσημη προειδοποίηση στον Έλον Μασκ για την παραπληροφόρηση σχετικά με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων ψευδών ειδήσεων και «επαναχρησιμοποιημένων παλαιών εικόνων» που γίνεται στο X.

Η επιστολή καταφθάνει λιγότερο από δύο μήνες αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι σαρωτικοί νόμοι που ρυθμίζουν το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που παρατηρούνται στην ΕΕ στο πλαίσιο του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Εάν ο Μασκ, ιδιοκτήτης του X, δεν συμμορφωθεί, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο ύψους 6% των εσόδων του από το X ή πλήρη αποκλεισμό από την ΕΕ.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο αρμόδιος επίτροπος για τέτοια ζητήματα, έστειλε επιστολή στον Μασκ για να τον παροτρύνει να απαντήσει «άμεσα, πλήρως και με ακρίβεια» στο αίτημα να επικοινωνήσει με την Europol και τις «σχετικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου» εντός των επόμενων 24 ωρών.

Ο Μπρετόν υπενθύμισε στον Μασκ ότι το Χ πρέπει να έχει «αναλογικά και αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και τον δημόσιο διάλογο που απορρέουν από την παραπληροφόρηση».

Ευρωπαϊκή Ένωση σε Μασκ: «Ενδείξεις πως το Χ χρησιμοποιείται για διάδοση fake news»

«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, έχουμε ενδείξεις ότι η πλατφόρμα σας χρησιμοποιείται για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης στην ΕΕ», έγραψε ο Μπρετόν.

«Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και οι ΜΚΟ αναφέρουν ευρέως περιπτώσεις πλαστών και παραποιημένων εικόνων και γεγονότων που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα σας στην ΕΕ, όπως επαναχρησιμοποιημένες παλιές εικόνες άσχετων ένοπλων συγκρούσεων ή στρατιωτικό υλικό που στην πραγματικότητα προέρχεται από βιντεοπαιχνίδια. Αυτό φαίνεται να είναι προδήλως ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες», δήλωσε.

Ο Μασκ απάντησε στον Μπρετόν στο X λέγοντας: «Παρακαλώ απαριθμήστε τις παραβιάσεις στις οποίες αναφέρεστε στο Χ, ώστε να τις δει το κοινό».

Από την πλευρά του, ο Μπρέτον απάντησε: «Στο χέρι σας είναι να αποδείξετε ότι τηρείτε τον λόγο σας».

Η επιστολή της ΕΕ στον Έλον Μασκ

«Καμπανάκι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έλον Μασκ για fake news στο X αναφορικά με το Ισραήλ

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ