Κοσμος

Τελεσίγραφο σε 1,1 εκατ. Παλαιστινίους για να εκκενώσουν τη Γάζα

Ο ΟΗΕ ζητεί να «ακυρωθεί» - Προ των πυλών η χερσαία επιχείρηση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τελεσίγραφο σε 1,1 εκατ. Παλαιστινίους για να εκκενώσουν τη Γάζα
Τελεσίγραφο σε 1,1 εκατ. Παλαιστινίους για να εκκενώσουν τη Γάζα © EPA

Πόλεμος Ισραήλ:Τελεσίγραφο για εκκένωση της Γάζας - Ο ΟΗΕ ζητεί να «ακυρωθεί» - Προ των πυλών η χερσαία επιχείρηση

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα (13.10) πως αξιώνει να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους όλοι οι άμαχοι στην πόλη της Γάζας προς νότο.

Διεμήνυσε πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες.

Πρόσθεσε πως η εκκένωση της πόλης πρέπει να γίνει για την ασφάλεια των αμάχων και πως θα επιτραπεί να επιστρέψουν μόνο αφού δώσει αυτός πράσινο φως.

Ακόμη, διεμήνυσε στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον «φράκτη» –το τείχος– που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw70wu9i346x)

Ο ΟΗΕ καλεί «σθεναρά» να «ακυρωθεί»

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Ντροπή» χαρακτηρίζει την αντίδραση του ΟΗΕ ο πρεσβευτής της χώρας

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού στη διαταγή του ισραηλινού στρατού να φύγουν εντός 24 ωρών προς νότο όσοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν βόρεια της κοινότητας Ουάντι Γάζα, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.

«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, (ο ΟΗΕ) του κάνει κήρυγμα», πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

Πάνω από 423.000 εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας 

Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Πέμπτη (12.10) το βράδυ κατά 84.444 ανθρώπους και έφθασε τους 423.378, εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσιοποιεί σήμερα.

ΟΗΕ: Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για δωρεές 294 εκατ. δολαρίων προκειμένου να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση για δωρεές ώστε να συγκεντρωθούν 294 εκατ. δολάρια προκειμένου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Η έκκληση έχει σκοπό να προσφερθεί βοήθεια σε 1,2 εκατ. και πλέον κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί δεν έχουν διαθέσιμους αναγκαίους πόρους ώστε «να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες των ευάλωτων Παλαιστίνιων».

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το Ισραήλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ