Κοσμος

Βίαιες συγκρούσεις στη Ραμάλα για την επίθεση στο νοσοκομείο

Ο Αμπάς ακύρωσε τη συνάντηση με Μπάιντεν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βίαιες συγκρούσεις στη Ραμάλα για την επίθεση στο νοσοκομείο
Ραμάλα: Εκατοντάδες άνθρωποι στους δρόμους © Thomas Van Linge

Ραμάλα: Βίαιες συγκρούσεις μετά την πολύνεκρη επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας - Ο Αμπάς ακύρωσε τη συνάντηση με Μπάιντεν

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά το πολύνεκρο χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας.

Παλαιστίνιοι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσουν πλήθος εξαγριωμένων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα εναντίον του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Συγκρούσεις διαδηλωτών με παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ξέσπασαν απόψε και σε άλλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες.

Η οργή ξεχειλίζει στα παλαιστινιακά εδάφη μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα κατά την 11η ημέρα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον πολιορκούμενο θύλακα. Οι αρχές στη Λωρίδα της Γάζας ανέφεραν πως εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί, εκφράζοντας φόβους για τουλάχιστον 500 νεκρούς.

Στη Ραμάλα, διαδηλωτές φωνάζουν: «Ο λαός θέλει την πτώση του προέδρου», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδράνεια του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

O Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγεχ καταδίκασε την επίθεση αυτή ως ένα «φριχτό έγκλημα» τονίζοντας ότι οι χώρες που στηρίζουν το Ισραήλ φέρουν ευθύνη.

Ο Αμπάς ακύρωσε τη συνάντηση με Μπάιντεν

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μετά το χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα, δήλωσε ανώτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος στο Reuters. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Αμπάς επιστρέφει στη Ραμάλα.

Ο Αμπάς επρόκειτο να συμμετάσχει μαζί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι στη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου θα συζητούσαν με τον Μπάιντεν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Αλλά ο ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Αμπάς αποσύρεται για να διαμαρτυρηθεί για τη φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο στη Γάζα, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 500 ανθρώπων.

Εν τω μεταξύ, ο Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος για το χτύπημα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: «Εκατοντάδες θύματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια».

«Το μακελειό στο νοσοκομείο Αλ Αχλί δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά. Παρότι έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους, αυτό που έγινε σήμερα ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Μαχμούντ Μπάσαλ.

«Αυτό που συνέβη είναι γενοκτονία. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτήν τη σφαγή. Η σιωπή δεν είναι πλέον αποδεκτή», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ