Κοσμος

Πανικός και σύγχυση μετά την εντολή Ισραήλ για κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για «ψυχολογικό πόλεμο» - Kαλεί τους Παλαιστινίους να αγνοήσουν την οδηγία

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνα με στρατιώτες
Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι τελευταίες εξελίξεις © EPA

Πόλεμος Ισραήλ: Σύγχυση μετά την εντολή εκκένωσης της Γάζας - Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για «ψυχολογικό πόλεμο» - Kαλεί τους Παλαιστινίους να αγνοήσουν την οδηγία 

Πανικός και σύγχυση επικρατεί στη βόρεια Γάζα μετά την εντολή που έδωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός για την κατεπείγουσα απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η εντολή εκκένωσης που έδωσε η IDF την έβδομη ημέρα του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, έχει προκαλέσει έντονη αναταραχή. Το τελεσίγραφο εκλαμβάνεται ως η πιο ισχυρή απόδειξη ότι το Ισραήλ τις επόμενες ώρες ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Επικρατεί χάος, κανείς δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει» είπε σε επικοινωνία της με το Associated Press η Ινάς Χαμντάν, αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), καθώς έφτιαχνε βιαστικά τα πράγματά της ώστε να αποχωρήσει.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν όλους τους αμάχους που βρίσκονται στα καταφύγια της UNRWA περιλαμβανομένων των σχολείων», ανέφερε η υπηρεσία στην πλατφόρμα X.

Δεν προλαβαίνουν να απομακρυνθούν 1 εκατ. άνθρωποι 

Η Νεμπάλ Φαρσάχ, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας, λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να απομακρυνθούν τόσο γρήγορα με ασφάλεια πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι. «Το θέμα δεν είναι πια το φαγητό, το ρεύμα, τα καύσιμα. Η μόνη έγνοια τώρα είναι αν θα τα καταφέρεις να επιβιώσεις. Τι θα γίνει με τους ασθενείς μας; Έχουμε τραυματισμένους ηλικιωμένους και παιδιά στα νοσοκομεία μας» λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, πολλοί γιατροί αρνούνται να φύγουν από την πόλη και να εγκαταλείψουν τους ασθενείς στην τύχη τους. Αντίθετα, τηλεφωνούν στους συναδέλφους τους για να τους αποχαιρετίσουν.

Κόντρα Ισραήλ και ΟΗΕ για την εντολή εκκένωσης

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή» πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

«Ντροπή» χαρακτηρίζει την αντίδραση του ΟΗΕ ο πρεσβευτής της χώρας

«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, (ο ΟΗΕ) του κάνει κήρυγμα» πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

Χαμάς: Αγνοήστε το τελεσίγραφο του Ισραήλ 

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει τη συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ’ αυτές τις απόπειρες που εντάσσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Όστιν, έφτασε στο Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, για επίσκεψη σε ένδειξη αλληλεγγύης στο Ισραήλ το οποίο τελεί ακόμη υπό το σοκ της πρωτοφανούς για το εβραϊκό κράτος πολυαίμακτης επίθεσης που εξαπέλυσε το Σάββατο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Ο Όστιν αναμένεται να έχει συνάντηση κυρίως με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, κατά την επίσκεψή του η οποία γίνεται την επομένη αυτής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Πάνω από 423.000 εκτοπισμένοι μέχρι στιγμής στη Λωρίδα της Γάζας 

Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες, Πέμπτη (12.10), το βράδυ κατά 84.444 ανθρώπους και έφθασε τους 423.378, εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσιοποιεί σήμερα.

ΟΗΕ: Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για δωρεές 294 εκατ. δολαρίων προκειμένου να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.

Η έκκληση έχει σκοπό να προσφερθεί βοήθεια σε 1,2 εκατ. και πλέον κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, όπως διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί δεν έχουν διαθέσιμους αναγκαίους πόρους ώστε «να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες των ευάλωτων Παλαιστίνιων».

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το Ισραήλ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ