Κοσμος

Σφίγγει ο κλοιός του Ισραήλ στη Γάζα - Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση

Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη σε μια περιοχή που «φλέγεται»

62224-137655.jpg
Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σφίγγει ο κλοιός του Ισραήλ στη Γάζα - Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση
Σφίγγει ο κλοιός του Ισραήλ στη Γάζα - Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση © EPA

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Σφίγγει ο κλοιός του Ισραήλ στη Γάζα - Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη σε μια περιοχή που «φλέγεται»

Για ένατη μέρα συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ την ίδια ώρα πολλές χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες συγκεντρώνονται στα σύνορα του Ισραήλ με την Γάζα. Όλα δείχνουν ότι η εισβολή μπορεί να ξεκινήσει εντός των επόμενων ωρών.

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται παρατεταγμένος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας έτοιμος να ξεκινήσει την χερσαία επιχείρηση στον Παλαιστινιακό θύλακα μόλις λάβει το πράσινο φως από την κυβέρνηση.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Γάζα καθώς εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις καθοριστικές για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή θα είναι και οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα. 

Οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν «μόλις φύγουν οι άμαχοι», λέει αξιωματούχος

Το Ισραήλ θα ξεκινήσει «σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη Λωρίδα της Γάζας μόνο όταν δει ότι οι άμαχοι έχουν φύγει, δήλωσε σήμερα στο CNN ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

«Το σημαντικό πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε εδώ είναι ότι θα ξεκινήσουμε σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνο όταν δούμε ότι οι άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή», δήλωσε, συγκεκριμένα, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους.

Νέα διορία στους αμάχους της Γάζας από το Ισραήλ - «Καμία επίθεση μέχρι τις 13:00»
Νέα διορία στους αμάχους της Γάζας από το Ισραήλ - «Καμία επίθεση μέχρι τις 13:00» © EPA

«Είναι πραγματικά σημαντικό να γνωρίζουν οι άνθρωποι στη Γάζα ότι ήμασταν πολύ, πολύ γενναιόδωροι με τον χρόνο. Έχουμε δώσει άφθονη προειδοποίηση, περισσότερες από 25 ώρες... Και τονίζω ξανά ότι τώρα είναι η ώρα να φύγουν οι κάτοικοι της Γάζας. Πάρε τα υπάρχοντά σου, πήγαινε νότια. Προστάτεψε τη ζωή σου και μην πέσεις στην παγίδα που σου στήνει η Χαμάς», ανέφερε ο Κόνρικους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας είναι γεμάτη με «εκατοντάδες χιλιάδες ισραηλινές εφεδρικές μονάδες» που προετοιμάζονται για διάφορες αποστολές.

«Η πρόκληση και η αποστολή είναι να έχουμε όλους αυτούς τους περισσότερους από 360.000 έφεδρους τόσο στον νότο όσο και στον βορρά, να τους ετοιμάσουμε την αποστολή, να εξοπλιστούν, να προετοιμαστούν, να αναλάβουν δράση και να είναι έτοιμοι για όποιες αποστολές θα έχουν στο μέλλον», είπε ο Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw8rpkzzrcax)

Αλλαγή της εξίσωσης -Στόχος η εξάλειψη της Χαμάς

Η πολύπλευρη επίθεση των Ταξιαρχιών Κασάμ αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς, κάτι που έχει να συμβεί από τον πόλεμο του Οκτωβρίου του 1973 πριν από 50 χρόνια. «Ο στόχος του Ισραήλ για μια χερσαία εισβολή είναι να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς και να εξαλείψει εντελώς τις στρατιωτικές δυνατότητές της έτσι ώστε να μην εξαπολύσει ποτέ ξανά οτιδήποτε παρόμοιο με το Σάββατο», δήλωσε στο Al Jazeera ο Yossi Mekelberg, ειδικός για το Ισραήλ στη δεξαμενή σκέψης Chatham House.

Αλλά η στόχευση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς δεν θα ήταν αρκετή για το Ισραήλ, το οποίο θα ήθελε να εξαλείψει την ικανότητα της Χαμάς να κυβερνήσει ξανά τη Γάζα, σύμφωνα με τον Nimrod Goren, ανώτερο συνεργάτη για ισραηλινές υποθέσεις στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής.

Το Ισραήλ θα επιδιώξει να «αλλάξει την εξίσωση και να αναδιατάξει τη δυναμική με τρόπο ώστε η Χαμάς να μην είναι ξανά σε θέση να κυβερνήσει», δήλωσε ο Goren στο Al Jazeera. Αλλά μια τέτοια φιλοδοξία μπορεί να είναι κοντόφθαλμη.

Ο Zoran Kusovac, στρατηγικός αναλυτής και σύμβουλος, δήλωσε ότι η εξάλειψη της Χαμάς δεν είναι απλώς ένας υψηλός στόχος - αλλά σχεδόν αδύνατος. «Είναι εντελώς αδύνατο, διότι δεν είναι σαν να μπορείς να διακρίνεις τους μαχητές από τους πολίτες. Φυσικά, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει πολλούς από αυτούς. Αλλά σε μια κατάσταση όπου πολεμάς, είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε στο Al Jazeera.

Οι απειλές από το Ιράν

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποίησε μέσω X/ Twitter  ότι αν δεν εμποδιστούν «τα εγκλήματα πολέμου» και η «γενοκτονία» των Παλαιστινίων που διαπράττονται κατ’ αυτή από το Ισραήλ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με «πολύ σοβαρές συνέπειες».

Η ανάρτηση της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ακολούθησε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios σύμφωνα με το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε το Ισραήλ, με μήνυμά του που επιδόθηκε μέσω του ΟΗΕ, πως θα είναι υποχρεωμένο να αντιδράσει αν ο στρατός του προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Αν δεν σταματηθούν αμέσως τα εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία του ισραηλινού απαρτχάιντ, η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να προκαλέσει λόγω εξοστρακισμού πολύ σοβαρές συνέπειες — η ευθύνη για τις οποίες θα έγκειται στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη που το οδηγούν σε αδιέξοδο», ανέφερε η μόνιμη αποστολή της Τεχεράνης στον διεθνή οργανισμό.

Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Το Ισραήλ συνέχιζε χθες Σάββατο (14.10) προετοιμασίες για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Λωρίδα της Γάζας. Έδωσε διαταγή στους κατοίκους του βόρειου τομέα του μικρού θύλακα να φύγουν προς τον νότο, προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, που παραμένουν κλειστά.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίζεται πως θα εξαλείψει τη Χαμάς σε αντίποινα για την επίθεσή της το περασμένο Σάββατο με πάνω από 1.300 νεκρούς.

Στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα, από αέρος και με το πυροβολικό, έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας, τους σφοδρότερους που έχει υποστεί ποτέ ο θύλακας, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.500 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει πως εργάζεται προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο και οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται ευρύτερα επικεντρώνονται στην αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης του πολέμου, ειδικά στον Λίβανο, η μετατροπή του σε περιφερειακή ένοπλη σύρραξη.

Έχουν καταγραφεί επανειλημμένες ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ, του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν, αυτή την εβδομάδα. Είναι οι πιο πολύνεκρες μετά τον πόλεμο διάρκειας ενός μήνα το 2006.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ συναντήθηκε με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν στη Βηρυτό χθες Σάββατο, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας συναντήθηκε κατόπιν με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Axios, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ είπε πως όλες οι συναντήσεις που κάνει ο κ. Βένεσλαντ έχουν σκοπό να προωθηθούν οι προσπάθειες «να απελευθερωθούν οι όμηροι, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να αποφευχθεί η εξάπλωση της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή» και αυτό «συμπεριλαμβάνει τις συναντήσεις του στον Λίβανο».

Η αποστολή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ούτε την ανάρτηση της αποστολής του Ιράν.

«Ισοδύναμο της ποινής του θανάτου» η εσπευσμένη απομάκρυνση χιλιάδων ασθενών 

Η εξαναγκαστική μεταφορά χιλιάδων ασθενών και τραυματιών από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς νοσοκομεία και κλινικές στο νότο του θύλακα, που έχουν ήδη κατακλυστεί, θα ήταν το «ισοδύναμο της ποινής του θανάτου», προειδοποίησε χθες Σάββατο (14.10) το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε όλους τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του θύλακα, συμπεριλαμβανομένων αρρώστων και τραυματιών, να μεταβούν προς νότο, καθώς ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον της Χαμάς, μια εβδομάδα μετά την πολύνεκρη επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw8p59ip4eft)

Ο οργανισμός «καταδικάζει σθεναρά τις ισραηλινές διαταγές, που επαναλήφθηκαν, να εκκενωθούν 22 νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται πάνω από 2.000 ασθενείς στη βόρεια Γάζα», τόνισε ο ΠΟΥ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως με δεδομένο τον κορεσμό των δομών υγείας στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «θα ήταν το ισοδύναμο της ποινής του θανάτου».

Πάνω από 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, κυρίως άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τουλάχιστον 130 αλλοδαπών ή ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, ενώ τουλάχιστον 120 άνθρωποι τέθηκαν υπό ομηρία, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

«Ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός ασθενών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας θα επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική καταστροφή και την καταστροφή της δημόσιας υγείας σε εξέλιξη», τόνισε ο ΠΟΥ.

Αναφέρθηκε σε βαριά άρρωστους, σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή μηχανήματα αιμοδιάλυσης, σε νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες, έγκυες με επιπλοκές, που «κινδυνεύουν να υποστούν άμεση επιδείνωση της κατάστασής τους ή να πεθάνουν αν υποχρεωθούν να μετακινηθούν ή να στερηθούν τις κρίσιμες φροντίδες που τους παρέχονται κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσής τους».

Το υγειονομικό προσωπικό στη βόρεια Γάζα έχει βρεθεί αντιμέτωπο με «σπαρακτικές επιλογές», να εγκαταλείψει τους ασθενείς, να τους εκθέσει σε θανάσιμο κίνδυνο μετακινώντας τους ή να θέσει σε κίνδυνο και τη δική του ζωή μένοντας στο πλευρό τους, υπογράμμισε.

«Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας επέλεξαν να παραμείνουν και να τιμήσουν τον όρκο» του Ιπποκράτη που έχουν δώσει, να «μη βλάψουν», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

Το κράτος του Ισραήλ δεν εκπλήρωσε την αποστολή του - Η παραδοχή από τον Σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Νετανιάχου

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα ότι η δήλωσή του λίγες ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία η αποτροπή πραγματοποίησης επίθεσης εκ μέρους της Χαμάς λειτουργεί, ήταν λάθος.

«Αυτό ήταν λάθος», είπε προσθέτοντας ότι την εσφαλμένη εκτίμηση συμμεριζόταν το σύνολο των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισραήλ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος του Ισραήλ δεν εκπλήρωσε την αποστολή του», είπε ο Ζάχι Χανέγκμπι .

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έλαβε συγκεκριμένη ειδοποίηση από την Αίγυπτο ή από οπουδήποτε αλλού για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς με ορμητήριο την Γάζα.

Ο αρχηγός των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, ο Ρόνεν Μπαρ, εκλήθη για έκτακτη ενημέρωση στις 04.00, δυόμισι ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης, σχετικά με νέα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών, αλλά αυτές δεν δικαιολογούσαν κινητοποίηση, δήλωσε ο Ζάχι Χανέγκμπι στους δημοσιογράφους. «Δεν επρόκειτο για συγκεκριμένη προειδοποίηση γι' αυτό που επακολούθησε», είπε.

Ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας δήλωσε επίσης ότι οι εχθροπραξίες με την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου φαίνεται ότι είναι περιορισμένης κλίμακας και προειδοποίησε την σιιτική οργάνωση να μην αναλάβει δράση που μπορεί να οδηγήσει τον Λίβανο στην «καταστροφή».

Οι περιορισμένης κλίμακας συγκρούσεις στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ παραμένει «κάτω από το κατώφλι της κλιμάκωσης», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του» προς την Παλαιστινιακή Αρχή 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε «το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση» των Παλαιστινίων και καταδίκασε την Χαμάς κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Η Χαμάς δεν υπερασπίζεται το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε μετά το τηλεφώνημα. Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την «πλήρη υποστήριξή του» στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Σολτς - Νετανιάχου: Πρέπει να αποτραπεί «ανάφλεξη στην περιοχή» και εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν ότι πρέπει να αποτραπεί «περιφερειακή ανάφλεξη» και η ανάμιξη της Χεζμπολάχ στη διένεξη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σήμερα δύο φορές τηλεφωνικά.

Όπως είπε ο κ. Χεμπεστράιτ, ο κ. Νετανιάχου ενημέρωσε τον καγκελάριο για την τρέχουσα κατάσταση και για τις προσπάθειες του Ισραήλ να προστατεύσουν τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες, όπως ανέφερε, εμποδίζει η Χαμάς. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «για τη σημασία αυτού του ζητήματος», σημείωσε ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Σολτς επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Γερμανίας στο λαό του Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η Γερμανία «στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ».

Νωρίτερα ο καγκελάριος, σε εκδήλωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Βρανδεμβούργο, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που διαθέτουν επιρροή στην περιοχή. «Πρέπει τώρα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση πουθενά γύρω από το Ισραήλ. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τρομακτική εξέλιξη για ολόκληρη την περιοχή και φυσικά για το Ισραήλ. Πρόκειται για μια τρομοκρατία που πρέπει κατηγορηματικά να απορριφθεί. Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ στην υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ζωής των πολιτών του», τόνισε.

Τις τελευταίες ημέρες ο καγκελάριος είχε επικοινωνία με τους ηγέτες της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Τουρκίας, ενώ την Τρίτη υποδέχεται τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β'.

Η ΕΕ τριπλασιάζει την ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στη Γάζα

Η ΕΕ θα τριπλασιάσει την ανθρωπιστική της βοήθεια για ευάλωτους αμάχους στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο «Χ».

«Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η υποστήριξη φτάνει σε όσους τη χρειάζονται», αναφέρει η φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνομιλία που είχε σήμερα με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο των συνεχών επαφών της με περιφερειακούς ηγέτες.

«Η Επιτροπή θα αυξήσει αμέσως το τρέχον κονδύλιο ανθρωπιστικής βοήθειας που προβλέπεται για τη Γάζα κατά 50 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα ανεβάσει το σύνολο σε περισσότερα από 75 εκατομμύρια ευρώ. Θα συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια φτάνει σε όσους έχουν ανάγκη στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Επιτροπή υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι των τρομοκρατών της Χαμάς, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχεται υποστήριξη σε αθώους πολίτες στη Γάζα σε αυτό το πλαίσιο», τονίζει στην ανακοίνωση η πρόεδρος της Επιτορπής

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, Γιανς Λέναρτσιτς δήλωσε:

«Η Επιτροπή κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να παρέχει ανθρωπιστική υποστήριξη στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτός ο τριπλασιασμός της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι άμαχοι στη Γάζα μπορούν να εφοδιαστούν με τις βασικές ανάγκες που απαιτούνται. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ασφαλής και απεριόριστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ