Κοσμος

Κομισιόν: Αναστολή οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κομισιόν © Pixabay / NakNakNak

Ισραήλ - Κομισιόν: Ανακοίνωσε την αναστολή πληρωμών κάθε προγράμματος βοηθείας προς τους Παλαιστινίους - Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αναστολή πληρωμών και την επανεξέταση κάθε προγράμματος βοηθείας προς την Παλαιστίνη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Όλιβερ Βάρχελι.

Συγκεκριμένα, μέσω της πλατφόρμας «Χ» ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Γειτονίας της Κομισιόν τόνισε:

«Το μέγεθος του τρόμου και της βαναυσότητας ενάντια στο Ισραήλ και τον λαό του αποτελεί σημείο καμπής. Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση των διαδικασιών σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Ως ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας για τους Παλαιστίνιους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βάλει όλο το φάσμα των σχεδίων ανάπτυξής της σε επανεξέταση και αυτό αφορά 691 εκατ. ευρώ».

Και συμπλήρωσε: «Όλες οι πληρωμές σταματούν αμέσως. Όλα τα σχέδια θα επανεξεταστούν. Όλες οι νέες προτάσεις προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος έτους 2023, αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Θα υπάρξει συνολική επανεξέταση ολόκληρου του φακέλου για τη βοήθεια προς την Παλαιστίνη.

»Τα θεμέλια της ειρήνης, της ανοχής και συνύπαρξης θα πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν. Η προτροπή στο μίσος, τη βία και η αποθέωση της τρομοκρατίας έχουν ήδη δηλητηριάσει τα μυαλά πάρα πολλών μέχρι τώρα. Χρειαζόμαστε δράση και τη χρειαζόμαστε τώρα», καταλήγει ο κ. Βάρχελι. 

Μπορέλ: Έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών για την κατάσταση στο Ισραήλ και την περιοχή

Έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για την κατάσταση στο Ισραήλ και την περιοχή ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Συγκαλώ αύριο έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στο Ισραήλ και στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά, η συνεδρίαση θα λάβει χώρα αύριο το απόγευμα, θα είναι άτυπη και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσκάτ, όπου βρίσκονται ήδη ορισμένοι υπουργοί για το συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ένωσης- Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (GCC), ενώ όσοι δε, βρίσκονται εκεί θα συμμετάσχουν με τηλεδιάσκεψη.

Μακρόν σε Νετανιάχου: Δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου έπειτα από την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Μακρόν εξέφρασε στον Νετανιάχου την απόλυτη υποστήριξη της Γαλλίας στο Ισραήλ καθώς και στο δικαίωμα του να αμυνθεί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι καταδικάζει με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για την τύχη των ομήρων και των τραυματιών.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως ο Γάλλος πρόεδρος είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας και τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Παλαιστινιακής Αρχής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ