Κοσμος

Απέτυχε για δεύτερη φορά να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής ο «Τραμπικός» Τζιμ Τζόρνταν

Προσωρινή λύση στο πρόσωπο του Πάτρικ ΜακΧένρι αναζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απέτυχε για δεύτερη φορά να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής ο «Τραμπικός» Τζιμ Τζόρνταν
Απέτυχε για δεύτερη φορά να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής ο «Τραμπικός» Τζιμ Τζόρνταν © EPA/SHAWN THEW

Τζιμ Τζόρτναν: Απέτυχε πάλι να γίνει πρόεδρος της Βουλής - Προσωρινή λύση στο πρόσωπο του Πάτρικ ΜακΧένρι αναζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι

Ο βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν, ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, απέτυχε για δεύτερη φορά να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτι που βυθίζει σε ακόμη μεγαλύτερο τέλμα το Σώμα αυτό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε νωρίτερα στο Ισραήλ ότι θα του παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στον πόλεμο με τη Χαμάς. Όμως η Βουλή, χωρίς επικεφαλής εδώ και 16 ημέρες, έχει παραλύσει και δεν μπορεί να εγκρίνει κανέναν νόμο ούτε να ψηφίσει μέτρα για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του Δημοκρατικού προέδρου.

Ο Τζιμ Τζόρνταν και ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζιμ Τζόρνταν και ο Ντόναλντ Τραμπ © EPA

Ο Τζόρνταν χρειαζόταν 217 ψήφους για να εκλεγεί, όμως 22 Ρεπουμπλικάνοι και όλοι οι Δημοκρατικοί (212) βουλευτές τον καταψήφισαν. Συγκέντρωσε 199 ψήφους, μία λιγότερη από εκείνες που έλαβε την Τρίτη, στην πρώτη ψηφοφορία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, αδυνατούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ο Τζόρνταν, που πρόσκειται στην υπερσυντηρητική πτέρυγα του κόμματος και στηρίζει τον Τραμπ είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα και δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της έδρας του προέδρου.

Το επικρατέστερο σενάριο

Το κόμμα εξετάζει διάφορες λύσεις για να αρθεί το αδιέξοδο. Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι να δοθούν προσωρινά πρόσθετες εξουσίες στον Πάτρικ ΜακΧένρι, τον βουλευτή που ασκεί χρέη προέδρου της Βουλής. Η μοναδική αρμοδιότητά του σήμερα είναι να οργανώσει την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του διαδόχου του Κέβιν Μακάρθι, του προέδρου που καθαιρέθηκε από μια χούφτα Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων του στις αρχές του μήνα.

Μια άλλη πιθανότητα είναι η σύμπραξη μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων με το Δημοκρατικό κόμμα, το οποίο προς το παρόν παρακολουθεί ως θεατής τα τεκταινόμενα. Καλώντας τους Ρεπουμπλικάνους να βάλουν τέλος στον «εμφύλιο πόλεμο», ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Χακίμ Τζέφρις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας «υπερκομματικής συνεργασίας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ