- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο Πάπας Φραγκίσκος καταγγέλλει την αδιαφορία και τον φόβο έναντι των μεταναστών
Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Μασσαλία
Πάπας Φραγκίσκος: Καταγγέλλει την αδιαφορία και τον φόβο έναντι των μεταναστών - Διήμερη επίσκεψη στη Μασσαλία
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε σήμερα την «επαίσχυντη παράνομη διακίνηση και τον φανατισμό της αδιαφορίας» απέναντι στη μοίρα των μεταναστών που ναυαγούν στη Μεσόγειο και που «πρέπει να διασώζονται», τονίζοντας ότι η παρεμπόδιση τέτοιων διασώσεων είναι «μια χειρονομία μίσους», κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία.
«Δεν μπορούμε πλέον να γινόμαστε μάρτυρες των τραγωδιών με τα ναυάγια που προκαλούνται από την επαίσχυντη παράνομη διακίνηση και τον φανατισμό της αδιαφορίας. Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να πνιγούν όταν εγκαταλείπονται στα κύματα, πρέπει να διασώζονται.
»Είναι καθήκον της ανθρωπότητας, είναι καθήκον του πολιτισμού», επέμεινε ο Πάπας, ο οποίος καταγγέλλει συχνά, μετά την εκλογή του πριν από δέκα χρόνια, τη μοίρα που επιφυλάσσεται στους μετανάστες.
«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: από τη μια πλευρά η αδελφοσύνη, από την άλλη η αδιαφορία, που ματώνει τη Μεσόγειο. Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών», τόνισε ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καταγγέλλοντας «την παράλυση του φόβου», κατά τη διάρκεια διαθρησκευτικής τελετής μπροστά από ένα μνημείο αφιερωμένο στους ναυτικούς και τους μετανάστες που χάθηκαν στη θάλασσα, κοντά στην εμβληματική βασιλική της Νοτρ-Νταμ ντε λα Γκαρντ, της Παναγίας προστάτιδας της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας.
«Οι πιστοί πρέπει να είμαστε παράδειγμα στην αμοιβαία και αδελφική υποδοχή», τόνισε ο Φραγκίσκος, απευθύνοντας έκκληση για υποδοχή των εξορίστων, έχοντας γύρω του εκπροσώπους άλλων θρησκειών, με τους οποίους τήρησε σιγή λίγων λεπτών.
«Μπροστά σε ένα τέτοιο δράμα, τα λόγια δεν χρησιμεύουν σε τίποτε, μόνο οι πράξεις», εξήγησε ο Ποντίφικας, εκφράζοντας ακόμη μια φορά τη λύπη του που η Μεσόγειος έγινε «ένα τεράστιο νεκροταφείο όπου θάβεται εκεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αλλά πριν από αυτά, χρειάζεται ανθρωπιά», πρόσθεσε.
Υποδεχόμενος τον Πάπα, ο καρδινάλιος αρχιεπίσκοπος Μασσαλίας Ζαν-Μαρκ Αβελίν κατήγγειλε από την πλευρά του «το έγκλημα» που συνιστά η παρεμπόδιση των μη κυβερνητικών οργανώσεων να βοηθούν μετανάστες που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Μετά από αυτόν, ο Πάπας εξήρε το έργο των εργαζόμενων στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Η φωνή του Πάπα για τους μετανάστες εν μέσω εχθρότητας από την Ευρώπη
Ο Πάπας Φραγκίσκος έφθασε σήμερα στη Μασσαλία για επίσκεψη δύο ημερών, η οποία επικεντρώνεται στη Μεσόγειο και το μεταναστευτικό, μεσούσης της αυξημένης εχθρότητας στην Ευρώπη προς τους επίδοξους μετανάστες.
Κατά την προσγείωση του αεροσκάφους του το απόγευμα, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έγινε δεκτός από την Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν. Ενώ καθόταν σε αναπηρικό αμαξίδιο, ο Φραγκίσκος σηκώθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης των εθνικών ύμνων, προτού χαιρετήσει χαμογελώντας τους επίσημους που βρίσκονταν εκεί.
«Έχουμε λίγο χρόνο, αλλά τόσα πράγματα να κάνουμε στην πόλη αυτή που είναι μια πύλη, ένα παράθυρο στη Μεσόγειο», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος, καταγγέλλοντας ακόμη μια φορά την "τρομερή έλλειψη ανθρωπισμού" που επιδεικνύεται στη θάλασσα αυτή.
Ο Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του αναμένεται να υπερασπιστεί το θέμα των μεταναστών και να καταγγείλει, όπως κάνει συχνά-πυκνά μετά την εκλογή του το 2013, τη ρητορική μίσους και τις πολιτικές κλεισίματος των συνόρων.
Η διαμονή του στην πόλη πραγματοποιείται έπειτα από ένα νέο κύμα αφίξεων στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το οποίο ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τη Ρώμη να διαχειριστεί τις ροές από τη Βόρεια Αφρική, σε μια μεταναστευτική οδό που έχει γίνει η πιο επικίνδυνη παγκοσμίως.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σχεδόν 6.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν αναπτυχθεί όπως και ένας «ασυνήθιστα μεγάλος μηχανισμός ασφαλείας», σύμφωνα με υψηλόβαθμο αστυνομικό.
Περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι αγνοούνται στη Μεσόγειο θάλασσα από το 2014, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). "Το μεγαλύτερο νεκροταφείο στον κόσμο", δηλώνει με λύπη επανειλημμένα ο Πάπας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το χρονικό της άγριας δολοφονίας
Όσα είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.