Κοσμος

Πύραυλοι από τον Λίβανο στο Ισραήλ, ενώ ο Νετανιάχου προειδοποιεί ότι «οι επιδρομές στη Γάζα είναι μόνο η αρχή»

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας, ενώ κλιμακώνεται η κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδί περνάει μπροστά από κατεστραμμένο κτίριο στη Γάζα
Παιδί περνάει μπροστά από κατεστραμμένο κτίριο στη Γάζα © ΕΡΑ/MOHAMMED SABER

Αύξηση των νεκρών σε Ισραήλ και Παλαιστίνη - Το διάγγελμα Νετανιάχου

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ να εισέρχεται μετά τη Χαμάς στην ένοπλη σύρραξη με το Ισραήλ, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί ότι τα αεροπορικά χτυπήματα στην υπό πολιορκία Γάζα «είναι μόνο η αρχή».

Σε μήνυμά του στους πολίτες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα Παλαιστίνιοι ένοπλοι εντός του Ισραήλ. Εξίσωσε δε τις φρικαλεότητας της Χαμάς με αυτές του ISIS, λέγοντας πως ένοπλοι δολοφόνησαν παιδιά αφού πρώτα τους είχαν περάσει χειροπέδες. 

«Ανέκαθεν γνωρίζαμε ποια είναι η Χαμάς. Τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει. Η Χαμάς είναι Ισλαμικό Κράτος. Και θα την νικήσουμε όπως ο πεφωτισμένος κόσμος νίκησε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτός ο απαίσιος εχθρός ήθελε πόλεμο και πόλεμο θα έχει», διεμήνυσε.

Επίσης, κάλεσε την αντιπολίτευση σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ «θα κάνει τα πάντα» για τους αιχμαλώτους στη Γάζα.

Διαβεβαίωσε πως όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει, οι εχθροί του εβραϊκού κράτους θα συνειδητοποιήσουν πως «ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ». Αυτό που θα πάθουν θα τους συνετίσει «για πολλές γενιές», υποστήριξε.

Καταλήγοντας, διέψευσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ για επικείμενη απειλή από τη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα Axios, ο Νετανιάχου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και προανήγγειλε χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Κλιμάκωση στα σύνορα με τον Λίβανο

Την ίδια ώρα, νέο μέτωπο άνοιξε στον νότιο Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς, με τη βοήθεια ελικόπτερων.

Ως απάντηση, η ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ σε απάντηση για τον θάνατο τουλάχιστον τριών μελών της κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών, σύμφωνα με το Reuters.

Η σιιτική οργάνωση ανακοίνωσε απόψε ότι τουλάχιστον τρία μέλη της σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στον νότιο Λίβανο. 

Η Χεζμπολάχ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή της στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς ή σε εντάσεις στα σύνορα.

Ορισμένοι κάτοικοι του νότιου Λιβάνου είπαν ότι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, κατά μήκος των συνόρων, καθώς φοβούνται τους βομβαρδισμούς. Ο Γκάμπι Χάγκε, ένας πατέρας τριών παιδιών το σπίτι του οποίου βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα, περιέγραψε τους βομβαρδισμούς στην περιοχή. «Το σπίτι μας είναι κοντά στα σύνορα, για αυτό φεύγουμε και πηγαίνουμε στο χωριό. Όλοι οι γείτονές μου κάνουν το ίδιο», είπε.

Η Χαμάς δηλώνει τώρα ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις

Καθώς τα βαριά πλήγματα στη Γάζα συνεχίζονται, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε απόψε ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή ανακωχή με το Ισραήλ, αφού «πέτυχε τους στόχους της».

Ερωτηθείς αν η ισλαμιστική οργάνωση είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, ο Μούσα Άμπου Μαρζούκ είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή «σε κάτι τέτοιο» και «σε κάθε πολιτικό διάλογο».

Νωρίτερα, πάντως, άλλο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι προς το παρόν δεν είναι εφικτή καμία διαπραγμάτευση με το Ισραήλ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.

Βέβαια, η Χαμάς προχώρησε και σε απειλές, προειδοποιώντας ότι θα εκτελεί ομήρους για κάθε επιδρομή στη Γάζα.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και από τις δυο πλευρές

Οι ανθρώπινες απώλειες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης συνεχώς αυξάνονται, καθώς η ένταση δεν λέει να κοπάσει.

Ο αριθμός των νεκρών από την πλευρά του Ισραήλ έχει φτάσει τους 900. Πολλοί από αυτούς ήταν στο rave party κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε ότι οι όμηροι είναι περισσότεροι από 100.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα αυξήθηκε στους 687, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Ο εκπρόσωπος είπε ότι 3.726 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 140 παιδιά και 105 γυναίκες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Δεκάδες είναι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από διάφορες χώρες του κόσμου, από τη Γερμανία μέχρι το Νεπάλ και από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Ταϊλάνδη.

Aξιώνει ρόλο διαμεσολαβητή η Τουρκία

Όπως και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ρόλο διαμεσολαβητή φαίνεται πως θέλει να αναλάβει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικοινώνησε τόσο με τον Παλαιστίνιο όσο και με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε σήμερα συγκράτηση και από τις δύο πλευρές.

«Ζητάμε από το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς του στα παλαιστινιακά έδαφη και από τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν να παρενοχλούν τους ισραηλινούς οικισμούς», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ