Στους δρόμους της Νέας Υόρκης χιλιάδες άνθρωποι - Διαδήλωσαν για την κλιματική αλλαγή
Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ζήτησαν μέτρα για την αντιμετώπισή της
Μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζήτησαν από τον ΟΗΕ χιλιάδες διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες, Κυριακή, στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ζητώντας περισσότερες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Διαδηλωτές από περίπου 700 οργανώσεις και ομάδες ακτιβιστών συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη, κρατώντας πλακάτ τα οποία έγραφαν μεταξύ άλλων «Μπάιντεν, βάλε τέλος στα ορυκτά καύσιμα», «Τα ορυκτά καύσιμα μας σκοτώνουν» και «Δεν ψήφισα για πυρκαγιές και πλημμύρες».
BREAKING: 10K + people are taking to the streets in NYC in a massive show of of force to demand that @POTUS end new fossil fuels.
— New York Communities for Change (@nychange) September 17, 2023
Biden, declare a climate emergency and phase out fossil fuels so we can all live!#ClimateEmergency #EndFossilFuels pic.twitter.com/zYWDlvDHQz
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είναι μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα λάβουν μέρος στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Βρισκόμαστε εδώ για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα», είπε η Αναλίλια Μεχία, επικεφαλής της οργάνωσης «Κέντρο για τη Λαϊκή Δημοκρατία».
«Διακυβεύονται ζωές»
Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, ειδικοί υπογράμμισαν ότι οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται να κορυφωθούν το 2025 - προτού καταγράψουν σημαντική υποχώρηση - εφόσον η διεθνής κοινότητα θέσει ως στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Συμφωνία του Παρισιού.
Η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία επικυρώθηκε το 2015, περιλαμβάνει σχέδιο δράσης, αλλά «απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν σε όλα τα μέτωπα», επισημαίνεται στην έκθεση ενόψει της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που θα φιλοξενηθεί στο Ντουμπάι στα τέλη του έτους.
Η Ναλέλι Κόμπο προσκαλεί τους ηγέτες στο σπίτι της, στην Καλιφόρνια, για «να περάσουν μια νύχτα δίπλα σε γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου». Η 22χρονη ακτιβίστρια, η οποία συνεργάστηκε με τη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ σε εκστρατείες για το κλίμα, διαγνώστηκε σε ηλικία 19 ετών με καρκίνο των ωοθηκών. Τον αποδίδει στις τοξικές ουσίες στον αέρα της περιοχής όπου μεγάλωσε. «Διακυβεύονται οι ζωές μας», τονίζει.
Οι αρχές της Καλιφόρνιας κατέθεσαν την Παρασκευή αγωγή κατά πέντε πετρελαϊκών κολοσσών για τον ρόλο τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη, κατηγορώντας τους ότι προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι παραπλάνησαν την κοινή γνώμη σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η χρήση ορυκτών καυσίμων.
Την Τετάρτη, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής για την κλιματική φιλοδοξία.
«Η Ιστορία θα θυμάται την ανάληψη δράσης ή την αδράνειά τους», λέει η Μεχία και συμπληρώνει: «Αν είμαστε τυχεροί, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θυμούνται τι έκαναν (οι ηγέτες του κόσμου) σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Επιτροπή έχει διευκρινίσει πως το βραβείο δεν είναι μεταβιβάσιμο.
Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας
H ακτογραμμή έχει υποχωρήσει δραματικά
Όλοι τους φέρεται να παραδέχτηκαν, χωρίς αντιρρήσεις, όσα τους καταλογίζονται
«'Ολες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι της αμερικανικής πλευράς
Ο 24χρονος είχε αποφύγει να εμφανιστεί στο δικαστήριο για περίπου έναν χρόνο
Μέσω διπλωματίας επιχειρούν οι ΗΠΑ να σταματήσουν την καταστολή των διαδηλωτών
Αντιμέτωπος με 20ετή φυλάκιση για επίθεση στην κόρη του προπονητή του
Κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Όλα ξεκίνησαν όταν πρόφερε λανθασμένα το όνομα του πρωθυπουργού της Αλβανίας
Η Διεθνής Ομοσπονδία εκφράζει θλίψη και ζητά προστασία των εθελοντών εν μέσω γενικευμένων ταραχών
Λόγω των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για την εμφάνιση του ματιού του, χαρακτηρίζοντάς το ως ακίνδυνο
Πρόκειται για το έκτο πλοίο που μπαίνει στο στόχαστρο του Τραμπ
O πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών
Σύμφωνα με επίσημη αναφορά των ελβετικών αρχών για την φονική φωτιά
Φόβοι για διατάραξη της ροής πετρελαίου μέσω του Στενού του Ομάν
Ένα αρκτικό έδαφος με πληθυσμό μόλις 57.000 κατοίκους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.