Κοσμος

Αναδίπλωση της Κομισιόν για την αναστολή βοήθειας στην Παλαιστίνη: «Ξεκινά επείγουσα επανεξέταση»

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει ότι δεν είχαν προβλεφθεί πληρωμές προς την Παλαιστίνη για το άμεσο χρονικό διάστημα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κομισιόν
Ευρωπαϊκή Επιτροπή © ΕPA Pool

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει επείγουσα αναθεώρηση της οικονομικής της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους - Για μονομερή ανακοίνωση από Επίτροπο κάνουν λόγο Ιρλανδία και Ισπανία

Σε αναδίπλωση προχωράει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την αναστολή οικονομικής βοήθειας από την Παλαιστίνη.

Το βράδυ της Δευτέρας, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκινά επείγουσα επανεξέταση της βοήθειας της Ε.Ε. για την Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνες Λέναρσιτς, σημείωσε ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς του Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται».

Πιο συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο κ. Λέναρσιτς ανέφερε: «Αν και καταδικάζω σθεναρά την τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύονται οι άμαχοι και να σεβόμαστε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Εκτός από τις υπάρχουσες διασφαλίσεις, στόχος αυτής της αναθεώρησης είναι να διασφαλίσει ότι καμία χρηματοδότηση της Ε.Ε. δεν επιτρέπει έμμεσα σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ, σημειώνει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει εξίσου εάν, υπό το φως των μεταβαλλόμενων συνθηκών επί τόπου, τα προγράμματα στήριξης της προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό και την Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να προσαρμοστούν.

Η Κομισιόν θα διενεργήσει αυτήν την επανεξέταση το συντομότερο δυνατό και θα συντονίσει με τα κράτη μέλη και τους εταίρους κάθε αναγκαία συνέχεια δράσης.

Διευκρινίζεται ότι καθώς δεν είχαν προβλεφθεί πληρωμές για αυτό το χρονικό διάστημα, δεν θα υπάρξει αναστολή της βοήθειας.

Τονίζεται, τέλος, ότι αυτή η αναθεώρηση δεν αφορά στην οικονομική στήριξη που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τι είχε ανακοινώσει νωρίτερα άλλος Επίτροπος

Νωρίτερα πάντως, ένας άλλο Επίτροπος, ο Όλιβερ Βάρχελι, είχε ανακοινώσει την αναστολή κάθε προγράμματος βοήθειας προς την Παλαιστίνη.

Συγκεκριμένα, μέσω της πλατφόρμας «Χ» ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Γειτονίας της Κομισιόν τόνισε:

«Το μέγεθος του τρόμου και της βαναυσότητας ενάντια στο Ισραήλ και τον λαό του αποτελεί σημείο καμπής. Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση των διαδικασιών σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Ως ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας για τους Παλαιστίνιους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βάλει όλο το φάσμα των σχεδίων ανάπτυξής της σε επανεξέταση και αυτό αφορά 691 εκατ. ευρώ».

Και συμπλήρωσε: «Όλες οι πληρωμές σταματούν αμέσως. Όλα τα σχέδια θα επανεξεταστούν. Όλες οι νέες προτάσεις προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος έτους 2023, αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Θα υπάρξει συνολική επανεξέταση ολόκληρου του φακέλου για τη βοήθεια προς την Παλαιστίνη.

»Τα θεμέλια της ειρήνης, της ανοχής και συνύπαρξης θα πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν. Η προτροπή στο μίσος, τη βία και η αποθέωση της τρομοκρατίας έχουν ήδη δηλητηριάσει τα μυαλά πάρα πολλών μέχρι τώρα. Χρειαζόμαστε δράση και τη χρειαζόμαστε τώρα», καταλήγει ο κ. Βάρχελι.

Ισπανία και Ιρλανδία εξέφρασαν ενστάσεις στην αναστολή πληρωμών

Σημειώνεται ότι νωρίτερα Ισπανία και Ιρλανδία εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η Ιρλανδία ζήτησε από την Επιτροπή να εξηγήσει σε ποια νομική βάση στηρίζει την απόφαση αυτή. «Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για μια μονομερή απόφαση αυτού του είδους από έναν μεμονωμένο Επίτροπο και δεν στηρίζουμε τη διακοπή της βοήθειας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Όλιβερ Βάρχελι, στον οποίο ανέφερε τις αντιρρήσεις της Μαδρίτης. Ο υπουργός ζήτησε επίσης από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον συμπατριώτη του Ζοζέπ Μπορέλ, να θέσει το θέμα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών οι οποίοι «δεν είχαν ενημερωθεί» για την απόφαση της Κομισιόν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY