- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαζικές διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες υπέρ της Παλαιστίνης (εικόνες)
Δεύτερη ημέρα συγκεντρώσεων και πορειών μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα
Κύμα οργής σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα
Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν και σήμερα σε πολλές πόλεις αραβικών χωρών, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους, στον απόηχο του βομβαρδισμού χθες βράδυ του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων αμάχων και έχει προκαλέσει ένα κύμα οργής σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.
Αραβικές χώρες κατηγόρησαν το Ισραήλ για το χτύπημα στο νοσοκομείο, με το Ισραήλ να ρίχνει την ευθύνη για το πλήγμα στην παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ.
Σημειώνεται ότι συγκέντρωση και πορεία θα γίνει και στην Αθήνα σήμερα, Τετάρτη (18/10), στις 18:30, στην πλατεία Κολοκοτρώνη.
Στα μαύρα οι διαδηλωτές στη Δυτική Όχθη
Μετά τις χθεσινοβραδινές επεισοδιακές διαδηλώσεις στη Ραμάλα, όπου Παλαιστίνιοι ήρθαν σε σύγκρουση με αστυνομικές δυνάμεις, σειρά είχε σήμερα ειρηνική διαδήλωση στη Ναμπλούς όπου οι συγκεντρωμένοι ντύθηκαν στα μαύρα σε ένδειξη πένθους.
Διαδηλώσεις σε πόλεις της Αιγύπτου - Προσευχή στο πέρασμα της Ράφα
Στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα, την Αίγυπτο, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε διάφορες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρόλο που στην χώρα οι διαδηλώσεις είναι παράνομες.
Νωρίτερα σήμερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είχε προειδοποιήσει: «αν ζητήσω από τον αιγυπτιακό λαό να βγει στους δρόμους, θα βγουν εκατομμύρια».
Σημειώνεται πως Αίγυπτος και Ισραήλ έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης.
Στη Ράφα, το συνοριακό πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας, εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων που περιμένουν να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα, συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν στην μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού του νοσοκομείου, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Prayers have been held on the Egyptian side of the Rafah border crossing for those who were killed in Gaza's hospital attack pic.twitter.com/oM4gvSUiJI
— The National (@TheNationalNews) October 18, 2023
Ταραχές στον Λίβανο
Με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση επιχείρησαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου να απωθήσουν χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό, εκφράζοντας την οργή τους για την επίθεση του Ισραήλ, όπως λένε, σε ένα νοσοκομείο στη Γάζα όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.
Οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν να φτάσουν στην πρεσβεία, καθώς οι δρόμοι γύρω από το κτίριο, στα βόρεια προάστια της Βηρυτού, είχαν αποκλειστεί με οδοφράγματα.
People in Beirut, Lebanon are protesting infront of the US embassy pic.twitter.com/W3z1MhNHqv
— Iran Observer (@IranObserver0) October 18, 2023
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες. Άλλοι εκτόξευαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση φαίνονται φλόγες να υψώνονται σε ένα κτίριο κοντά στα οδοφράγματα.
Στη νότια Βηρυτό οργανώθηκε επίσης μια διαδήλωση από τη Χεζμπολάχ.
Ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις στην Τουρκία
Νέες πορείες υπέρ της Παλαιστίνης προετοιμάζονται σήμερα στην Τουρκία, μετά τις χθεσινές μαζικές διαδηλώσεις στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τουλάχιστον 10 άλλες πόλεις.
Χτες, η συγκέντρωση έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη είχε επεισοδιακή κατάληξη, με την αστυνομία να ρίχνει σπρέι πιπεριού και νερό, καθώς οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 60 άτομα τραυματίστηκαν.
Israeli consulate surrounded in Istanbul. pic.twitter.com/TsDOGGwuum
— RadioGenoa (@RadioGenoa) October 18, 2023
Σήμερα, εν αναμονή των νέων κινητοποιήσεων, γύρω από το προξενείο υπάρχει έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, με εκατοντάδες αστυνομικούς και περίπου 10 οχήματα με εκτοξευτήρες νερού να έχουν αναπτυχθεί πίσω από μεταλλικές μπαριέρες. Η αστυνομία ελέγχει τα στοιχεία όσων ήθελαν να περάσουν από το σημείο εκείνο.
Οργή με τη Γαλλία στην Τυνησία
Στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά σήμερα μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία εκφράζοντας την οργή τους για το φονικό χτύπημα στο νοσοκομείο.
«Η απομάκρυνση του πρέσβη (της Γαλλίας) είναι υποχρέωση», «Γάλλοι και Αμερικανοί είναι σύμμαχοι των Σιωνιστών», φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
#Tunisia | Thousands of university students demonstrate against the crimes of the occupation in #Gaza
— memua (@memua90) October 18, 2023
Image source: Getty images#PalestineGenocide #hospital #IsraelAttack #Gaza #PalestineWillBeFree #Palestine pic.twitter.com/Fnn6JSdQJj
Μια άλλη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι μπροστά από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, στα βόρεια προάστια της Τύνιδας. Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σάγιεντ κατήγγειλε τη «διεθνή σιωπή» για τις «γενοκτονίες» που διέπραξε, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ισραηλινός στρατός κατά των Παλαιστινίων.
Μεγάλη ένταση στην Ιορδανία
Στην Ιορδανία, περίπου 5.000 Ιορδανοί διαδηλώνουν για δεύτερη συναπτή μέρα κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Αμάν. Αν και οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στην πρεσβεία, χρειάστηκε να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα λόγω του αριθμού των οργισμένων διαδηλώτών.
Η Ιορδανία, η οποία έχει υπογράψει συμφωνίες ειρήνης με το εβραϊκό κράτος, δήλωσε ότι το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για αυτό το σοβαρό περιστατικό».
«Ας το πούμε ανοιχτά, δεν θέλουμε πρεσβεία», «Όχι σιωνιστική πρεσβεία στο έδαφος της Ιορδανίας» και «Όχι αμερικανική πρεσβεία στο έδαφος της Ιορδανίας», φώναζαν διαδηλωτές κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες.
BREAKING! Jordanian security forces attack and disperse thousands of angry protesters trying to storm the Israeli embassy in #Amman in protest of the atrocities being committed by Israel in #Gaza. #Jordan #Israel #Gaza_Genocide #Palestine #Gazagenocide pic.twitter.com/EX4VPVeZXM
— DOAM (@doamuslims) October 18, 2023
Οι διαδηλωτές φώναξαν επίσης συνθήματα κατά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αποκαλώντας τον «προδότη» και καλώντας τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β' να «ανοίξει τις δύο γέφυρες» που συνδέουν τη χώρα με το Ισραήλ.
Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πάνω στις οποίες είχε γραφτεί στα αραβικά και στα αγγλικά, «εγκληματίες πολέμου» και «συνεργάτες στο έγκλημα».
Δείτε φωτογραφίες από διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
MKO που προωθούν τα πολιτικά και θρησκευτικά σχέδια του Τούρκου προέδρου χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες
Η 54χρονη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη διακεκριμένη πυροσβέστη - Είχε ήδη εκτίσει ποινή για το ίδιο έγκλημα
Συντονισμένο δίκτυο παραπληροφόρησης με πάνω από 500.000 προβολές μετά τη μαζική είσοδο μεταναστών
Ο οδηγός δεν αντιλήφθηκε τίποτα, παρά μόνο όταν του έδειξαν το βίντεο
Ελπίδες ότι ο νόμος θα φέρει πιο κοντά το τέλος του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Αστυνομία και εισαγγελικές αρχές παραδέχτηκαν ότι διέπραξαν μια σειρά λαθών
Οι Ισπανοί πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς και το δείχνουν
Νωρίτερα φέτος διεξήχθη στη χώρα ένας πανεθνικός διαγωνισμός μαγειρέματος σκύλου
Μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ και όταν περπατά, σέρνονται στο έδαφος
Περίπου 80 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την κρίση στη Θέουτα, αναφέρουν οι ισπανικές Αρχές
Το τελεσίγραφο της Ισπανίας
Μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου
Άλμα στους δείκτες για δημητριακά, ζάχαρη και λάδι - Προειδοποίηση για 50 εκατ. ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα
Η συμφωνία προβλέπει ότι επίθεση εναντίον μίας από τις τρεις χώρες θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων
Διαβάζοντας σήμερα το «Ένας Μύθος» (1954), ένιωσα ότι διάβαζα τις ειδήσεις του 2026. Και αυτό είναι η πιο θλιβερή επιβεβαίωση της αποτυχίας όλων μας.
Ο ύποπτος φέρεται να περιφερόταν στη γειτονιά κρατώντας μαχαίρι
Ποιος μπορεί να τον διαδεχτεί
Η αφοπλιστική απάντησή της όταν την ενημέρωσαν ότι φαίνονται
Αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση με παρακολούθηση οθονών και φίλτρα στο διαδίκτυο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.