Κοσμος

Το Βατικανό αλλάζει «ταυτότητα» όσο οι γυναίκες ψηφίζουν πρώτη φορά στη Σύνοδο των Επισκόπων

Ο ρόλος της γυναίκας, η ιερατική αγαμία και τα ομόφυλα ζευγάρια στην ατζέντα των συζητήσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Βατικανό αλλάζει «ταυτότητα» όσο οι γυναίκες ψηφίζουν πρώτη φορά στη Σύνοδο των Επισκόπων
Βατικανό © EPA

Βατικανό: Ξεκινά η Σύνοδος των Επισκόπων - Ψηφίζουν και γυναίκες για πρώτη φορά - Ο ρόλος της γυναίκας, η ιερατική αγαμία και τα ομόφυλα ζευγάρια στην ατζέντα των συζητήσεων

Στις γυναίκες θα επιτραπεί να ψηφίσουν για πρώτη φορά σε μια σύνοδο επισκόπων που θα ξεκινήσει στη Ρώμη την Τετάρτη, καθώς το Βατικανό προσπαθεί να αντιμετωπίσει μερικά από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της εκκλησίας σε μια ατζέντα που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλούς συντηρητικούς.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε αλλαγές στους κανόνες που διέπουν τη Σύνοδο των Επισκόπων τον Απρίλιο, ανοίγοντας το δρόμο στις γυναίκες να κατέχουν 54 από τις 365 ψήφους, καθώς η εκκλησία χαράζει την πορεία της για το μέλλον.

«Για τις γυναίκες, αυτό είναι ένα εξαιρετικό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε στο Associated Press η María Lía Zervino, διευθύντρια του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Δικαιωμάτων των Γυναικών.

«Όχι μόνο εξαιτίας αυτών των γεγονότων τον Οκτώβριο στη Ρώμη, αλλά επειδή η εκκλησία έχει βρει έναν διαφορετικό τρόπο να είναι εκκλησία».

Ο ρόλος της γυναίκας, η ιερατική αγαμία και τα ομόφυλα ζευγάρια

Η κλειστή σύνοδος διάρκειας τριών εβδομάδων θα δει εκατοντάδες αντιπροσώπους να εμβαθύνουν σε μερικά από τα καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η εκκλησία, από το ρόλο της γυναίκας μέχρι την ιερατική αγαμία και την ευλογία στα ομόφυλα ζευγαριών.

Οι συνεδριάσεις θα ολοκληρωθούν με ψηφοφορία επί συγκεκριμένων προτάσεων, οι οποίες στη συνέχεια θα υποβληθούν στον Πάπα για να τις εξετάσει τα επόμενα χρόνια. Αντί να επικεντρωθεί σε ένα μόνο θέμα, όπως συνηθίζεται, η ατζέντα αυτής της συνόδου θα ασχοληθεί με το ευρύ ζήτημα του πώς η Καθολική Εκκλησία μπορεί να γίνει πιο περιεκτική. Η αλλαγή αντικατοπτρίζεται στη δομή της ψηφοφορίας, με τους λαϊκούς να έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά.

Έμφαση δόθηκε επίσης στην ενσωμάτωση των απόψεων των απλών καθολικών σε όλο τον κόσμο στη σύνοδο, με μια άνευ προηγουμένου διετή περίοδο που δαπανήθηκε για έρευνα πριν από τη σύνοδο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ